Diete

Papaya, pepenele de copac

Copacul de papaya (Carica papaya linn) este, in realitate, o planta erbacee foarte mare. Fructul sau papaya, de 15-45 cm lungime si 10-30 cm diametru, ce poate ajunge si la 10 kg, mai este denumita “papaw” ori “paw paw” in Australia sau “mamao” in Brazilia.

Exista doua tipuri de papaya: hawaiiene si mexicane; majoritatea fructelor de papaya care se gasesc in magazine sunt tipul hawaiian, mai dulce, de culoare galben-portocalie (cand este copt), in forma de para, iar miezul este de obicei portocaliu sau roz. Papaya mexicana este mult mai mare decat specia hawaiiana si poate ajunge pana la 5 kg. Pulpa are gust dulce, aromat si contine numeroase seminte de culoare inchisa, sunt comestibile; macinate inlocuiesc piperul negru.

Originile fructului papaya sunt necunoscute, dar se accepta originea sa in sudul Mexicului si in regiunea Americii Centrale. Spaniolii au adus semintele de papaya in toata America Centrala si de Sud, iar mai tarziu in Filipine, in anii 1500. Astazi papaya creste si se cultiva in majoritatea regiunilor tropicale din intreaga lume.

Productia in scopuri comerciale este prezenta in Hawai, Africa Tropicala, India, Ceylon, Malaya, Mexic si Australia.

De ce ar trebui sa consumam papaya?

Fructul de papaya contine apa in proportie de 80-90 %, proteine, lipide, glucide, fibre alimentare, fier, calciu, sodiu, potasiu, fosfor, zinc, acid folic, retinol, vitaminele: B1(tiamina), B2 (riboflavina) B3 (niacina), B6, E, D si C; 100 g are 36 kcal. Atat fructul cat si planta contin papayana, o enzima ce faciliteaza digestia. Se consuma proaspata, zaharisita si serveste la prepararea dulceturilor si a inghetatelor.

O jumatate dintr-un fruct mic de papaya ofera 150 % din doza zilnica recomandata de vitamina C. Prin continutul sau de carotenoide, in special criptoxantina, fructul consumat poate reduce riscul cancerului de plaman sau de colon si poate aduce beneficii in artrita reumatoida.

Papaya este cunoscuta pentru enzima care digera proteinele, papayana. In afara de ajutor in digestie, este folosita in procesarea alimentelor, pentru macerarea carnii si ca agent stabilizator pentru bere. Cand consumam alimente grase sau grele este recomandata sa mancam si papaya pentru a preveni indigestiile, colicile biliare si renale si pancreatita acuta.

Cura de papaya este indicata celor care au probleme cu glicemia. Fructul este consumat si pentru enizima papayana, ce ajuta in recuperarea rapida a bolnavilor operati la coloana vertebrala, intrucat dizolva tesuturile moarte existente in discurile bolnave.

In America de Sud si Centrala semintele negre ale fructului sau sunt folosite pentru combaterea dizenteriei si a difteriei. In multe regiuni tropicale, latexul care se gaseste in papaya este folosit ca vermifug, pentru a inlatura parazitii, ca metoda de vindecare a arsurilor si negilor si pentru a indeparta pistruii. O parte din radacina este folosita pentru a combate limbricii.

Femeile care mananca un fruct de papaya pe saptamana sunt expuse la riscuri mai mici de infectare cu HPV (Papillomavirus-ul uman – virusul care provoaca cancerul cervical) decat cele care nu au consumat acest fruct. Antioxidantii si enzimele naturale din papaya pot accelera vindecarea arsurilor si a ranilor.

Alte motive pentru care este preferat consumul de papaya sunt: eliminarea neplacerilor cauzate de o digestie imperfecta, dar si pentru reglarea activitatii vezicii biliare, a ficatului, a pancreasului si a intestinului gros.

Cu o consistenta asemanatoare untului, pireul de papaya, obtinut prin presarea pulpei fructului, vine in ajutorul celor care vor sa slabeasca, pentru ca nu contine grasimi si intensifica arderile in organism.

In Peru, frunzele de papaya sunt eficiente in vindecarea ranilor, iar in India, locuitorii mesteca semintele de papaya pentru improspatarea respiratiei. Pulberea de papaya catifeleaza pielea, eliminand celulele moarte.

Substantele fitochimice cum ar fi luteina, criptoxantina, zeaxantina, prezente in papaya pot ajuta la mentinerea vederii in cazul oamenilor in varsta.

Secrete in folosirea fructelor de papaya

Fructele de papaya tari si verzi sunt prea tinere si nu se vor coace niciodata bine. Cautati fructele care sunt aproape complet galbene. Papaya trebuie sa cedeze un pic la apasare, dar nu trebuie sa fie moale in partea cu codita. Evitati fructele lovite, incretite sau care au pete moi.

Fructele de papaya necoapte se pastreaza la temperatura camerei in pungi de hartie maro, pana se ingalbenesc uniform. Se muta apoi in frigider si se pastreaza cel mult cinci zile.

Papaya se spala sub jet de apa rece, se taie in jumatate si se scot semintele cu lingurita.

Amestecata cu lapte, iaurt sau suc de portocale, se obtine o bautura buna. Se poate face si un piure de papaya pentru sosurile de salata sau ca baza pentru inghetata.

Feliile de papaya se pot pune peste orice fel de salata de fructe; papaya se poate folosi pentru sosuri salsa condimentate.

Semintele de papaya au gust de boabe de piper si pot fi uscate si macinate pentru salate sau alte feluri de mancare. Pentru macerare, carnea se pune in suc de papaya si se lasa peste noapte.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *