In vizor

Dispar plopii de pe Detunata. Terenurile au fost retrocedate în instanță

Clujenii din Gheorgheni și-au exprimat nemulțumirea cu privire la tăierea plopilor de pe Aleea Detunata. O suprafață mare de teren, cea mai mare parte spațiu verde, a fost retrocedată în urma unei decizii judecătorești.

„Terenul este în proprietate privată, retrocedat de către instanță. Au aviz de la Direcția Silvică și Agenția de Mediu. Nu trebuie să solicite aviz de la Primărie”, a transmis Ovidiu Vaida, consilier local.

Clujenii care locuiesc în zonă cred că pe acel spațiu verde va fi dezvoltat un ansamblu imobiliar deoarece după retrocedarea terenului, nu doar că s-au tăiat copacii, dar au fost demolate și garajele.

„Toate garajele și beciurile au fost evacuate în baza sentinței și au început să îngrădească locul”,

„A fost retrocedat tot terenul de la aleea Unirii cu toți brazii până la strada Vaida Voievod și până la terenurile de tenis. Garantat va fi un bloc”, susțin clujenii.

Este păcat că Primăria nu a găsit o soluție pentru exproprierea acelui teren astfel încât să nu dispară o suprafață atât de mare de spațiu verde. O astfel de situație a fost semnalată și în 2021, atunci când un alt spațiu verde obținut prin retrocedare, tot în Gheorgheni, a fost scos la vânzare.

Un spațiu verde din Gheorgheni ESTE SCOS LA VÂNZARE. Clujenii deja se gândesc că vor apărea blocuri

Arhitectul Adrian Borda a explicat pentru Ziar de Cluj de ce se ajunge în astfel de situații în care sunt retrocedate spații verzi sau spațiile dintre blocuri.

„Acolo au fost terenuri agricole. Înainte de a se face cartierul Gheorgheni au fost teren agricol, era porumb și probabil că oamenii și-a căpătat ogorul înapoi. Asta cu retrocedarea spațiilor verzi e practica noastră. Lucrurile acestea nu au fost niciodată gândite până la capăt. Ce faci când retrocedezi? Consecințele se văd peste tot: necorelarea relațiilor de proprietate cu realitatea.  S-a considerat și se consideră în țara asta că un teren care nu are construcție direct pe el e un teren liber. Faptul că o casă are și curte, asta nu intră în logica noastră, deși casa nu trăiește singură. La fel și în cartiere. Dacă un teren nu era sub bloc, se considera liber chiar dacă pe acolo e acces, că e parcaj, că este spațiu verde. Ține de nivelul de înțelegere al lucrurilor în țara asta care așa funcționează din 90. Așa s-a ajuns să se retrocedeze terenurile dintre blocuri”, a explicat arhitectul Borda.

Chiar dacă acele terenuri sunt încadrate ca spații verzi, există o mică șansă ca acest lucru să se schimbe. Există un proiect de lege, aflat în acest moment la Camera Deputaților, prin care se va permite construcția pe spațiile verzi retrocedate. Proiectul trebuia discutat în vară, dar deputații au renunțat la presiunile societății civile și a ONG-urilor de mediu. Organizațiile de mediu au avertizat că amendamentele aduse în Comisia de Mediu pot duce la dispariția a numeroase spații verzi. Mai mult, legea ar permite creșterea suprafețelor betonate din spațiile verzi.