In vizor

Un spațiu verde din Gheorgheni ESTE SCOS LA VÂNZARE. Clujenii deja se gândesc că vor apărea blocuri

Scris de 3,725

Un spațiu verde din Gheorgheni este scos la vânzare de către proprietar. Acesta a obținut acel teren prin retrocedare, o decizie a Primăriei inexplicabilă, mai ales că exista posibilitatea ca respectivul proprietar să fie despăgubit sau să primească o parcelă de teren în altă parte. Spațiile verzi din cartiere sunt atât de rare încât municipalitate ar trebui să facă toate eforturile pentru a le păstra neatinse. Singura soluție pe care Primăria o are pentru a-și răscumpăra greșeala este să achiziționeze acel teren pentru a garanta conservarea spațiului verde. 

Ce cred clujenii din Gheorgheni?

Locuitorii din Gheorgheni deja se gândesc la faptul că acel spațiu verde de care s-au bucurat ani de zile ar putea dispărea pentru a face loc unor case sau chiar blocuri. Chiar dacă terenul este încadrat ca spațiu verde, clujenii știu că au mai fost situații când încadrarea terenului s-a schimbat.

Trebuie ca oamenii sa se asocieze si sa ceara anularea autorizarii de construire in acea zona. Ar fi oribil sa strice totul cu blocuri sau case….. Daca cetatenii din cartier se unesc si vorbesc cu un avocat, ar putea impiedica distrugerea spatiului verde…. Zona aceasta e emblematica pt cartierul Gheorgheni si trebuie pastrata asa cum e. 

Primăria asta e o gluma proasta..conform legii se poate despagubi noul proprietar cu bani sau CU alta suprafata de teren în alta parte unde are Primăria prin echivalentă. Dar șmecheria oficialităților locale e mare. 

Ce spune proprietarul?

Ziar de Cluj a stat de vorbă cu proprietara terenului, cea care ne-a comunicat că într-adevăr terenul este inclus în categoria de spații verzi, dar că ar exista o legea care ar permite ridicarea de construcții. 

„Terenul este situat în cartierul Gheorgheni, lângă Interservisan pe strada Unirii, la început de stradă. După sensul giratoriu imediat terenul care nu are construcție pe el. Este chiar în stație. Există o lege care zice că pe terenurile proprietate privată dacă e spațiu verde, se poate construi. Terenul este spațiu verde acuma la Primărie, așa este încadrat. A fost teren cu construcție pe el când ne-a fost luat în 1964. Puteți face ce doriți, că e suprafață mare. Se vinde la prețul pieței”, ne-a declarat proprietarul. 

Legea la care face referire proprietarul a stârnit anul trecut o mulțime de discuții în spațiul public. Aceasta a fost aprobată de Parlament, dar a fost trimisă spre reexaminare de către Președintele Iohannis. În acest moment se află în dezbatere la Senat. 

Noua lege permite proprietarilor de spații verzi să schimbe destinația terenului. În prezent, spațiile verzi retrocedate trebuie să rămână spații verzi. Nu va mai fi așa, dacă noua lege este promulgată de președinte. În locul parcurilor, va fi posibil să apară cartiere de locuințe, parcări sau mall-uri, cu condiția ca Primăria să amenajeze în altă parte un spațiu verde cu o suprafață cu 10% mai mare. 

Arhitectul Adrian Borda a explicat pentru Ziar de Cluj de ce se ajunge în astfel de situații în care sunt retrocedate spații verzi sau spațiile dintre blocuri.

„Acolo au fost terenuri agricole. Înainte de a se face cartierul Gheorgheni au fost teren agricol, era porumb și probabil că oamenii și-a căpătat ogorul înapoi. Asta cu retrocedarea spațiilor verzi e practica noastră. Lucrurile acestea nu au fost niciodată gândite până la capăt. Ce faci când retrocedezi? Consecințele se văd peste tot: necorelarea relațiilor de proprietate cu realitatea.  S-a considerat și se consideră în țara asta că un teren care nu are construcție direct pe el e un teren liber. Faptul că o casă are și curte, asta nu intră în logica noastră, deși casa nu trăiește singură. La fel și în cartiere. Dacă un teren nu era sub bloc, se considera liber chiar dacă pe acolo e acces, că e parcaj, că este spațiu verde. Ține de nivelul de înțelegere al lucrurilor în țara asta care așa funcționează din 90. Așa s-a ajuns să se retrocedeze terenurile dintre blocuri”, a explicat arhitectul Borda.

În ceea ce privește modificarea legii care vizează spațiile verzi, arhitectul clujean consideră că nu se va adopta o astfel de lege, mai mult, în ciuda tertipurilor autorităților locale acestea tot vor trebui să îi despăgubească pe cei cărora le-au retrocedat proprietăți pe care nu pot să le valorifice.

„Bun, terenul acela l-ai dat înapoi din nu știu ce motive, că nu ai fost în stare să rezolvi problema proprietăților și a venit justiția și a spus: Gata, nu mă mai interesează, nu respectați dreptul de proprietate, atunci facem așa. Dar asta nu îți dă dreptul de construire. Eu nu cred că se va ajunge să se adopte o asemenea lege. Problema e că pe cei care au asemenea proprietăți tot trebuie să îi despăgubești. Tot nu scapi de despăgubire. Sau făcut manevrele astea sperând să scape de despăgubiri, să treacă timpul. Dar s-a constatat că tot nu scapă de despăgubiri, dar în schimb produc instabilitate în domeniul proprietății. În continuare nu rezolvă problema retrocedărilor, dar așa funcționează statul nostru”, potrivit lui Adrian Borda.

Din cauza retrocedărilor din cartiere precum Gheorgheni sau Grigorescu au apărut aglomerări de construcții, casă lângă casă sau bloc lângă bloc. Municipalitatea trebuia să găsească soluții care să nu afecteze calitatea vieții locuitorilor din aceste cartiere. În schimb au fost retrocedate spații verzi și spații dintre blocuri unde adesea au apărut construcții noi. Dacă tot a fost declarat anul cartierelor, poate că municipalitatea ar trebui să facă un inventar al acestor spații verzi retrocedate și să găsească soluții pentru a le achiziționa de la proprietari.

Ziar de Cluj a stat de vorbă și cu arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, care crede că se ajunge ca spațiile verzi să fie retrocedate deoarece se consideră ca fiind dispensabile, important este ca aceste terenuri să rămână spații verzi indiferent cine este proprietarul lor.

„Legea asta a retrocedărilor spunea, cel puțin la început, că nu se retrocedează în natură terenurile care au făcut obiectul detaliilor de sistematizare, actualele PUZ-uri/PUD-uri. Un teren situat între două blocuri în cartierul Gheorgheni se poate retroceda în natură, că e acolo. Dar nu cred că este în spiritul a ceea ce s-a planificat acolo. Dacă ai făcut un urbanism la acel moment și a așa a fost gândit cu zona verde, acel teren este necesar pentru a se asigura acea calitate a locuirii. Am impresia că e o chestie juridică prin care se consideră că spațiile verzi sunt dispensabile. Ideea e că și dacă e alt proprietar statutul de spațiu verde ar trebui să rămână. În cartierele vechi nu sunt UTR-uri dedicate de spații verzi. Dacă bine rețin eu, este o singură unitate care e ansamblu de locuințe realizate înainte de 89. E păcat că se întâmplă asta. Spațiile verzi sunt o componentă a locuinței”, a declarat Claudiu Salanță.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours In vizor
  Ia uite cum îi curta Partidul Comunist Chinez pe scuteciștii și uaseceriștii României…
 • Acum 6 hours General
  Untold, Eco Garden și administrația publică locală își bat joc de U Cluj, de suporteri și de oraș. Priviți pe ce ”orezărie” sunt chemați jucătorii clujeni să se bată cu cei de la Sepsi
 • Acum 7 hours Sanatate
  CLUJ: 2000 de cazuri depistate într-o săptămână. De ieri, până azi, încă aproape 400 de cazuri noi
 • Acum 9 hours In vizor
  Podului Locomotivei ”OSĂ” fie modernizat ”în curând”. Deocamdată, după 5 ani de la demararea proiectului, mai sunt de obținut câteva avize
 • Acum 10 hours PubliNews
  Muzică, film, teatru și bunătăți mediteraneene – surprizele din acest weekend în Iulius Parc
 • Acum 10 hours Rautacisme
  Tarcea şi-a schimbat ochelarii de cal şi priveşte “frumosul” din Piaţa Unirii prin dalele lui Emil “OSĂ” Boc. Betonul e frumos, mai pui nişte vopsea şi e şi verde şi pistă pentru biciclete
 • Acum 10 hours Vocea ta
  Nici 10% din cele 190 de hectare de spațiu verde enunțate ca fiind în lucru de Boc nu vor fi gata în mandatul său curent, iar două treimi nu vor exista nici măcar la sfârșitul următorului său mandat, în 2028. Poate în al şaptelea!
 • Acum 11 hours In vizor
  Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, ne vorbeşte despre “natura sălbatică” din “Pădurea Clujenilor”. Şi ne zice, cu guriţa lui, că Emil “OSĂ” Boc este UN MINCINOS. Bravo, Tarcea, e bine să fii curajos!
 • Acum 11 hours Rautacisme
  Până la viitorul UNTOLD, „U” Cluj “OSĂ” revină pe Cluj Arena. Echipa “fanion” este tolerată la ea acasă
 • Acum 12 hours Editorial
  Cum v-am mai zis, România este doar ţara bugetarului fericit. Cu cât mai pila, relaţia sau cunoştinţa cuiva, cu atât mai fericit. Şi politicienii tot bugetari sunt, tot lucrători cu limba
 • Acum 14 hours Politica
  MITUIREA SALARIALĂ A BUGETARILOR CONTINUĂ: Guvernul majorează salariile pentru toți bugetarii cu diferența de un sfert până la grila din 2022. Ordonanța prin care creșteau cu până la 50% salariile unor bugetari a fost restrasă, din cauză că doar unii primeau bani în plus
 • Acum 15 hours In vizor
  DEȘI ”SAMSAREALA” CU LEGUME E VECHE, inspectorii ANPC abia acum iau la purecta ”certificatele de producător”. Mai bine mai târziu, decât niciodată ca până acum
 • Acum 17 hours In vizor
  RAFILA, în încecarea de a justifica milioanele de euro date pentru consultanță la vechiul loc de muncă (OMS), ne zice și cum face o deturnare de fonduri din PNRR: ”USR a lăsat în PNRR 50 de milioane de euro pentru asta (…) Noi am economisit, am alocat doar 42%, restul îi putem cheltui în alte activități”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE