Diete

Diete si regimuri mereu la moda

Ne-am lasat cu totii, la un moment dat, sedusi de regimuri sau practici (care au primit de multe ori girul unei clinici sau al unui medic) menite sa slabim usor, rapid si definitiv. Si care duc, din nefericire, la punerea in pericol a sanatatii noastre.

 

 

Laudate de starurile schowbiz-ului sau de catre mass-media, si nu de spacialisti, ele ajuta cateodata sa slabim, insa efectul lor nu dureaza. Extenuare, oboseala, ingrasare brusca la cea mai mica abatere de la regim si, in plus, efectul “yo-yo” sunt doar cateva din urmarile imediate. Iata o privire de ansamblu a catorva procedee si regimuri mereu la moda, insotite de unele opinii critice si argumente:

 

 

Regimul Hollywood este o cura exclusiva de fructe, nimic altceva decat fructe. Provoaca un proces rapid de slabire, intr-adevar, dar in detrimentul tesutului muscular: carente in proteine, calciu, acizi grasi esentiali, vitamine liposolubile (A,D,E si K). Riscam astfel sa ajungem intr-o stare de manlutritie, slabind la intamplare, consumand prea mult zahar si iritandu-ne intestinele din cauza excesului de fibre alimentare.

 

 

Regimul ananas se practica sub forma aporturilor aproape exclusive de fructe, ca in regimul Hollywood, fie sub forma unor comprimate in asociere cu un regim alimentar normal. Acest program se bazeaza pe prezenta unei enzime, bromelina, asa-zisa “consumatoare de grasimi” si “consumatoare de proteine, care se gaseste mai ales in tulpina ananasului (si nu in fruct!). In plus, aceasta enzima este disecata si devine astfel ineficienta dupa digestie. Regimul este deci absurd!

 

 

Regimul disociat sau de tip Antoine. Este vorba despre alternarea consumului zilnic exclusiv al unui singur tip de aliment (luni – carne; marti – fructe; miercuri – branza…). Singurul lui avantaj consta in faptul ca este foarte usor de pus in practica. Se inregistreaza o anumita pierdere in greutate, produsa doar datorita obtinerii rapide si instinctive a senzatiei de satietate: in ziua de peste, de exemplu, micul dejun poate pune probleme! Acest regim nu are nici o justificare stiintifica si punerea sa in practica provoaca numeroase carente, oboseala si probleme psiohociologice, fara a se ajunge la reeducarea comportamentului alimentar initial: luarea in greutate este inevitabila o data cu renuntarea la regim!

 

 

Regimul de tip Atkins. Numit de catre autor “revolutia dietetica”, acest regim presupune suprimarea din alimentatie a alcoolului si a tuturor surselor de glucide (paste fainoase, paine, fructe, legume, orez…) in scopul suplinirii energiei glucidice cu grasimile de rezerva. Pot fi consumate in orice cantitate alimente proteice (carne, peste, oua, lapte, branza…) si lipidice (smantana, unt, ulei). Grasimile ingerate fara nici o restrictie nu vor fi, dupa parearea autorului, asimilate in absenta glucidelor alimentare. Slabirea se produce doar pentru ca suntem prea abatuti si dezgustati. Desi este adevarat ca se inregistreaza o eliminare masiva de acizi grasi, fenomenul genereaza probleme metabolice (colesterol in exces, deficit la nivelul vezicii biliare, accidente cardiovasculare…) si carente de vitamine (mai ales C si cele importante din complexul B), din cauza ca este prea brusc. Atentie: pune sanatatea in pericol daca este urmat mai mult timp!

 

 

Regimul de tip Montignac consta in a nu amesteca alimentele bogate in glucide cu cele bogate in lipide. Montignac se bazeaza pe indexul glucidic al alimentelor ce indica cantitatea de insulina secretata dupa absorbtia unui anumit aliment. Dar acest index depinde si de calitatea meselor. Este pacat sa ne privam de cartofi, paine si paste fainoase, care sunt atat de importante pentru organism.

 

 

Slabim, sigur, dar numai datorita obtinerii rapide a senzatiei de satietate, pentru ca exista, contrar spuselor autorului, constrangeri. De fapt, asocierile lipide-glucide sunt aproape inevitabile: cum sa nu ti sa faca greata de pateu (sau ficat de gasca) fara paine? Si ce sa faci cu untul la discretie la micul dejun fara o bucatica de corn?

 

 

Pierderea in greutate inregistrata e datorata doar acestei restrictionari calorice instinctive, si nu faptului ca nu se asociaza lipidele cu glucidele. De altfel, teoria asocierilor nu are nici o baza stiintifica… Atentie deci la dezechilibrele care pot surveni, la frustari si la ingrasare. Aceasta este inevitabila pentru ca nu se incearca in nici un fel reeducarea comportamentului alimentar, iar consumarea de grasimi fara nici o restrictie risca sa devina un obicei!

 

 

Crudivorismul. Este permisa consumarea oricarui tip de aliment, insa numai in stare cruda, singurele preparate acceptate fiind painea si biscuitii. Aceasta practica provine dintr-o morala si nu dintr-o realitate stiintifica si este destul de derutanta , dificila de pus in practica in societate, provocand alcaloza si intoleranta digestiva prin ingestia unor fibre prea dure.

 

 

Vegetarianismul se bazeaza pe consumul exclusiv de alimente de origine vegetala, pe principiul moral sa nu te hranesti cu “cadavre” de animale si pe ideea ca exista riscul ca pestele sau produsele de origine animala sa contina toxine (plumb, mercur, hormoni, grasimi saturate, paraziti). Acest regim este periculos pe termen lung, provocand carente mari de proteine, calciu si fier. Nu este recomandat mai ales copiilor si femeilor insarcinate. Nu trebuie confundat cu regimul lacto-ovovegetarian, care permite consumul de lactate, oua, branza si cateodata chiar si peste. Nici unul, nici celalalt nu au eficinenta in cura de slabire, pentru ca au fost puse in practica din cu totul alte motive…

 

 

Pentru a evita ce e mai rau, ideal ar fi sa slabim in mod natural, ascultand doar de corpul si de forma noastra fizica si psihica. Dar si mai bine ar fi sa nu ne mai ingrasam…

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *