Sex

Viata sexuala dupa menopauza

Intrucat in SUA si Vestul European atractivitatea fizica si sexul sunt apanajul tineretii, exista credinta ca la femeile aflate la menopauza viata sexuala este inexistenta. Nu mai simtim nicio dorinta pentru sex, si nici nu mai suntem deloc atractive din punct de vedere sexual. Este posibil ca aceste perceptii negative sa ne inhibe capacitatea de a functiona ca entitati intregi si de a ne satisface nevoile naturale. Este posibil sa simtim de fapt presiunea societatii de a ne pierde interesul pentru sex. Cand simtim dorinta sexuala, putem deveni tematoare. Daca intampinam probleme sexuale, posibil sa fim rezervate in discutarea lor. Sau poate folosim aceste concepte gresite sau prejudecati sociale drept o scuza buna pentru a nu mai avea o viata sexuala dupa o perioada lunga de dezinteres. Este lipsa de interes rezultatul activitatii sexuale inconstante sau chiar cauza ei?

 

 

Adevarul este ca interesul femeilor in ceea ce priveste sexul ramane la fel de viu mult timp dupa menopauza. De fapt, multe femei manifesta o dorinta sexuala crescuta in a doua parte a vietii lor. De ce? Teama de a ramane insarcinata dispare. Iar odata ce copiii au crescut si au plecat din sanul familiei, libertatea si spontaneitatea cresc. Femeile adesea intampina o modificare in increderea de sine ca si cum si-ar recapata propriile forte, nemai fiind acum constranse de asteptarile celorlalti.

 

 

A ramane active sexual inseamna sa luam in calcul modificarile fizice, starea emotionala de bine si circumstantele vietii. Posibil sa experimentam un oarecare disconfort in timpul actului sexual din cauza scaderii umiditatii vaginului sau a subtierii mucoasei vaginale. Este important de retinut ca acest lucru nu ne modifica deloc capacitatea de a avea orgasm. Organele sexuale, inclusiv clitorisul, nu isi pierd sensibilitatea. Unul dintre ele mai simple moduri de a diminua disconfortul si durerea este mai degraba sa ai o viata sexuala activa decat de a te infrana. Acest lucru ajuta la stimularea lubrefierii naturale a corpului nostru. De asemnea, pentru a ne micsora disconfortul personal, putem sa folosim lubrifianti care deja sunt disponibili in farmacii.

 

 

Uneori ne putem simti respinse si furioase din cauza declinului natural al activitatii sexuale a partenerului nostru. Daca nu suntem capabile sa fim intelegatoare cu partenerii nostri si viceversa, exista posibilitatea de a ne indoi asupra compatibilitatii sexuale. Ne putem surprinde ca ne suprimam dorinta din cauza furiei si a durerii de a fi respinse. Comunicarea deschisa, onesta, fara judecati, va facilita intelegerea indoielilor privind performanta actului sexual. Putem descoperi ca partenerul nu ne poate satisface toate dorintele, dar  comunicarea ne poate ajuta sa devenim mai ingaduitoare.

 

 

Abilitatea noastra de a exprima ce ne face placere si ce ne satisface este la fel de decesiva cu a auzi ce ii place si ce il satisface pe partenerul nostru. Cu ajutorul comunicarii deschise putem afla ce putem schimba pentru a ne simti bine, cum ar fi un preludiu mai lung sau prelungirea actului de a face dragoste in detrimentul coitului. Construirea unei relatii intime reprezinta o fundatie solida in baza careia ne putem rezolva ingrijorarile sexuale ce se pot ivi si ne putem sustine procesul tranzitional referitor la schimbarile aduse de viata.

 

 

O adevarata provocare pentru femei, atunci cand imbatranesc, este lipsa partenerilor disponibili. Exista posibilitatea crescuta ca femeile care au depasit perioada de menopauza sa ramana vaduve comparativ cu barbatii de varsta similara. In plus, femeile mai in varsta, si singure sunt mai putin tentante sa se recasatoreasca comparativ cu barbatii cu acelasi statut. De asemnea, toleranta culturala privind cazurile in care barbatii mai in varsta intretin relatii cu femei mai tinere este mult mai mare fata de implicarile romantice ale femeilor in relatii cu barbati mai tineri decat ele.

 

 

Chiar daca am capatat o mai mare libertate de exprimare sexuala de-a lungul ultimelor patru-cinci decenii, inca traim cu ideile preconcepute cum ca femeile sunt dezinteresate de sex. Aceste stereotipuri culturale referitoare la femeile de dupa menopauza si la comportamentele lor sexuale ne pot influenta puternic gandirea, actiunile, reactiile si experientele. Intrand in legatura cu sexualitatea noastra si dezvoltand cai de a controla prejudecatile sociale ne vom schimba perceptia de a nu ne considera fiinite sexuale. Putem intelege daca sau cum de credem in atitudini negative si astfel sa ne educam punctul de vedere asupra modificarilor fizice si psihice ce apar odata cu varsta.

 

 

Probelmele sexuale nu sunt in mod necesar un aspect firesc al trecerii anilor. Activitatea sexuala este o expresie normala si sanatoasa a statutului de fiinta umana adulta. Suntem inzestrate cu capacitatea de a functiona ca fiinte sexuale si de a ne bucura sa impartim afectiunea si intimitatea sexuala pe parcursul intregii vieti.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *