Aceasta dieta saraca in grasimi are un continut moderat de carbohidrati si proteine si are ca obiectiv reducerea kilogramelor din zona soldurilor si coapselor. Ea se bazeaza pe o larga varietate de alimente, dar limiteaza consumul de carne rosie.
Istoricul dietei
Rosemary Conley a scris “The Hip and Thigh Diet” (Dieta solduri-si-coapse) (1988), urmata de “The Complete Hip and Thigh Diet” (1989).
Cum functioneaza?
Dieta completa solduri-si-coapse se bazeaza pe rationamentul conform caruia un program alimentar regulat da rezultate pentru ca previne tendinta de a manca necontrolat, ce isi are originea in curele exagerat de restrictive si tinerea unei evidente stricte a caloriilor.
Micul dejun este compus din cereale, fructe, carne slaba, peste sau carne de pasare, insotite de legume. Pranzul poate fi alcatuit din fructe, sandvisuri, salate cu carne sau fructe de mare, supa ori legume (inclusive cartofi daca se doreste). La cina, se pot consuma fructe, legume, supa, carne slaba, peste sau carne de pasare, paste si puteti manca serbet ori iaurt la desert.
Consumul zilnic recomandat este de 1-1 ½ cani lapte degresat, cel putin 340 g de fructe, 170 g de proteine, 340 de legume, 170 g de cereale, 140 g de iaurt degresat si cantitati moderate de suc de fructe. Se consuma doar doua portii de carne rosie pe saptamana.
Un meniu tipic include carne slaba, carne de pasare, leguminoase, cantitati moderate de carbohidrati ce contin amidon si cantitati nelimitate de legume. Desi dovezile stiintifice vin in sprijinul ideii ca este utila o dieta cu continut moderat si chiar ridicat de carbohidrtati, continut moderat de proteine si redus de grasimi pentru pierderea in greutate pe termen lung, lipsesc datele care sa sustina afirmatia ca o dieta saraca in grasimi este orientata in mod special spre pierderea kilogramelor de pe solduri si coapse.
Alimente interzise: margarina, smantana, uleiul si prajelile, pestele si carnea grasa, pielea de pasare, branzeturile si ouale, galbenusul de ou, nucile, semintele de floarea-soarelui, avocado, inghetata si budincile, ciocolata. Alimente premise: castraveti, telina, morcovi, rosii, ardei, cartofi fara adaos de grasime, ceai neindulcit sau cafea neagra (sau cu lapte degresat).
Argumente pro si contra
Cu o planificare si monitorizare atenta, acest tip de regim alimentar se poate dovedi echilibrat din punct de vedere nutritional, in ciuda faptului ca limiteaza consumul de nuci, seminte si anumite produse lacatate. Totusi, aceasta dieta poate avea un continut scazut de grasimi sanatoase.
Numarul foarte mare de marturii pare sa sprijine obiectivele declarate ale dietei, dar lipsesc descoperirile stiintifice care sa dea credibilitate afirmatiei ca, urmarind acest regim, kilogramele vor disparea strict de pe coapse si solduri.
Este potrivita pentru dvs.?
Aceasta dieta pare sa fie atragatoare pentru cei care au obosit sa numere calorii si sunt satui de programele alimentare ce recomanda renuntarea la foarte multe alimente.
Se spune ca dieta completa solduri-si-coapse este utila pentru cei care simt adesea impulsul irezistibil de a manca. Toti cei care au dereglari nutritionale ar trebui sa se adreseze unui nutritionist calificat, in loc sa se bazeze numai pe marturiile altora.
Toate alimentele incluse in aceasta dieta se gasesc in orice bacanie sau supermarket. Se recomanda practicarea exercitiilor fizice in mod regulat, ca parte integrata a programului.
Sugestii de meniu pentru 7 zile:
Sambata. Mic dejun: 1 grepfrut intreg (170 g), 140 g iaurt degresat. Dejun: ½ cana de lapte degresat, 1 ½ cana de supa de legume, 6 biscuiti din cereale integrale. Cina: ½ cana de lapte degresat. 170 g peste egrefin fiert in vin alb, 170 g prune.
Duminica. Mic dejun: 28 g de bacon foarte slab, 113 g ciuperci, 140 g iaurt, ½ cana de necatar de piersici. Dejun: 170 g de piept de pui la cuptor, 170 g struguri, ½ cana de lapte degresat. Cina: 170 g de paste gatite, 226 g rosii la conserva, 2 mere, ½ cana de lapte degresat.
Luni. Mic dejun: 4 biscuiti din faina de grau integrala, ½ cana de lapte degresat. Dejun: ½ cana de lapte degresat, salata de fructe, 340 g salata verde cu fasole mare si porumb. Cina: 140 g iaurt, 113 g fruct citric, 2 felii de paine din faina integrala de grau.
Marti. Mic dejun: 113 g piersici conservate in suc de fructe, 140 g iaurt. Dejun: ½ cana de lapte degresat, 113 g prune, 170 g salata de ton, 4 biscuiti de secara. Cina: salata de laptuci cu rosii, ceapa, telina, castraveti si sos, 1 mar, ½ cana de lapte degresat.
Miercuri. Mic dejun: 56 g sunca slaba, 2 rosii, 1 chifla din faina integrala de grau, ½ cana de lapte degresat. Dejun: 2 cartofi fierti, 140 g iaurt, 2 portocale foliate. Cina: cod la cuptor cu 113 g orez nedecortificat, pere umplute cu branza de casa, ½ cana de lapte degresat.
Joi. Mic dejun: 56 g cereale (grau integral), ½ cana de lapte degresat, ½ cana de suc de portocale. Dejun: 170 g fasole la cuptor, ½ cana de lapte degresat, 340 g ananas. Cina: 1 cartof copt, 170 g carne de curcan fara piele, feliata, servita cu sos de merisor, 140 g iaurt.
Vineri. Mic dejun: 5 prune din compot, 2 felii de paine prajita din cerelae integrale, 1 lingurita marmelada de portocale, ½ cana lapte. Dejun: 26 g salata de fructe, 140 g iaurt. Cina: 170 g friptura de vita, taiata in felii subtiri, legume trase in putin ulei, cus-cus, ½ cana de lapte degresat, portocala.