Sa fii insarcinata in ziua de azi nu este tocmai usor. Petreci o multime de timp la servici si nu prea ai timp sa te hranesti cum ar trebui. Supele, ciorbele sau mancarurile calde la pranz sunt aproape un lux. De aceea trebuie sa incerci sa gasesti meniuri cat mai complete din punct de vedere nutritiv si care sa-ti satisfaca, in acelasi timp, poftele. Este greu, dar iata cateva exemple:
LUNI: Mic dejun: 1 iaurt de baut, 1 sandvis (paine integrala si crema de branza/1 felie de sunca de Praga cu o frunza de salata sau ). Gustare: 1 banana. Pranz: 1 salata de cartofi cu castraveti su cu ou (250 g cartofi, ¼ ceapa, ¼ mar, 20 g bacon, 1 lingura ulei, 50 ml supa, putin mustar, otet, ½ castravete murat, ½ ou fiert,1/2 rosie). Gustare: 1 strudel cu mere, 1 pahar de suc de portocale. Cina: File de cod cu legume (Ingrediente: 200 g file de cod, 50 g porumb, 1 fir de ceapa verde, ¼ ardei gras, 1 morcov mic, 2 linguri ulei, 1 lingurita sos de soia, 1 lingurita vin de orez, 50 ml supa de pui, sare, piper, amidon alimentar. Curata si spala legumele, taie-le in inele sau bucati. Prajeste pestele in ulei, apoi scoate-l din tigaie si adauga legumele pe care toarna sosul de soia si vinul, apoi supa. Leaga sosul cu amidon si condimenteaza dupa gust), 1 pahar cu lapte degresat.
MARTI: Mic dejun: 1 pahar cu lapte, 1 croissant. Gustare: 1 mar. Pranz: 1 sandvis (Ingrediente: 2 felii graham, 200 g piept de curcan preparat la cuptor, ½ telina mica, 1 rosie. Taie carnea feliute si asaz-o peste paine. Adauga telina taiata fidea si rosia, rondele. Pentru sos, amesteca o lingura de ulei cu 2 linguri de smantana si cateva picaturi de otet. Condimenteaza cu sare si piper, dupa gust), 1 pahar cu suc de pere. Gustare: 5 caise. Cina: 1 portie de supa de morcovi si cartofi, chiftelute cu garnitura de morcovi ( Ingrediente: 50 g carne, ¼ ceapa, 1 ou, 1 lingurita sare, piper, 2 fire marar, 2 morcovi. Curata si fierbe morcovii, apoi adauga la carnea data prin masina de tocat ceapa taiata marunt, oul si mararul tocat. Modeleaza chiftelutele si da-le prin faina. Prajeste-le in ulei si serveste-le cu morcovii stropiti cu o lingura de unt).
MIERCURI: Mic dejun: 1 ou fiert tare, 1 felie cascaval, 1 pahar cu lapte, 2 felii de paine integrala. Gustare: 2 felii de chec, 1 pahar de ceai de plante. Pranz: Salata asortata de cartofi ( Ingrediente: 250 g cartofi, 50 g mazare tucara, cateva rosii mici, 5-6 masline negre, 2 linguri otet, 4 linguri ulei de masline, piper si busuioc verde. Curata cartofii de coaja si fierbe-i in apa cu sare. Fierbe si mazarea. Amesteca cartofii taiati bucati cu mazarea. Adauga rosiile taiate in jumatati sau sferturi si maslinele. Toarna apoi sosul, pe care-l faci amestecand uleiul de masline cu otetul, piperul si busuiocul). Gustare: 1 mar. Cina: 1 portie ciorba de vacuta, 1 felie de paine integrala, 1 lingura de crema de branza. Gustare: 1 pahar cu lapte, 2 biscuiti cu vanilie.
JOI: Mic dejun: 1 iaurt cu cereale integrale. Gustare: 1 pahar cu lapte, 1 briosa. Pranz: 1 salata de macaroane cu dovlecei ( Ingrediente: 50 g macaroane, 1 rosie, 100 g dovlecei, 1 ceapa mica, 1 lingurita capere, busuioc, coriandru macinat, 50 g maioneza. Fierbe macaroanele dupa indicatiile de pe pachet si amestecale cu dovleceii fierti si rosiile taiate in bucati. Adauga deasupra maioneza, busuiocul, caperele si coriandrul). Gustare: 1 mar. Cina: 1 portie supa-crema de praz ( Ingrediente: praz, cartofi, ceapa, supa de pui, smantana, unt, sunca si condimente), pui cu rosii (1/4 pui, 1 ceapa mica, usturoi, 250 g rosii, ulei, 50 g supa de pui, patrunjel sis are. Prajeste carnea, apoi adauga in uleiul ramas rosiile curatate de coaja si taiate cubulete si ceapa taiata marunt. Adauga supa si condimentele si lasa sosul sa se lege. Serveste puiul cu sosul de rosii).
VINERI: Mic dejun: 1 pahar cu lapte, 1 felie sunca de Praga, 1 lingura cu crema de branza, s felii de graham. Gustare: 1 portocala. Pranz: 1 pizza cu sunca si ciuperci. Gustare: 1 mar. Cina: 1 salata de telina (Ingrediente: 100 g telina, 250 ml supa, 1 ceapa mica, 3 linguri otet, 150 g piept de pui file, ulei, sare, piper, patrunjel, mustar si cateva migdale. Fierbe telina in supa pe care o amesteci in prealabil cu otet. Prajeste carnea in ulei, avand grija sa se patrunda bine, apoi tai-o feliute si consimenteaza-o dupa gust, cu sare si piper. Adauga peste carne telina taiata fasii si migdalele, dupa care toarna un sos pe care-l prepari amestecand putina supa in care ai fiert telina cu ulei, ceapa si patrunjel).