Initiata de catre medicul si cunoscutul dietetician merican Ian Smith, dieta Fat Smash este urmata de mai multe personalitati ale show-biz-ului contemporan. Dieta in sine are patru pasi care ne pot ajuta sa ne acomodam treptat cu noile obiceiuri alimentare asa incat sa scapam de kilogramele in plus si sa ne mentinem in forma. A fost numita astfel pentru ca ajuta la desfiintarea sau revizuirea unor mituri alimentare si poate ajuta sa ne formam obiceiuri alimentare santoase, de o viata.
Dieta se desfasoara pe o perioada de 90 de zile si incepe cu o etapa de detoxifiere a organismului. In primele 9 zile trebuei sa consumam in principal legume si fructe, asa incat sa-i permitem organismului sa elimine impuritatile si toxinele acumulate. Trebuie sa ne concentram pe produsele proaspete sau fierte pentru ca vitaminele si mineralele continute de legume si fructe sa poata fi asimilate rapid. Mesele se servesc de 4-5 ori pe zi la interval de 3 ore. Desi poate sa para o perioada restrictiva, nu exista nicio limitare in privinta cantitatilor. Totusi, nu trebuie sa exagerati.
De asemenea, este indicat sa faceti exercitii usoare de 5 ori pe saptamana pentru intarirea sistemului cardiovascular. Sunt acceptate toate fructele, mai putin avocado, si toate legumele, mai putin cartofii. Puteti sa manncati fasole uscata, orez, lapte, iaurt degresat si oua. Aceasta perioada presupune ca ne vom ocupa si de starea noastra de spirit: vom evita stresul si vom dormi atat cat vom simti nevoia.
Etapa a doua dureaza trei saptamani si continua sa ne formeze obiceiuri sanatoase. Sunt adaugate si alte alimente, dar creste si activitatea zilnica. Sunt premise acum si cantitati mici de carne (pui, peste, vita, curcan), branza slanba de vaci, cereale (4-5 linguri, de preferat dimineata), cafea si suc de fructe dar, in continuare, nu sunt permisi cartofii.
In a treia etapa se mai adauga si alte alimente, precum pastele (max. 200 g/zi), ciocolata (nu mai putin de 4 tablete intr-o zi) si inghetata – in ziua in care mananci inghetata, nu mananci ciocolata. Insa, nu trebuie sa utaiti ca baza alimentatiei trebuie sa ramana fructele si legumele consumate in stare proaspata. Volumul de exercitii fizice creste si el cu 25 %.
Mentinerea greutatii – aceasta este ultima etapa a dietei Smash. Sunt acceptati cartofii, deoarece se presupune ca deja ne-am format niste obiceiuri alimentare in care ei nu reprezinta hrana noastra de baza. Este o etapa care confirma faptul ca am schimbat abordarea in privinta alimentatiei. Si trebuie sa tratam cu responsabilitate ce am obtinut in celelalte etape.
Dieta Smash este usor de parcurs in comparatie cu alte modalitati de slabire – pe langa obiceiurile alimentare sanatoase, ne ajuta sa rezolvam si o alta problema: sedentarismul. Ele merg mana in mana in asa fel incat sa avem o buna stare de spirit si un numar de kilograme cu care sa ne simtim bine.
“Este o dieta sanatoasa care incepe cu detoxifierea si ajunge treptat la etape mai flexibile in care ne putem hrani cu alimente la indemana” – apune dr. Ian Smith. “Dieta Smash nu include suplimente alimentare costisitoare – este doar hrana sanatoasa cumparat de la magazine. Filosofia mea este ca pierderea in greuttate nu trebuie sa fie ceva dificil, dureros sau costisitor. Ea trebuie sa fie revigoranta atat in plan fizic, dar si psihic. Am incercat sa las de-o parte ceea ce spun alti medici si sa concep o dieta simpla care sa se potriveasca tuturor. Nu e vorba despre calculul caloriilor, ci de folosirea alimentelor indicate pentru fiecare etapa a dietei”, detaliaza acelasi medic. Felul cum mancam ne schimba si modul de vaita, pentru ca nu ne mai multumim sa mancam orice, oricum, oricat si in niciun caz un aliment anume in exces.
In afara de exercitiile usoare din etapele de detoxifiere (alergari, mers pe jos), celelalte necesita supravegherea unui antrenor. Nu pentru ca ar fi dificile, ci pentru ca trebuie sa fie personalizate in functie de starea de sanatate si de felul cum sunt dispuse kilogramele in plus. Dupa cele 90 de zile, cat tine dieta Smash, cu cele patru etape ale sale, in care sunt incluse si exercitiile fizice, ajungem sa facem sport doar pentru mentinerea greutatii si tonifierea muschilor.