Rautacisme

De la "Taierea porcului" in spatele blocului, la calaretii pe cai albi pe bulevard, clujeanul tine mortis sa-si aminteasca de originile sale

Cu mici exceptii, majoritatea vechilor cartere ale Clujului au fost la orginie niste sate pe care le-a ajuns din urma urbanizarea. Prin anii ’60 au inceput sa rasara si primele blocuri in noile cartierele clujene si vechile sate au fost integrate – din pacate, in unele locuri mentalitatea si naravurile nu s-au urbanizat.

N-au trecut inca 20 de ani de cand, in cartierul Manastur din Cluj, oamenii isi spalau covoarele pe strazi. Apoi, la fiecare sarbatoare, ca vorbim de Pasti sau de Craciun, in spatele blocului asistam la adevarate masacre: porci sau miei, nu conta. In cel mai barbar mod cu putinta, acestia erau taiati in mijlocul strazii, spre deliciul locatarilor din zona si in special al parintilor cu copii mici, care profitau de urletele scoase de porcii in suferinta, sa le atraga atentia copiiilor ca „daca nu sunt cuminti ii musca porcul”.

Intre timp, a venit Uniunea Europeana si, vorba vine, ne-a civilizat. Am scos din oras carutele, turmele de oi, gainile si restul animalelor ce isi au locul la ferme sau in gospodariile de la tara. Sau, cel putin am incercat, pentru ca periodic, cate unul tine mortis sa isi aduca aminte de unde provine.

Recent, in Cluj Napoca au fost vazuti porci care se plimbau nestingheriti pe strada. S-a intamplat pe Bulevardul Muncii, in orasul de 5 stele Cluj-Napoa. Mai mult, cu o periodicitate de invidiat, pe langa zecile de pisici si caini fara stapani, uneori mai apare prin zona centrala cate un sobolan de toata frumusetea. Recent, pe retelele de socializare, a aparut o noua vedeta pe strada Eroilor.

sobolan eroilor

Majoritatea imaginilor de genul acesta starnesc reactii de amuzament in randul internautilor. Oricum, de luat masuri, nu ia nimeni – asa ca macar ramanem cu hazul de necaz. Caci, oricate probleme am avea, in loc sa le rezolvam, preferam sa facem haz de necaz. Si, pentru ca medicii ne recomanda 15 minute de ras pe zi, un clujean a re-postat pe contul sau de socializare, o filmare de acum 10 ani, cand pe Dorobantilor a fost surprins „Fat-Frumos pe-un cal rapciugos”. Desigur, si pe atunci politia era la del de invizibila ca acum (nu exista politie locala, dar existau gardieni publici – denumirile s-au schimbat, naravurile au ramas). Acum nu ne ramane decat sa ne intrebam retoric: o fi ajuns la domnita lui?

Nu stim, dar macar avem dovada ca organul invizibil de ordine publica este o traditie ce are macar 10 ani vechime. Asa ca nu ne mai miram cand vedem turme de oi in Manastur, porci pe bulevardul Muncii sau sobolani in Centrul orasului de 5 stele.

 

(Sursa foto: Facebook)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *