Din oras

Cluj-Napoca, orasul unde s-a realizat, in premiera nationala, primul Dictionar de limbaj mimico-gestual digital, online. De acum, persoanele cu deficiente de auz vor avea acces mult mai facil la informatii

In Romania, la ora actuala, exista aproximativ 25.000 de persoane cu deficiente de auz din care 2000 sunt elevi, precizeaza un comunicat al ANIALMG (Asociatia Nationala a Interpretilor Autorizati in Limbaj Mimico-Gestual). Pentru persoanele cu astfel de deficiente, accesul la internet si utilizarea device-urilor precum telefoane sau tablete, a fost pana de curand o provocare. Mai mult, in Romania, pana recent nu existau decat foarte putine informatii disponibile in limbaj mimico-gestual, in format digital.

Intr-o lume in care internetul joaca un rol foarte important in viata fiecarui om, ANIALMG, in colaborare cu Fundatia Orange, au desfasurat in perioada mai 2015 – iulie 2016, un proiect unic, „Accesul la informatii pentru surzi”, ce a avut ca scop dezvoltarea unor resurse informationale digitale. In urma proiectului au fost lansate dua site-uri pe care le pot folosi atat persoanele cu deficiente cat si persoanele care doresc sa invete limbajul mimico-gestual.

Primul site, www.alig.ro, ofera informatii practice pentru persoanele cu deficiente de auz, informatii la care, pana recent, acestia nu au avut acces.

„E vorba de informatii despre educatie, sanatate si cultura, prezentate sub forma de videoclip cu interpretare in limbaj mimico-gestual, precum: comportament in caz de cutremur si incendiu, comportament in caz de infarct, siguranta pe internet, sfaturi de circulatie cu bicicleta in oras, prevenirea furtului si altele”, reiese din comunicatul ANIALMG.

Cel de-al doilea site, www.dlmg.ro, insumeaza primul dictionar de limbaj mimico-gestual online din Romania. Acesta are in momentul de fata peste 3000 de semne care se adreseaza atat persoanelor cu deficiente de auz, cat si persoanelor fara deficiente care doresc sa invete acest limbaj.

„Creat in anul 2011, in colaborare cu echipa de specialisti ANIALMG, dictionarul a fost realizat la initiativa unei masterande de la Catedra de Psihopedagogie Speciala (Universitatea babes Bolyai din Cluj-Napoca), ca parte a lucrarii sale de dizertatie. La acel moment, el continea 1200 de semne. Datorita finantarii obtinute in 2015 de la Fundatia Orange, echipa ANIALMGl-a dezvoltat si l-a imbogatit cu peste 2000 de semne noi in limbaj mimico-gestual. Dictionarul se adreseaza tuturor persoanelor cu deficiente de auz, dar si persoanelor fara deficiente care doresc sa invete sa comunice in limba acestora.”

Proiectul „Acces la informatii pentru surzi” nu s-a oprit, insa, aici. In cadrul acestuia s-au organizat zeci de intalniri si ateliere unde atat persoanele cu deficiente de auz, cat si voluntarii si elevii, au invatat sa utilizeze cele doua platforme. Mai mult, profesorii care au participat la aceste intalniri, au putut afla cum sa foloseasca materialele disponibilie in procesul de educare si predare. La aceste vizite au luat parte 6 scoli speciale si institutii din Cluj-napoca, Bucuresti, Timisoara, Sighetul marmatiei si Vicovu de Sus. Cumulat, au fost in total 200 de participanti.

„Sunt surd din nastere si de aceea stiu foarte bine nevoile comunitatii noastre, inclusic lipsa unor resurse online dedicate. Persoanele surde nu au un limbaj standardizat oficial, iar ambitia noastra prin procesele pe care le derulam, este sa contribuim la recunoasterea oficiala a limbajului semenelor romanesti, la nivel international. Speram ca cele doua website-uri sa reprezinte o sursa necunoscuta si apreciata de intreaga comunitate a surzilor”, a declarat Gelu Bogdan, Presedintele ANIALMG

Pe aceasta cale, nu putem decat sa felicitam initiativa ANIALMG, in speranta ca in scurt timp, persoanele cu deficiente de auz vor putea sa se integreze mai usor in societate si sa beneficieze de facilitati si informatii care pana la urma, ar trebui sa fie o normalitate in ziua de azi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *