Sanatate

De ce un control riguros al greutatii?

Intai sa recunoastem: multi dintre noi avem greutatea corporala mai mare decat cea normala. Apoi sa fim sinceri: in societatea actuala, chiar in criza fiind, este mult mai usor sa acumulezi kilograme in plus, si asta nu numai datorita alimentelor bogate in calorii, a mesajelor publicitare agresive sau imbietoare care forteaza sau incurajeaza consumul unor cantitati tot mai mari de alimente, dar si a diferitelor facilitati care sunt destinate sa ne usureze cat mai mult munca.

 

 

Functia de stocare

Corpul uman nu a fost proiectat spre a consuma cantitati mari de alimente, rafinate si bogate in grasimi pentru ca apoi sa-si petreaca ziua in fata televizorului sau computerului. Totusi, el are rolul de a stoca grasimi, astfel incat stramosii nostrii din preistorie sa nu moara de foame in perioadele din an in care nu gaseau alimente. Aceasta este functia pe care trebuie sa o indeplineasca si azi cele 30-40 de miliarde de celule adipoase, in vremuri total schimbate. Daca veti combina tendinta normala a organismului de a depozita grasimi (care nu mai e necesara azi) cu stilul de viata mai putin activ si cu consumul de calorii in exces (neconsumate prin activitate fizica intensa), puteti trage singuri concluzia ca sunteti condamnat sa ajungeti supraponderal.

 

 

Cel mai adecvat regim

Situatia de mai sus se poate insa schimba, existand mai multe optiuni. Cum sa gasiti insa motivatia necesara? Ati auzit de nenumarate ori care sunt beneficiile scaderii ponderale, dar si daca v-ati dorit cu adevarat sa slabiti, exista atat de multe sfaturi despre cum ati putea sa o faceti, incat nu ati sti care este calea cea mai buna. Multe grasimi, putine grasimi, multe proteine, putine proteine, consum excesiv de hidrati de carbon sau restrictii fata de consumul acestora. Numeroase regimuri alimentare promoveaza tot atatea idei despre modul de alimentatie. Nu va puteti baza pe toate; ar trebui insa sa il gasiti pe cel mai adecvat si de folos organismului dvs.

 

 

Poate ati mai incercat si in trecut sa slabiti si fie nu ati reusit, fie ati recastigat foarte usor kilogramele pierdute. Poate nu va este usor sa acceptati inca o sugestie legata de slabire. Va intrebati: “Merita sa mai incerc, daca de data asta va fi altfel?” In fine, puteti sa si conchideti ca nu este o nenorocire chiar asa de mare sa fii supraponderal.

 

 

Riscuri pentru sanatate

Va puteti risca sanatatea, mai ales daca sunteti supraponderal. Pe masura ce inaintati in varsta, posibilitatea unor afectiuni ca urmare a supraponderalitatii este tot mai mare. Cu siguranta, cunoasteti aceste lucruri, dar ele merita sa fie repetate. Supraponderabilitatea creste riscul pentru:

 

 

–    Hipertensiune arteriala.
–    Nivele anormal de ridicate ale lipidelor in sange.
–    Diabet zaharat tip II.
–    Boli coronariene.
–    Accidente vasculare cerebrale.
–    Boli ale vezicii biliare.
–    Osteoartrita.
–    Probleme respiratorii.
–    Anumite tipuri de cancer.

 

 

Toate aceste probleme va pot scurta durata de viata si pot sa modifice calitatea vietii dvs. Vestea cea buna este ca si o scadere de numai 5-10 % (ca un inceput) a greutatii va duce la scaderea riscurilor de sanatate.

 

Punctul de pornire

In orice actiune umana exista un prim si hotarator pas. Iata cateva sugestii utile pentru dvs. pentru a accepta, a constientiza si a incepe un plan personal de control al greutatii:

–    Inainte sa incepti, trebuie sa va asigurati ca sunteti pregatit pentru aceasta experienta. Va merita efortul.
–    Starea dv. de sanatate se va imbunatati daca veti scapa de kilogramele in plus.
–    Puteti scadea in greutate prin stabilirea unor obiceiuri alimentare sanatoase.
–    Regimul alimentar si exercitiile fizice reprezinta calea catre obtinerea unei greutati sanatoase.
–    Abordarea supramondereabilitatii este o experienta solicitanta, dar nu imposibila. Primul pas il reprezinta atitudinea.
–    Luati-va angajamentul sa respectati noul mod de viata pe care il abordati.
–    Asigurati-va ca acest nou mod de viata va face placere.
–    Consecventa, si nu perfectiunea, reprezinta cheia succesului.

 

 

Imbunatatirea starii dvs. de sanatate este motivul cel mai important pentru realizarea unui control riguros al greutatii, dar cresterea confortului psihic, o mai mare incredere in sine si, probabil, un aspect fizic placut, nu pot sa fie decat niste obiective la fel de bune pe termen scurt atunci cand luam in discutie o provocare atat de dificila. Ele pot chiar sa va ajute sa atingeti obiectivul propus pe termen mai lung.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *