Diete

De ce sa mancam ananas?

Fructul de ananas apartine unei plante tropicale si pentru a profita la maxim de proprietatile lui el trebuie consumat proaspat, deoarece efectele sale benefice se datoreaza unei enzime termoinstabile, numita bromelina. Consumat sub forma de compot, fructul de ananas inregistreaza o crestere a cantitatii de carbohidrati si a caloriilor, in timp ce calciul, potasiul si vitamina C inregistreaza o scadere. Ananasul proaspat inlocuieste de mult friptura cruda in tratarea ochilor negri la boxeri.

 

Povestea ananasului

 

Ananasul este singura planta cu fructe comestibile din familia Bromeliaceae. Cunoscut si sub numele de nanas si pina, ananasul are nevoie de 18 luni pentru a se dezvolta. Tipurile cele mai cunoscute  sunt Simooth Cayenne, Red Spanish, Sugar loaf si Golden Supreme, cu miez galben-auriu, cu gust mai dulce decat al celorlalte specii.

 

Ananasul este originar din sudul Braziliei si Paraguay. Cristofor Columb
a fost cel care a adus ananasul in Europa, dupa ce l-a descoperit in insula Guadalupe in 1493. In afara de Hawaii, anansul este cultivat in Costa Rica, Honduras, Brazilia, Mexic, republica Dominicana, El Salvador, nicaragua, Filipine, Thailanda si China.

 

Ce contine?

 

Pe langa bromelina, ananasul mai contine:

– o mare cantitate de vitamina C, cunoscuta pentru proprietatile sale de protectie impotriva infectiilor;
– vitamine din grupul B: tiamina, riboflavina si niacina;
– vitamina E si D.
– cantitati importante de fibre care, pe langa efectul benefic exercitat asupra functiilor intestinale, face sa creasca senzatia de satietate. Din acest motiv, si datorita aportului sau valoric redus, ananasul este utilizat in dietele de slabire pentru inhibarea senzatiei de foame;
– saruri minerale: potasiu, fier, calciu, sodiu, fosfor, mangan si cupru;

 

Efectele terapeutice ale bromelinei

 

Ananasul este bogat in bromelina, o enzima ermoinstabila (care se distruge la caldura!), aceasta enzima pretioasa are urmatoarele functii terapeutice:

– are efect antiinflamator si micsoreaza edemele provocate de retentia apei;
– favorizeaza digestia proteinelor in stomac, mai ales daca fructul este consumat la sfarsitul mesei;
– intervine in dezvoltarea celulelor maligne si a tumorilor;
– inhiba cresterea trombocitelor;
– are proprietati de curatare a pielii; coaja de ananas poate fi eficienta la scoaterea bataturilor prin inmuierea si ruperea pielii moale;
– bromelina constituia un remediu eficient pentru vanataile grave si hematoame si poate

– ajuta la vindecarea ranilor prin reducerea durerilor si a umflaturilor;
– are o absorbtie crescuta a medicamentelor (amoxicilina);
– reduce inflamatiile postoperatorii;
– ajuta la reducerea simptomatologiei asociate cu sinuzita;
– in combinatie cu antibiotice si tripsina (o enzima) poate ajuta la controlul simptomelor din infectiile urinare;
– poate ajuta la reducerea simtomatologiei artritei reumatice;
– bromelina are efect de subtiere a sangelui si poate reduce simtomele anginei si tromboflebitei;
– in urma consumului constant de ananas se reduce procesul de formare a nitrozaminelor, substante potential cancerigene, la om.

 

Secrete ale consumului de anans

 

Ananasul poate fi consumat ca atare, natural, sau sub forma de compot. Pe langa utilizarea lui ca fruct, el este larg folosit in patiserie (torturi de fructe) si, deseori, este coimbinat cu alimente sarate. Iata cateva sugestii de preparare si servire:

 

Pentru a prepara un ananas, se foloseste mai intai un cutit pentru a indeparta baza si coroana. Apoi se taie in patru, se scoate miezul, se taie felii; se porneste de la miez spre coaja si se separa coaja de miez. Exista in comert dispozitive de curatat ananasul.
Sucurile de ananas sunt o baza minunata pentru prepararea majoritatii sosurilor marinate.

 

Datorita calitatilor de dizolvare a proteinelor de catre bromelina, sucul de ananas este foarte bun pentru inmuierea carnii. Salatele de fructe – ananasul este un component important in salate, mai ales in cele tropicale. Sucul de aqnanas combinat cu apa este o bautura racoritoare foarte apreciata.

 

Selectare si depozitare:

Cautati ananasul care este greu pentru marimea lui, fara pete si lovituri, cu un miros dulce la capat. Majoritatea conservelor de ananas contin si suc natural, asa ca nu este nevoie sa cumparati variantele cu sirop fara zahar. Fructul poate fi lasat la temperatura camerei 1-2 zile sau intr-o punga de plastic, in frigider, 3-5 zile.

 

Daca ananasul este deja taiat, se pastreaza intr-un recipient etans, cu putin suc propriu, pentru a se pastra proaspat.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *