In vizor

Cum se "topesc" 8 milioane de euro cheltuiti pe an pentru subventiile la gigacalorie": o clujeanca ingheata de frig in propria casa

Masurile populiste ale lui Emil Boc ii „usureaza” pe clujeni de peste 8 milioane de euro pe an, bani care se duc in 2015 pentru  subventionarea gigacaloriei. Cum sunt cheltuiti in realitate acesi bani nu se stie, cert este, insa, ca multi clujeni racordati la Regia Autonoma de Termoficare ingheata in locuintele lor. Este si cazul clujencei Irina Cocis, care se lupta de zece ani pentru a avea caldura in casa.

Irina Cocis locuieste intr-un apartament cu doua camere, de pe strada Dambovitei. Femeia, pensionata pe caz de boala, sufera de frig in propria casa inca din 2004, cand majoritatea vecinilor s-au debransat de la Regia Autonoma de Termoficare si si-au instalat centrale proprii. Din cauza acestui proces, una dintre camerele locuintei sale nu este alimentata cu agent termic. Femeia spune ca un vecin de la etajul IV a taiat instalatia comuna de alimentare, iar de atunci a ramas fara caldura intr-una dintre camerele locuintei.

Clujeanca sustine ca plateste, lunar, in jur de 200 de lei pentru caldura, insa este nevoita sa stea in frig. Peretii sunt mucegaiti, iar familia Cocis se incalzeste cu sisteme electrice, alternative. Cine este de vina petru aceasta situatie? Irina Cocis arata cu degetul spre Regia Autonoma de Termoficare Cluj. Regia subordonata Primariei Cluj-Napoca ar trebui sa se asigure ca femeia are caldura la calorifer. In schimb, arata Cocis, trimit in fiecare an cate un tehnician care ridica din umeri.

“Vin la fata locului in fiecare an si nu rezolva problema. Au fost in fiecare an cei de la RAT, dar nu rezolva nimic”, spune, suparata aceasta.

In lipsa unor solutii concrete, Irina Cocis a ajuns in instanta. Femeia s-a judecat la Tribunalul Cluj cu vecinii de la etajul patru care s-au debransat si care au taiat instalatia comuna a blocului. Instanta a aratat insa ca femeia sufera de frig din cauza Regiei Autonome de Termoficare.

“Este adevarat ca la nivelul acestei instalatii s-a produs totusi o modificare, insa aceasta modificare, prin ea insasi, nu este de natura a produce o vatamare a intereselor reclamantei, deoarece expertiza efectuata in cauza a dovedit ca randamentul slab al incalzirii apartamentului se datoreaza aerisirii necorespunzatoare a aerisirii instalatiei, care este imputabila furnizorului de agent termic”, se arata in decizia Tribunalului Cluj.

In acest caz, Regia Autonoma de Termoficare este obligata sa realizeze aerisirea instalatiei, insa, nu se stie din ce motiv, acest lucru nu poate fi realizat.

Dupa obtinerea unei decizii definitive, emisa de Sectia Civila a Tribunalului Cluj, in septembrie anul trecut, Irina Cocis a transmis atat personal, cat si printr-un avocat, toate concluziile instanteiin atentia directorului RAT Cluj, Emil Miron, insa nu a primit niciun raspuns pana in acest moment.

“Ei trebuie sa stie ce trebuie facut pentru remedierea acestei probleme. Eu nu am cerut ca vecinii sa se rebranseze, insa intr-un fel sau altul RAT este in masura sa faca in asa fel incat sa am caldura in casa”, spune femeia.

Irina Cocis a fost diagnisticata cu cancer, inca din 2005, si spune ca tratamentul costa foarte mult. Dintr-o pensie de 667 de lei, la care se adauga cea a sotului, nu isi permite sa instaleze o centrala termica in apartament.

“Doresc confortul pentru care platesc. Dreptul meu de proprietar a fost incalcat. Nu mi se pare normal sa imi fie frig in propria casa, avand in vedere ca nu este vina mea”, spune Irina Cocis.

Ziar de Cluj a transmis Regiei Autonome de Termoficare o solicitare,  prin care a intrebat institutia motivul pentru care Irina Cocis nu are caldura in apartament, desi o plateste in fiecare luna de iarna, pe care il vom publica in momentul remiterii lui.

Populism: subventiile RAT costa clujeni 8 milioane de euro!

Pe de alta parte, clujenii platesc din buzunarul propriu peste 8 milioane de euro pe an pentru subventiile la gigacalorie, una dintre masurile populiste luate de Emil Boc. Cum sunt cheltuiti acesti bani, in realitate, nu stie nimeni. Chiar daca banii sunt platiti din bugetul locat Regiei Autonome de Termoficare, sunt multe cazuri, cum este cea a clujencei Irina Cocis, in care proprietarii dardaie de frig in casele proprii.

In 2015, aproximativ 8,4 milioane de euro din bugetul local se duc pe subventiile acordate Regiei Autonome de Termoficare, pentru mentinerea pretului la gigacalorie. Pretul local care se factureaza clujenilor este de 165 de lei, in timp ce primaria subventioneaza, pentru fiecare gigacalorie, suma de 183 de lei, pentru a se ajunge la pretul real al gigacaloriei, de 348 de lei. Subventia la gigacalorie este acordată numai clujenilor racordati la Regia Autonoma de Termoficare (RAT) Cluj.

Anul trecut, consilierii locali au votat majorarea tarifului gigacaloriei de la 165 de lei la 220 de lei incepand cu luna aprilie, urmand ca diferenta de pana la 409 lei sa fie suportata de municipalitate. Anul trecut suma subventionata a fost de 37,6 milioane de lei.

In ultimii 5 ani municipalitatea clujeana a acordat subventii de 80 de milioane de euro pentru gigacalorie si gratuitati la transportul in comun. Cu acesti bani, Clujul mai putea construi inca doua stadioane dupa modelul Cluj Arena (a carui investitie s-a ridicat la 35 de milioane de euro), sau inca mai bine de cinci Sali Polivalente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *