In vizor

Cum s-a sucit Primaria in cazul demolarii cladirii pentru a face loc unui hotel pe strada Avram Iancu

Scris de 791

In luna iunie administratia locala se lauda ca va face plangere penala impotriva proprietarilor cladirii de pe strada Avram Iancu 25 pentru ca ar fi demolat cladirea ilegal. In fapt lucrarile de demolare au inceput vineri – 13 iunie, cand in mod normal trebuia sa inceapa abia luni – 16 iunie. Intre timp au fost incepute demersurile cu privire la clasificarea cladirii drept monument istoric.

Fiind sesizati inspectorii Politiei Locale de la Serviciul Control Urbanism si Disciplina in Constructii au constatat ca “se executau lucrari de desfiintare imobil in baza autorizatiei de desfiintare nr.39 din 04.06.2014. Lucrarile erau in desfasurare, fiind desfiintate acoperisul total si partial tavanul de la ultimul nivel” si au dispus “oprirea imediata a lucrarilor pana la clarificarea situatiei imobilului, avand in vedere ca statutul a fost schimbat”. Administratorul societatii Szabi & Bogi Construct din Sic, Ioan Biro, a semnat procesul verbal de constatare, iar o zi mai tarziu jumatate de cladire a fost daramata.

Daca in vara erau decisi sa depuna plangere penala pentru demolarea ilegala a cladirii, acum reprezentantii Primariei spun ca o astfel de actiune nu ar fi avut nicio baza.

“Primaria Cluj-Napoca a eliberat autorizatia de desfiintare nr. 38/4 iunie 2014, pe baza avizului favorabil emis de Directia Judeteana pentru Cultura Cluj, cu nr. 521/24.10.2013 (acest aviz atesta faptul ca imobilul in cauza nu are valoare care sa il faca susceptibil de clasare). In 13 iunie 2014, Directia Judeteana pentru Cultura a comunicat Primariei declansarea procedurii de clasare a imobilului. In aceeasi zi, inspectorii Serviciului Control Urbanism si Disciplina in Constructii au instiintat constructorii despre declansarea acestei proceduri, iar prin procesul verbal de constatare a contraventiei au dispus oprirea imediata a lucrarilor pana la clarificarea situatiei imobilului, in prezent lucrarile sunt tot sistate. (Au oprit lucrarile doar dupa ce au demolat si cladirea partial, desi la momentul dispunerii acestei masuri de catre Politia Locala, demolarea era abia la stadiul de acoperis – n.red.)”, arata reprezentantii Biroului Mass-Media.

Mai mult, acestia spun ca Politia locala a solicitat, la inceputul lunii iulie 2014, Directiei  Judetene pentru Cultura Cluj informatii suplimentare cu privire la  imobilul de pe strada Avram Iancu nr. 25 (cand au adus la cunostinta proprietarilor procedura de clasare si continutul avizelor emise de Ministerul Culturii si Cultelor – pe baza carora a fost eliberat avizul DJCC in luna octombrie 2013), dar nu au primit niciun raspuns.

“Prin urmare, municipalitatea a actionat in conformitate cu legea in aceasta situatie, iar plangerea penala nu ar fi fost intemeiata deoarece autorizatia de desfiintare a fost eliberata in conformitate cu avizele eliberate de institutiile abilitate”, mai subliniaza reprezentantii Primariei.

Beneficiarul proiectului hotelului care urmeaza sa se construiasca aici este Dumitru Rodean, socrul omului de afaceri sibian Dumitru Ghise, cel care este patronul hotelului Golden Tulip Ana Dome din Cluj. Intre timp clasificarea cladirii ca monument se taraganeaza de trei luni. Chiar daca procedura de clasare ca monument istoric a casei de pe strada Avram Iancu 25 a fost pornita inca din luna iunie pana acum nu exista niciun rezultat. Surse apropiate Comisiei au aratat ca s-a cerut un punct de vedere de la Institutul National al Patrimoniului referitor la acest caz inainte de a lua o decizie finala.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 mins Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 2 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 3 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 4 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 4 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 6 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 6 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 7 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 8 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 9 hours Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 18 hours Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 23 hours PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
 • Acum 1 day PubliNews
  Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE