In vizor

Fără cazier judiciar pe hârtie, la Poliţia de Frontieră

Însoţitorii minorilor care călătoresc în străinătate vor fi verificaţi în Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar (ROCRIS) şi nu vor mai fi nevoiţi să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, pe hârtie, la Poliţia de Frontieră.

Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, a fost modificată. Proiectul legislativ a fost adoptat de Senat şi de Camera Deputaţilor, iar acum merge la Preşedintele României, pentru promulgare.

Poliţia de Frontieră Română va avea acces permanent la Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar (ROCRIS) pentru a verifica situaţia juridică a însoţitorilor în momentul prezentării la punctul de frontieră.

Această lege nu doar că elimină birocraţia inutilă şi eficientizează procesul de verificare, ci are un impact semnificativ asupra creşterii siguranţei minorilor care trec frontierele. Mai precis, certificatul de cazier judiciar emis cu cel mult 6 luni înainte de călătorie nu garantează că însoţitorul nu a comis infracţiuni în perioada de timp de la emiterea acestuia, până la momentul trecerii frontierei.