Din oras

Clujul, prima gazda din Europa de Est a prestigioasei conferinte UPEC 2014

La inceputul lunii septembrie Clujul va gazdui cea de-a 49-a editie a Universities Power Engineering Conference – UPEC 2014. Este pentru prima oara cand prestigioasa conferinta se organizeaza in Europa de Est.  Pe langa importanta in lumea academica si a cercetarii, UPEC va avea o contributie serioasa in promovarea imaginii Clujului si in crearea de noi legaturi intre universitatile si firmele participante.

UPEC 2014 va avea loc intre 2 si 5 septembrie 2014 la Cluj, fiind organizata de Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca in parteneriat cu Universitatea Politehnica din Bucuresti si Universitatea Politehnica Timisoara. Peste 200 de participanti din 41 de tari din toata lumea, inclusiv din Africa de Sud, Brazilia, Japonia, Australia, Zimbabwe, China, Libia sau Iran vor veni la Cluj pentru UPEC.

“UPEC este o conferinta anuala de traditie, foarte populara printre tinerii cercetatori, doctoranzi si ingineri din industria electrica si energetica, gazduita pentru prima data in 1966 de catre Universitatea din Newcastle, UK. Este o conferinta itineranta, ultimele editii fiind organizate de prestigioase universitati din Europa (Università di Padova-2008, University of Glasgow-2009, Cardiff University-2010, South Westphalia University of Applied Science-2011, Brunel University London-2012, Dublin Institute of Technology-2013)”, arata Prof.Dan D. Micu de la UTCN, membru al Comitetului International UPEC de noua ani.

Clujul a fost ales de Comitet inca din 2012, cand aveau de ales intre Romania, Portugalia sau Grecia. In urma voturilor s-a decis ca editia din 2014 sa se tina la Cluj. Anul viitor a 50-a editie va fi la Sffordshire in UK, de acolo a pornit conferinta, apoi in 2016 va fi in Portugalia, iar apoi in Creta, in Grecia.
Anul acesta sunt peste 200 de participanti la conferinta cu 250 de lucrari, care vor fi prezentate oral in trei din cele patru zile de conferinta. Toate lucrarile acceptate si prezentate la conferinta vor fi incluse in baza de date internationala IEEE Xplore.

“Programul tehnic cuprinde 40 de sesiuni paralele, aceasta insemnand in jur de 250 de lucrari prezentate. In editia de anul acesta vor fi cu 8 sesiuni mai mult decat in editia de anul trecut organizata la Dublin, ceea ce reprezinta un lucru important pentru noi ca organizatori”, a subliniat profesorul Micu.

Programul va incepe in 2 septembrie cu o serie de tutoriale la Cluj Arena, in fiecare sesiune cate doua prezentari, de 40 de minute fiecare.

“Printre participantii la tutoriale se numara, Brunel University din Londra, National Grid – UK, Politechnica di Torino, Politehnica Bucuresti, Elsevier, precum si o serie de companii locale: Electrogrup (Gold Sponsor al conferintei), Energobit (Silver sponsor), Emerson…
In fiecare editie tutorialele prezentate sunt axate pe ariile de cercetare stiintifica de actualitate in domeniul energetic. Participantii din peste 40 de tari vor lua contact cu stadiul dezvoltarii domeniului energetic la Cluj. Peste 240 de cercetatori vor avea ocazia sa cunoasca realizarile companiilor locale. Ca urmare, imaginea Clujului are de castigat, participantii vor impartasi ceea ce au vazut aici. Nu in ultimul rand Universitatea Tehnica din Cluj si Politehnica Bucuresti si Timisoara care sunt co-organizatori, isi vor extinde contactele cu universitatile si companiile prezente la conferinta”, a explicat Micu, chairmanul UPEC2014.

UPEC2014 este dedicata implinirii a 50 de ani de la infiintare a Facultatii de Inginerie Electrica.

“ UPEC este un forum ideal pentru participanti, de a aborda teme de interes in domeniul energiei care pot conduce la dezvoltarea unor noi colaborari, proiecte si cercetari in acest domeniu. Conferinta are o tematica super actuala: energie, adica tot ce inseamna energie regenerabila, energie distribuita, smart grid (retea inteligenta), eficienta energetica, tot ce inseamna electro-energetica. Conferinta este axata foarte mult pe tineri. Profesorii care vin aici isi aduc doctoranzi cu ei, iar acestia isi prezinta munca lor. Ei prezentandu-si munca in fata unui auditoriu de acest gen ii ajuta sa mearga mai departe cu munca lor”, a explicat Prof. Dan D. Micu.

Din cele 250 de lucrari aproximativ 50 au autori sau co-autori din Romania. Participantii nu vor asculta doar prezentarea lucrarilor, la care accesul publicului este liber, ci, ca o traditie a Conferintei, vor vizita si atractiile locului.

“In programul conferintei sunt incluse vizite tehnice si culturale: Salina de la Turda, Centrala Hidroelectrica de la Mariselu, Parcul Tehnologic Tetarom, Muzeul Etnografic, Clujul istoric”, a mai explicat Micu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *