In vizor

Simona Gaci si-a parat seful la DNA

Scris de 1,575

Secretarul judetului Simona Gaci a depus o plangere penala la DNA Cluj, pe data de 3 aprilie 2014, inregistrata cu numarul 632, impotriva propriului sef, presedintele de atunci al Consiliului Judetean, Horea Uioreanu, anunta Gazeta de Cluj.

Gaci a fost incurajata, potrivit sursei citate, chiar de directorul tehnic din Consiliul Judetean (CJ), Mariana Ratiu, sa isi apere pielea, facand adrese scrise conducerii institutiei in legatura cu neregulile de care are cunostinta. Secretarul judetului a plusat si s-a dus direct la DNA, care probabil o astepta cu o cafea calda, avand in vedere faptul ca procurorii aveau deja cunostinta de discutiile sale informale cu Ratiu si de faptul ca a intrat in panica dupa ce si-a dat seama cat de mare e buba care sta sa puste la CJ Cluj.

”Da’ pe lege cum scrie, iubito?”

Intr-o conversatie telefonica inregistrata de DNA, Mariana Ratiu, director tehnic al Consiliului judetean Cluj, si Simona Gaci (SIMO), secretarul judetului, incercau la sfarsitul lunii martie, inaintea de arestarea sefului Horea Uioreanu, sa se lamureasca cine a dat autorizatiile pentru lucrarile de la aeroport.

Ratiu ii aminteste de cateva ori interlocutoarei sale, care se tot intreaba ce sa faca sa scoata camasa, ca trebuie sa faca ce spune legea („Ce spune legea, aia tre’ sa faceti, ca n-ai alta alternativa”, „Da’ pe lege cum scrie, iubito?”). Ar fi amuzant daca n-ar fi tragic faptul ca Simona Gaci este, in continuare, persoana care isi da cu parerea in legatura cu legalitatea deciziilor luate de alesii judeteni. Oarecum trist e si faptul ca oamenii care semneaza documentele legale ale judetului au doar vag idee ce au iscalit si ce nu.

„Aia-i infractiune cat China”

„SIMO: No. Nu-ti aduci aminte pe gardul perimetral sau pe ce… drum perimetral.

RATIU MARIANA: Drumul perimetral.

SIMO: Am dat noi…? Drum. Noi am dat autorizatie sau primaria, la primarie? (…)

RATIU MARIANA: Io asa tin minte, ca in final noi am dat. O dat ANDA, ANDA MURESAN. De ce? (…)

SIMO: S-a pus problema daca sa intram sau nu cu hotarare. Presedintele zicea sa intram cu hotarare. Da’ nu-i cazu’, nu avem de ce.

RATIU MARIANA: Pai nu mai trebe… da’ o modificat CF-ul ala. Auzi ca nu mai ii aia ce am aprobat noi.

SIMO: Exact. Asta stiu si eu. Exact asta i-am zis si eu si ca nu-i mai cazu’ si am verificat si ca nu… Ii prins in lista lor de investitii din fonduri proprii, pe primii 3 ani e o suma de 200.000.000 sau 2.000.000. No, deci ca nu tre‘ sa intram. Io tot asta am zis ca nu tre sa intram, dar acum ce trebe vazut daca este sau nu contraventie sau este infractiune.

RATIU MARIANA: Pai aia-i infractiune cat China.”

„Tu stii foarte bine cat de mare ii gagaoaza”

In continuare, Mariana Ratiu o invata pe Simona Gaci cum sa se fereasca sa fie scoasa responsabila pentru astfel de ilegalitati. Ii spune sa se calmeze si sa nu-si faca griji, pentru ca nu a fost intr-o pozitie din care se iau decizii. Gaci recunoaste panicata ca nu s-au obtinut aprobarile necesare pentru drumul perimetral, dar Ratiu o asigura ca acordul de mediu si certificatul de urbanism sunt valabile pentru tot ce s-a lucrat la aeroport.

„RATIU MARIANA: Eu zic sa nu te stresezi, tu esti pusa in fata unui fapt implinit, tu invoci textul de lege, nu are decat sa se duca si sa zica ca nu-i… nu-i infractiune, ca-i contraventie. Intelegi? Decat sa taci, ca pici tu c-ai ascuns asa ceva. Intr-un perimetru, tu iti dai seama, SIMO?

SIMO: Ihi, imi dau seama, numa’ ca…

RATIU MARIANA: … tu stii foarte bine cat de mare ii gagaoaza.

SIMO: Da’bineinteles.

„Il dai in gat”

RATIU MARIANA: Nu stiu, PT-ul (proiectul tehnic, n.r.) acela care ai vazut cum ii. Tu, is cantitatile alea care sunt cum sunt. Deci, SIMO, pana cand, no. Acum, sa ma ierte Dumnezo, da’ ce vina ai sau io sau DAN in toata chestia asta. Iti spun eu, nu mai ascund nimic si cu riscul sa ma dea afara. Io m-am… Si m-am si decis. (…) Cine-o gresit sa plateasca, nu asta e moto-ul sefului nostru?

SIMO: Ba da.

RATIU MARIANA: Si atunci tu de ce sa-ti iei alt moto? Nu faci rau la nimeni, tu nu mai… ti-ai batut joc de nimeni, tu nu ai spus nimanui tu fa asa si ca sa… si acum sa zica ca ti-ai batut joc de el si acum il… il dai in gat. (…) Deci, trebe spus si trebe spus in scris prin informare exact cum o facut CLAUDIU, exact asa sa faci si tu.

SIMO: Pai no, sigur ca as… o sa…

RATIU MARIANA: Ca atunci tu esti acoperita ca ai informat. Tu intelegi, SIMO? Cat timp tu nu ai hartie ca ai informat, verba volant.”

Simona Gaci a urmat sfatul colegei sale si a dat in gat, o saptamana mai tarziu. Pe data de 3 aprilie 2014, a depus la DNA Cluj o plangere penala inregistrata cu numarul 632, impotriva propriului sef Horea Uioreanu.

 „Acolo nu vedem, nu auzim avioanele”

Spre finalul conversatiei din 26 martie, Mariana Ratiu propune o solutie mai simpla, ca sa scape amandoua de stresul de la Consiliul Judetean:

RATIU MARIANA: Ne ducem acolo la tine in Someseni si facem o sera de capsuni, ca cica brazilienii vor capsuni si ii importam si… Acolo la tara la cumnat…

SIMO: … ne streseaza avioanele si capsunii se… din cauza zgomotului.

RATIU MARIANA: Ai dreptate, dupa aia se imbolnavesc.

SIMO: Si…

RATIU MARIANA: Mergem atunci acolo la tara la cumnatu-to.

SIMO: Acolo da. Acolo nu vedem… nu auzim avioanele.”

Foto: gazetadecluj.roULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 11 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 13 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 14 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 14 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 16 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 16 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 18 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 18 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE