Din oras

Clujenii sunt agasati de colindatorii din autobuze, dar Polita Locala nu ii poate amenda

In preajma Sarbatorilor, mijloacele de transport in comun sunt impanzite de colindatori care agaseaza calatorii. De cele mai multe ori, parintii ii scot in fata pe cei mici, pentru a sensibiliza calatorii si pentru a-i determina pe acestia sa doneze bani. Desi este o alta forma de cersit, Politia Locala sustine ca nu ii poate amenda pe asa-zisii colindatori, decat in momentul in care se dovedeste ca “tulbura linistea publica”.

Nu e autobuz sau tramvai in aceste zile, in care sa nu intalnesti cel putin un grup de colindatori. In general, sunt familii de romi, care incearca, prin intermediul copiilor, sa stranga bani de la calatori.

Alterori, sunt chiar minori singuri, care intind mana dupa ce fredoneaza o colinda din repertoriul popular. Ei sunt asteptati la urmatoarea statie de parinti sau frati mai mari, pentru a numara banii stransi.

Calatorii se simt agasati de prezenta lor, iar unii dintre ei, din mila, le dau bani asa-zisilor colindatori.

In autobuze afisele cu “Nu incurajati cersetoria” sunt puse degeaba. Colindatorii reusesc sa stranga, dupa fiecare colinda, cativa lei, iar dupa o zi intreaga, suma se rotunjeste substantial.

Politia Locala ar trebui sa stopeze aceste practici, insa de cele mai multe ori cersetorii sunt avertizati si cam atat. Rar se intampla sa fie amendati.

“Nu putem sa ii amendam decat daca tulbura linistea publica. Asta nu inseamna ca cineva trebuie sa faca o reclamatie. Noi in fiecare an, in perioada cand vin sarbatorile, incercam sa ii indepartam pe cei care canta in mijloacele de transport in comun, sau pe cei care canta pe langa blocuri.

Eu pot sa va spun ca se afla in grija noastra si suntem atenti, astfel incat sa nu tulbure linistea publica”, spune Minodora Fritea, sef al Politiei Locale din cadrul primariei Cluj-Napoca.

Cat priveste controlorii CTP, acestia sunt doar in masura sa ii dea jos din mijloacele de transport in comun.

“Corpul de control al CTP ii coboara atat pe cersetori, cat si ce acesti colindatori, care in fapt tot la cersit ies, din autobuze. Noi atat putem face”, a declarat Liviu Neag, directorul Companiei de Transport Public din Cluj.

Pentru a stopa fenomenul cersetoriei, consilierul local Claudia Anastase a initiat o Hotarare de Consiliu Local, prin care s-au realizat panouri, afise si stickere cu mesaje de prevenire si combatere a cersetoriei in municipiul Cluj-Napoca. Bugetul proiectului este de 6.000 de lei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *