In vizor

Clujana SA şi-a retras cererea de intrare în concordat preventiv. Următorul pas este insolvenţa

Reprezentanţii Clujana SA şi-au retras în cursul acestei zile cererea de intrare în concordat preventiv depusă în 8 august 2017. Tribunalul Comercial Cluj a luat act de solicitarea din dosarul 536/1285/2017 de renunţare a intrării în concordat preventiv a societăţii al cărui acţioanar majoritar este Consiliul Judeţean Cluj. Motivul renunţării este unul cât de poate de hilar. Unul dintre cei 7 acţionari ai Clujana SA  nu se află în ţară, motiv pentru care nu şi-a depus cazierul judiciar la dosar. Nefiind îndeplinite procedurile legale, Clujana SA a fost nevoită să îşi retragă cererea de  intrare în concordat preventiv. În mod normal următorul pas este insolvenţa fabricii clujene.
 
Cu privire la procedura iniţiată de reprezentanţii Clujana SA de evitare a falimentului, jurnalistul Liviu Alexa, cel care a anunţat în urmă cu o zi că se pregăteşte falimentul Clujana, şi-a exprimat punctul de vedere. 
“Ultimul demers din punctul meu de vedere, acest concordat preventiv este doar o măsură, în popor se numește frecție la un picior de lemn. Tehnic vorbind, concordatul preventiv, și asta o zic nu pentru că sunt eu mare deștept, ci pentru că am consultat 3 specialiști în insolvență pe această temă. Este o formă de prevenție a insolvenței, o procedură consensuală, de exemplu, cu creditorii, în care se încearcă  rezolvarea problemelor de cash ale companiei prin evitarea insolvenței. Este un pas înaintea insolvenței și aparent poate să pară o măsură viabilă. Dar vreau să avertizez, nu în situația în care se află Clujana. Clujana are 12 milioane de lei datoriei la Stat, o grămadă de penalități și nu știm alte componente ale acestor datorii”, a afirmat Liviu Alexa. 
Directorul fabricii Clujana, Florin Gliga a respins din start ideea insolvenței. El este convins că magistrații Tribunalului Comercial vor lua cu mâna povara datoriilor către Stat. Se pare că nu a fost aşa din moment ce reprezentanţii societăţii nu au fost capabili să depună toate actele necesare la dosarul prin care cereau  intrare în concordat preventiv.

“Nicidecum, nu înseamnă intrare în insolvență, înseamnă un concordat preventiv care înseamnă o înțelegere între creditorul vechi, ANAF, pentru datoriile vechi, mari, acumulate în 2014. Această înțelegere se face sub egida tribunalului. Este o măsură de evitare a procedurii de insolvență în condițiile în care societatea , cu activitățile curente se descurcă fără alte probleme”, a afirmat Florin Gliga .

Jurnalistul clujean a mai afirmat că procedura este o pierdere  de vreme, în condițiile în care Clujana a mai avut o înțelegere cu Finanțele, pentru eșalonarea datoriei. Dar nu au putut plăti tranșele lunare stabilite. 
“Dacă nu se aprobă acest concordat preventiv se intră direct în insolvență. Este a treia companie pe care CJ prin diverșii politruci, că e vorba de Seplecan,Uioreanu sau Tișe, o bagă în faliment. Reamintesc primele 2, societatea de management a Cluj Arena, este în procedură de aproape în faliment. O să pățim rușinea rușinilor, ca o mare investiție să intre în faliment. Și a doua este Societatea de Pază și Protecție și iată că acum avem și Clujana. Cum să zic, umblă prin oraș biata Clujana, e moartă deja, dar ea nu știe. În urmă cu o lună, consilierii județeni din PSD îi cereau public președintelui Consiliului Județean Cluj, să salveze Clujana de la faliment prin aprobarea vânzării unor bunuri. Concret, aceștia au cerut ca fabrica să vândă terenurile și clădirile pe care le deține, ca să își plătească datoriile”, a declarat Liviu Alexa. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *