Reportaj

Cum arată astăzi Băile Someșeni, din Clujul de 5 stele?

Vestitele Băi Someșeni, edificate acum aproape un secol de medicul Dominic Stanca, sunt astăzi o ruină. Complexul balnear „bun la toate bolile” (numit și „perla băilor” pe vremea regimului comunist) este acum acoperit de vegetație, le oferă trecătorilor o imagine apocaliptică. Nu avem la Cluj un aquapark, dar am fi putut avea, în schimb, băi curative în Someșeni, băi care ar fi adus, cu siguranță, în oraș, și o altă categorie de turiști, decât cei festivalieri. 

Ani la rând s-au dat lupte în instanță pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenului de la Băile Someșeni, dar, când în final s-a lămurit al cui este terenul, nu s-au găsit banii necesari pentru reabilitarea Băilor Someșeni, un proiect privat al avocatei Ioana Gidro Stanca (moștenitoarea profesorului Dominic Stanca) și al omului de afaceri Valentin Nica. 

Primăria Cluj-Napoca nu s-a implicat deloc în reabilitarea acestei zone, în ceea ce înseamnă partea de infrastructură. Drumul până la Băile Someșeni este unul „forestier”, cu toate că nu străbate o pădure ci, totuși, o zonă citadină. Cu toate că primarul Emil Boc consideră, conform unor declarații de presă, că Primăria a făcut tot ceea ce ținea de administrația publică, în ceea ce privește toaletarea spațiilor verzi, modernizarea drumului de acces, a iluminatului public, nimic nu s-a făcut, întreaga zonă fiind într-o paragină totală. 

Drumul de acces spre Băile Someșeni arată în felul următor:

Iar eventualii vizitatori sunt întâmpinați de această construcție:

Construcție care a devenit ghena de gunoi a localnicilor:

Mai sunt încă persoane care apelează la valoarea terapeutică a izvoarelor de aici, riscându-și de fapt sănătatea pentru că apa care curge prin țevile insalubre ar putea fi nepotabilă. Clujenii vin, iau apă în pet-uri de plastic, iar mai apoi pun „dopul la izvor”:Localnicii au început de câțiva ani să se folosească de Băile Someșeni și în alt scop decât cel terapeutic. Ei dezmembrează pereții vechilor construcții și sustrag cărămida:

Acestea sunt bazinele în care se tratau, acum aproape un secol, chiar și turiștii străini:

Astăzi, vechile bazine pot fi utilizate doar ca baze de tratament pentru înfumurarea și vanitatea locală, boli grave de care suferă mai ales aleșii clujenilor:

Puținele ziduri care mai stau în picioare stau mărturie a decăderii edililor de ieri și de azi:


Acestea sunt Băile Someșeni, din Clujul de 5 stele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *