Diete

Ciorbe si supe in dieta macrobiotica

Circa 5-10 % din hrana noastra zilnica poate include o ciorba cu zarzavaturi, alge (wakame sau kombu), cereale sau legume. In general, ca si condiment, putem folosi miso (mancare japoneza traditionala pe baza de cereale fermentate si / sau boabe de soia – shoyu). La gust nu trebuie sa fie prea sarat si trebuie sa se adapteze la gusturile si conditiile fiecarui individ in parte.

Feluri de ciorbe: ciorbe de cereale si zarzavaturi; supa cu cereale, zarzavaturi, legume, alge si / sau peste si fructe de mare; supe de legume si zarzavaturi; supa de miso (cereale fermentate) cu zarzavaturi, alge, cereale etc; supa de paine si zarzavaturi; supa de peste si zarzavaturi sau alge; supa de ravioli, de cereale si zarzavaturi; supa de zarzavaturi si alge (wakame sa kombu); supa usoara cu sos de soia (shoyu); supa usoara cu spaghetti sau paste fainoase; alte feluri de supa preparate si consumate in mod curent in diverse traditii.

Tipuri de zarzavaturi folosite de obicei la ciorbe: andive, bok choy, bostan, broccoletti, broccoli, brusture, ceapa, ciuperci, ciuperci shiitake, conopida, daikon, dovleac, dovleac de Hokkaido, dovleac lunguiet, fasole, frunze de daikon, frunze de morcovi, frunze de papadie,hasma, jinenjo (leguma japoneza radacinoasa, cu tubercul comestibili), kale (varza fara capatana), varza de Bruxelles, varza rosie.

Legume folosite la ciorbe: fasole aduki, fasole neagra, linte, mazare, naut, alte soiuri de fasole.

Alge folosite de obicei la ciorbe: dulse, Kombu, nori, Wakame, alte tipuri de alege comestibile.

Tipuri de cereale folosite la ciorbe: cuscus, hrisca, mei, mochi (orez dulce macinat), orez integral, orz, ovaz, porumb, ravioli din grau integral, spaghetii si paste fainoase din grau integral sau din hrisca, alte cereale folosite si consumate dupa diversele traditii.

Peste si fructe de mare pentru consumul ocazional: cambuala, caracatita, cod, crab, crap, hering, homar, limba de mare, morua, pastrav, peste uscat, pesti mici uscati (iriko), rac de rau, scoici, stridii, alte moluste sau alti pesti cu carnea alba.

Condimente pentru ciorbe: miso (pasta fermentata din soia si cereale), sare de mare, sos de soia (shoyu), ulei de susan sau de porumb.

Ingrediente pentru a da gust ciorbelor: alge nori, ceapa, hasma, patrunjel, radacina de ghimbir date pe razatoare.

Dieta macrobiotica recomanda, in principiu, un consum zilnic mediu de unul sau doua castroane cu ciorba.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *