Omul este o fiinta dependenta de obisnuinta, cautand in mod instinctiv varianta cea mai putin costisitoare din punct de vedere al consumului de energie pe care o presupune. Prin urmare, in mod instinctiv, fiecare individ cauta si este atras de variantele de actiune si de modelele de functionare cele mai simple si mai bine cunoscute. Sunt scheme de actiune si de reactie fata de diverse situatii, de diversi stimuli externi pe care le-am executat de atatea ori in trecut incat, atunci cand ne regasim intr-o situatie similara, ele se declanseaza automat in comportamentul nostru.
O schimbare aduce o noutate in universul inconjurator. Este ceva care ne forteaza sa reactionam, automatismul nu se mai poptriveste neaparat, trebuie sa cautam o solutie care sa se adapteze noului context. Pe scurt, o schimbare este ceva care aduce o modificare in sistemul de referinta in care functionam. De aceea, de multe ori, schimbarea sperie, pentru ca ne ia pe nepregatite si necesita un efort de readaptare care starneste deruta. Aceasta afecteaza sentimentul de control de care vorbeam si de care are atat de mare nevoie orice individ.
Bine, bine, veti spune, dar ce legatura au toate astea cu gelozia!? Au, pentru ca nu putine sunt situatiile in care gelozia este o expresie a nevoii de a controla relatia! In momentul in care celalalt pleaca, cel parasit sau tradat simte ca pierde controlul asupra vietii sale de zi cu zi. Este ceva ce se schimba, ceva care il pune in situatia de a-si regandi, reorganiza rutina zilnica, iar asta cere efort! Un efort neplanificat pentru moment!
In plus, schimbarea aduce sentimentul de incertitudine: de la un om care avea o constanta in viata sa, se trezesti peste noapte in situatia de a nu mai avea o idee clara despre viitorul tau si asta te deranjeaza! Si oricine isi doreste o proiectie cat mai confortabila pentru propriul viitor.
Poate parea ciudat sa tii un discurs despre gelozie vorbind de nevoia de control, orgoliu, nesiguranta personala sau frica de esec. Fiind insa vorba de o privire asupra naturii si cauzelor geloziei, nu este deloc exagerat de a face o legatura intre gelozie si teama de schimbare. In fata unei provocari, omul arunca in lupta diferite reactii: fuga, bravarea, negatia etc. Una dintre aceste reactii este si gelozia: banuiala ca esti inselat este, de fapt, banuiala ca partenerul tau incearca sa se indeparteze de tine, sa isi gaseasca un nou partener. Asta inseamna o schimbare si pentru tine, evident. Plecarea lasa un gol, iar tu trebuie sa incerci sa te reasezi intr-o noua postura – de parasit sau de om liber. Oricum ar fi, trebuie sa te obisnuiesti cu noul statut si sa incerci sa umpli golul lasat. Nu poti sti cu certitudine ce va urma, iar incertitudinea, pe langa partea sa de provocare, are si darul de a crea nesiguranta, disconfort.
De asemenea, drama gelosului este data si e faptul ca el simte ca nu dispune de instrumente reale de a controla situatia in care a ajuns. Este o situatie in care decizia nu ii apartine, stie ca nu el este cel care a determinat aceasta situatie, ci acela care a fost pus in fata faptului implinit! Prin urmare, este o pozitie care te face sa te simti in dezavantaj, sa te simti descoperit, sa te simti slab.
Iata deci o alta modalitate de a percepe neplacerea creata de gelozie: prin gelozie imi exprim nemultumirea fata de celalalt, furia in fata faptului ca ma obliga sa imi schimb un mod de viata, un fel de a trai si simti lucrurile, ca ma pune sa rezolv o problema fara ca eu sa-mi fi exprimat in vreun fel dorinta de a face asta.