Sanatate

Chirurgia estetica si excesul de greutate

Atunci cand facem apel la metode radicale, este bine sa ne intrebam la ce bun si cui servesc ele in primul rand. Pentru a nu trata cu usurinta problema greutatii si a ne pastra realismul, va oferim cateva date in acest sens.

 

Tehnicile si rezultatele inregistrate de chirurgia estetica au cunoscut progrese importante. La fel ca orice metoda de acest tip, chirurgia estetica nu constituie un subiect banal. De aceea este necesara o informare prealabila adecvata si o evaluare a riscurilor si complicatiilor ce pot surveni in urma unei interventii chirurgicale.

 

Cui ii este destinata?

–    Persoanelor care acuza un defect fizic; au devenit deja traditionale operatiile la nas (prea lung) sau urechi (departate de cap), care nu au nici o legatura cu excesul de greutate.
–    Persoanelor cu un exces ponderal localizat sau nu, care doresc sa-l elimine printr-o metoda radicala.
–    Persoanelor care, in urma unei pierderi substantiale de greutate, au fie pielea lasata, formand cute inestetice, fie un exces de grasime bine localizat, rezistent la regimurile  de slabire.

 

Care este efectul ei asupra persoanelor grase? Prin intermediul chirurgiei estetice pot fi eliminate sau diminuate anumite depuneri grase localizate sau difuze.

 

Metoda lipoaspiratiei

Tehnica presupune aspirarea surplusului gras cu ajutorul unei canule introduse printr-una sau mai multe incizii de aproximativ 5 mm lungime. Canula este conectata la un aspirator care colecteaza grasimea in exces.

 

In functie de efectul dorit, sunt aspirate fie grasimile superficiale, pentru a evita pielea-coaja de portocala, fie cele situate in profunzime, modificand astfel forma si volumul tesuturilor.

 

Astfel sunt eliminate definitiv numeroase adipocite. Totusi, chirurgul este nevoit sa lase un mic strat de grasime, astfel ca, in cazul unor excese alimentare repetate, pacinetul risca sa se ingrase din nou. De aceea este necesara pastrarea unei igiene de viata adecvate.

 

Lipoaspiratia este indicata pentru:

–    Eliminarea celulitei de pe solduri, rezistenta in general la regimurile de slabire si la exercitiile fizice.

 

–    Coapse si fese. Fata interioara a coapselor este o zona delicata. Extragerea unei cantitati mari de grasime poate duce la aparitia unor neregularitati (aspectul de “tabla ondulata”).

 

–    Abdomen. Si aceasta zona este delicata. Rezultate mai bune se obtin la pacientele tinere, cu pielea elastica. Daca dupa operatie ramane un exces de piele, chirugul poate proceda la o rezectie cutanata.

 

–    Sani. Plastia de reductie: pieptul foarte plin se poate forma ca atare din adolescenta sau ca urmare a unei cresteri substantiale in greutate. Operatiile de reductie urmaresc eliminarea hipertrofiei si corectarea ptoze (a slabirii si lasarii tesuturilor) asociate. Exista insa un dezavantaj: cicatricele care se estompeaza cu timpul, dar care nu dispar niciodata.

 

–    Barbia dubla. Lipoaspiratia este indicata si pentru eliminarea pliului dizgratios de sub barbie.

 

Rezectia cutanata si cicatricele

In cazul in care pielea a ramas flasca dupa o lipoaspiratie sau dupa o slabire rapida, chirurgul poate indeparta excesul de piele sub anestezie generala. Numita si plastie, tehnica lasa in urma cicatrice pe care medicul incearca sa le disimuleze in pliurile cutanate.

 

Chirurgii procedeaza de obicei astfel incat cicatricele ramase in urma interventiilor sa fie cat mai putin vizibile: le “amplaseaza” in pliurile cutanate – de pilda sub san sau in pliul fesei.

 

Stabilizarea necesita in general intre 6-12 luni. Unele cicatrice hipertrofice sau cheloide persista si dupa acest interval, sub forma unei dungi rosii inestetice. Chirurgul sau medicul poate efectua injectii locale cu substante specifice, care permit de obicei corectarea acestui inconvenient.

 

Unde va puteti adresa?

Pentru a obtine adresele unor profesionisti competenti in domeniul chirurgiei plastice, consultati ghidurile de specialitate, asociatiile medicale, internetul si publicatiile de tip “pagini nationale”. De asemenea, puteti solicita sfatul medicului dvs. de familie, pentru a va recomanda un chirurg plastician experimentat.

 

Pe langa spitalul profilat pe chirugie plastica si reparatorie, va puteti adresa si clinicilor de specialitate din celelalte spitale. Aici lista de asteptare este probabil mai lunga, dar aveti avantajul unui pret convenabil.

 

In functie de caz, anumite operatii de chirurgie plastica si reparatorie, precum hipertrofia mamara accentuata, ar putea fi suportate, partial / integral, din fondurile asigurarilor sociale.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *