Diete

Hrana variata favorizeaza mentinerea sanatatii

Adoptarea unui nou stil de viata care sa aiba ca finalitate obtinerea unei greutati sanatoase presupune scaderea numarului de calorii ingerate. Scaderea aportului caloric nu inseamna neaparat scaderea satisfactiei legata de alimentele consumate. Puteti reduce aportul caloric consumand alimente gustoase si care se prepara usor. Sa mananci bine inseamna sa te bucuri sa savurezi alimente gustoase si, implicit, o stare buna de nutritie. Tendinta de a consuma hrana variata va poate ajuta sa va atingeti scopul fara sa compromiteti starea de nutritie.

 

 

Diversitate

Consumul unei varietati cat mai mari de alimente favorizeaza mentinerea sanatatii. Nici un aliment nu poate furniza integral toate principiile nutritive esentiale necesare. Alegeti pentru consum dintr-o varietate de legume, fructe, cereale si surse sarace in proteine, ca de exemplu leguminoasele, pestele, lactatele degresate si carnea slaba. In acest fel va veti imbunatati starea de nutritie si, implicit, pe cea de sanatate.

 

 

Incercati sa largiti paleta alimentelor consumate prin deprinderea a noi gusturi si noi feluri de mancare. Fiti creativi! Tineti minte: varietatea reprezinta “sarea si piperul” vietii. Incercati in fiecare saptamana un aliment sau o reteta noua. Probabil ati auzit de mango, kiwi, anghinare, arugula (planta din familia crucifere) sau tofu, dar probabil ca nu stiti ce sunt, cum sa le pregatiti si care este locul pe care l-ar putea ocupa in dieta dvs. Tineti minte ca nu trebuie sa renuntati in totalitate la alimentele preferate, dar ca exista o multime de provocari in acest domeniu, gata intotdeauna sa fie descoperite. Asa ca ce va ramane de facut este sa incepeti sa le explorati.

 

 

Noi senzatii gustative

Educarea papilelor gustative pentru a percepe noi senzatii este necesara si se face in timp. Lipsa familiarizarii cu un anumit gust poate constitui o bariera in calea consumului unor alimente noi. Treceti in revista lista de mai jos care cuprinde alimente ce sunt poate mai noi pentru dvs. si cititi descrierea care le insoteste. Procedati la o informare din carti de gastronomie sau din website-urile specializate pentru alte alimente si preparate noi. Veti descoperi ca unele dintre ele sunt la fel de gustoase si usor de preparat ca multe alte alimente pe care le cunoasteti, daca nu chiar mai gustoase. Iata cateva alimente si preparate noi ale timpului nostru:

 

 

–    Orzul. O cereala care arata ca orezul si se prepara asemanator cu acesta. Orzul este o sursa de fibre foarte sanatoasa si saraca in grasimi.

 

 

–    Paste fainoase pentru cus-cus. Provin din grau care este tratat la aburi, uscat si apoi zdrobit in particule mai mici. Se prepara asemanator cu orezul. Pentru a beneficia de cat mai multe substante nutritive, trebuie sa aveti in vedere varietatile de faina integrala din grau.

 

 

–    Varza furajera. Varietate de legume cu frunze verzi si cu gust asemanator cu cel al verzei. O jumatate de cana de varza fiarta reprezinta o sursa importanta de beta-caroten (vitamina A), vitamina C si calciu. Modul de preparare este asemanator cu cel al spanacului, fiarta sau calita in grasime.

 

 

–    Kasha (terci din faina de hrisca). Seminte uscate de hrisca, de cele mai multe ori zdrobite si transformate intr-un fel de terci subtire. Desi hrisca nu este o cereala, deseori o veti gasi la raionul de cereale in magazine. Hrisca se prepara la fel ca si orezul sau alte cereale, prin fierbere.

 

 

–    Fructele de kiwi. Fruct cu miezul verde deschis si gust care aminteste de capsuni si ananas. Un fruct de kiwi are la fel de multa vitamina C ca si o portocala si poate asigura necesarul zilnic pentru organism. Fructul poate fi curatat de coaja, taiat in bucati si folosit pentru salate sau alte preparate servite ca desert.

 

 

–    Mango. Fruct cu miez de culoare galben-portocalie si gust dulce acrisor. Un fruct poate acoperi necesarul de vitamina C si, in plus, reprezinta o sursa importanta de vitamina A si potasiu. Incercati sa folositi acest fruct pentru sosul salsa (sos condimentat de rosi, folosit mai ales in bucataria latino-americana) sau in salatele de fructe.

 

 

–    Tempeh (fel de mancare specific in Indonezia). Un anumit fel de mancare facut din seminte de soia fermentata si care se vinde inghetat sau racit, sub forma de cozonac. Este principalul fel de mancare in Indonezia. Are consistenta de carne, aroma de nuca si poate fi folosita ca substitute pentru carne. Reprezinta o sursa de proteine saraca in grasimi, calciu, fibre, izoflavonoizi si estrogeni naturali.

 

 

–    Granule de soia. Substitut pentru carne facut din soia si condimente. Compozitia se foloseste sfaramata in diverse feluri de mancare, intocmai ca si carnea tocata de vita. Spre deosebire de aceasta, nu necesita prajire.

 

 

–    Tofu (lapte inchegat ce provine din boabe de soia macinate si care este folosit mai ales in bucataria asiatica si in dietele vegetariene). Produs fabricat din lapte obtinut din seminte de soia dupa un proces tehnologic similar cu cel de producere a branzei. Deoarece are un gust fin si consistenta unui burete, poate absorbi diverse arome. Poate fi folosita prajita cu diverse feluri de mancare sau amestecata cu oua, pentru omleta. Atunci cand este inghetat, poate fi folosita in diverse preparate ca substitute pentru carne tocata.

 

 

–    Tomatillo (fruct originar din Mexic). Fruct care seamana cu o rosie mica, verde si care are coaja cu textura asemanatoare pergamentului. Are gust de lamaie, mere si diverse ierburi. Este hipocaloric si reprezinta o sursa importanta de potasiu. Folositi-l la guacamole (un fel de mancare specific latino-american din piuere de avocado, ardei iute, rosii etc.), salsa sau consumati-l pur si simplu din caserole.

 

 

Alimentatia diversificata si sanatoasa, alegerea unei diete pe baza de fructe, legume si cereale, contribuie la reducerea riscului unor afectiuni legate de supraponderabilitate. Multe cancere, boli cardiace si hipertensiunea arteriala sunt direct legate de alimentatie si, in mod special, de dieta bogata in grasimi, mai ales din cele saturate. Chiar daca scaderea ponderala nu este spectaculoasa prin multe kilograme, adoptarea unui comportament alimentar sanatos poate fi benefica.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *