Din oras

Ce se întâmplă din toamnă cu creșele, în condiții de pandemie? Emil Boc face apel pentru identificarea bonelor

Situație disperată în cazul părinților care vor trebui să-și înscrie din toamnă copiii în creșele din Cluj. În condițiile unui număr redus de locuri în creșele de stat, capacitatea acestora fiind, practic, înjumătățită de condițiile speciale impuse de guvernul panelist pentru contracararea răspândirii infecției cu noul coronavirus. Într-un asemenea context delicat, primarul Emil Boc face un apel pentru identificarea bonelor cu acte în regulă, astfel încât părinții să poată beneficia de sprijinul oferit de administrația locală în plata serviciilor oferite de bone: programul există pe hârtie, banii sunt prevăzuți în buget, dar numărul bonelor acreditate este infim, astfel încât programul nu poate deveni operațional. 

Programul de sprijin a părinților pentru plata bonelor, în condițiile unui deficit de aproape 1000 de locuri în creșele clujene de stat, a fost anunțat în vara anului trecut de edilul Emil Boc și a fost aprobat în ședință de Consiliu local din iunie 2020. 

Din nefericire, chiar dacă acest program a fost lansat deja oficial de administrația locală, numărul bonelor acreditate disponibile la nivelul județului Cluj este unul insuficient. De obicei acest tip de servicii este oferit fără cursul specific de acreditare, iar cele mai multe dintre bone preferă să lucreze în străinătate din cauza ofertei financiare generoase comparativ cu venitul pe care îl pot obține în Cluj. 

În prezent, din cauza pandemiei, la nivelul municipiului Cluj-Napoca mai sunt disponibile cca 200 de locuri în creșele de stat, spre deosebire de verile din anii trecuți când părinții nu reușeau să găsească nici un loc liber în aceste creșe. 

Din nefericire, chiar după cum a punctat și primarul Emil Boc, situația va deveni cu adevărat îngrijorătoare din toamnă, în condițiile restricțiilor impuse de guvernul panelist pentru reducerea transmiterii infecției cu coronavirus prin instituirea unor măsuri speciale în creșe și grădinițe. În acest fel, capacitatea acestora va fi înjumătățită.

Edilul Emil Boc a explicat că Primăria face eforturi pentru a pune la dispoziția părinților noi locuri în creșele de stat, însă din păcate natalitatea pare a fi mai mare decât capacitatea administrației liberale de a oferi condiții decente pentru creșterea, îngrijirea și educația copiilor.

În ultimii doi ani, Primăria Boc a pus la dispoziție câte 90 de locuri în fiecare an în creșele de stat, chiar dacă deficitul este de peste 900 de locuri.

„E o preocupare reală pentru toți părinții ce se întâmplă din toamnă cu copii.

În ce privește creșele, noi le-am deschis primii în țară, dar în noile condiții se cam înjumătățește numărul de locuri care pot fi oferite. 

Încă nu sunt ocupate cele 700 de locuri disponibile în condițiile măsurilor de protecție impuse, sunt cam 500 ocupate, dar este vară.

În 15 octombrie vor fi disponibile și cele 90 de locuri noi pe Grigore Alexandrescu. 

detaliu imagine: creșa de pe strada Grigore Alexandrescu nr. 47A, unde în luna iunie lucrările erau efectuate „în proporție de 75%” 

Și tot pe 15 octombrie, sper să se poată încadra cu toate avizările în acest termen, va fi deschisă o creșă în Bună Ziua, cu 50-60 de locuri. 

Este o creșă preluată în domeniul public, realizată de un privat, s-a realizat predarea-primirea către noi, facem în curând o ședință de consiliu local să o preluăm în domeniul public și apoi trecem la dotare cu mobilier, echipamente, asigurarea de personal ca să avem mai multe locuri”, a explicat primarul Emil Boc.

La începutul verii, primarul Emil Boc efectua o vizită la creșa de pe strada Grigore Alexandrescu, unde lucrările erau realizate „în proporție de 75%”. 

În condițiile limitării capacității creșelor din cauza restricțiilor specifice pandemiei, chiar și în condițiile în care administrația locală va oferi un număr de cca 90-140 de noi locuri, accesul copiilor în creșele de stat va fi unul limitat. 

Abia aici intervine necesitatea unui program de sprijinire a plății bonelor, prin aportul Primăriei.

Din păcate, conform datelor furnizate de AJOFM Cluj, la nivelul municipiului Cluj-Napoca activau doar 3 (trei) bone oficial în august anul trecut.

Practic, programul figurează pe hârtie, chiar și fondurile au fost alocate în acest sens, dar operaționalizarea acestui program întârzie din cauza numărului insuficient de bone.

De acest aspect este conștient și edilul Emil Boc:

„Facem un apel ca cei care cunosc bone să le recomande celor care lucrează acum fără carte de muncă în acest domeniu să urmeze acest curs de 120 de ore organizat de AJOFM și în acest fel pot beneficia familiile care le angajează de un sprijin financiar de la primărie, sprijin de până la 715 lei. Cei care nu vor găsi loc la creșele de stat pot beneficia de aceste ajutor”, a adăugat Emil Boc.

CITEȘTE ȘI: Fiindcă nu sunt locuri suficiente în creșe, Primăria subvenționează plata bonelor acasă. Dar, ia bone de unde nu-s!

Consilierii locali au aprobat la ședința din 18 iunie Metodologia de acordare a sprijinului pentru plata bonelor.

Părinții care au copii preșcolari și nu au primit loc la grădiniță sau la creșă, au posibilitatea să-și angajeze o bonă și să primească subvenție pentru plata acesteia de la Primărie. Banii se vor acorda în funcție de venitul per membru de familie.

Pentru cei cu venituri până la 2100 de lei se vor acorda 710 lei lunar.

De la 2101 la 2500 de lei venit lunar/ membru de familie se vor acorda 550 lei lunar.

De la 2501 la 3000 lei per membru de familie se vor acorda 390 lei, lunar.

De la 3001 la 3500 lei se vor acorda 250 de lei, lunar.

Specialiștii arată că bonele cu certificat preferă să lucreze în străinătate unde sunt mult mai bine plătite. În țară, tarifele sunt de cel puțin 1500 de lei pentru 4 ore pe zi și depășesc 2500 de lei pentru 8 ore pe zi.

Numai în 2019, în cele 16 unități aflate în subordinea administrației creșelor, au fost respinse un număr de 967 de dosare, însemnând părinți cu copii care au rămas pe dinafară, aflați în imposibilitatea de a beneficia de serviciile unei creșe clujene de stat. 

De la deschiderea creșelor la nivelul municipiului Cluj-Napoca din data de 18 iunie 2020, pentru respectarea tuturor măsurilor de siguranță, din cele 1.232 locuri au fost disponibile doar 721 locuri în cele 16 unități din cadrul Centrului Bugetar Creșe, astfel fiind asigurat un spațiu de 4,5 mp pentru fiecare copil și o distanță de 2 m.

 

 

 

 

 

featured image: captură creșa grigore alexandrescu nr 47a

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *