Diete

Ce-i de facut cand ati inregistrat o abatere?

La o cina cu prietenii sau singura in propria bucatarie, ati “calcat pe alaturi”. Nu intrati in panica! Programul de slabire nu va esua din aceasta cauza. Important este sa va dati seama ca ati gresit, sa reactionati rapid si inteligent si sa reluati lupta fara a va culpabiliza.

 

La inceputul unui regim, suntem in general puternic motivati. Apoi insa, pe masura ce trece timpul, apar dejunurile in compania prietenilor, vizitele repetate la magazinele alimentare, gustarile pregatite pentru copii… si vointa paleste. Iar intr-o zi tentatia devine prea mare; incalcarea e gata!

 

Greutatea abaterilor

Abateri mici, abateri medii, abateri mari… Curand va dati seama. Dar prea tarziu, ca v-ati pus regimul in pericol. In realitate, regimurile propuse de nutritionisti sunt astfel alcatuite, incat mai devreme sau mai tarziu tot vor fi incalcate. Important este sa nu repetati abaterile prea des.

 

Cateva exemple:

–    2 lingurite de Nutella: 160 calorii;
–    1 cutie de Coca: 148 calorii;
–    1 baton Mars: 265 calorii;
–    1 croissant cu migdale: 450 calorii;
–    1 bere: 150 calorii;
–    100 g bomboane: 380 calorii;
–    2 cupe de inghetata: 280 calorii;
–    1 portie de pateu: 200 calorii;
–    1 punga chipsuri: 570 calorii;
–    1 hot-dog cu mustar: 400 calorii;
–    50 g de svaiter: 180 calorii;
–    2 linguri de maioneza: 220 calorii;
–    3 trufe cu ciocolata: 350 calorii;
–    1 profiterol cu ciocolata: 230 calorii.

 

Abateri posibile:

–    Ati incheiat masa cu un desert dulce. Faptul ca ati ingerat alte alimente inaintea desertului constituie un avantaj pentru dvs. Asimilarea glucidelor rapide (si a lipidelor) este incetinita de prezenta altor alimente in stomac. Totusi, mancati putin la masa urmatoare si beti multa apa.

 

–    Ati consumat un croissant cu crema sau o ciocolata pe cand va plimbati prin oras. Energia furnizata este asimilata imediat de organism, dupa restrictiile care i-au fost impuse. Zaharurile rapide trec in sange, stimuland secretia de insulina. Atentie sa nu repetati prea des acest tip de abatere, pentru a nu risca sa ratati intregul regim.

 

–    Ati mancat prea multe lipide la o masa. Lipidele nu sunt arse, precum glucidele sau proteinele, ci sunt stocate. Pentru a compensa, la mesele urmatoare mancati putine lipide.

 

–    Ati ingerat prea multe proteine. Neputand fi stocate, sunt eliminate din organism. Dar rareori mancam exclusiv proteine; adesea ele sunt insotite de lipide (carne grasam nezeluri). In acest caz, riscati sa nu slabiti deloc, ba chiar dimpotriva.

 

Modalitati de recuperare

Indiferent de tipul si amploarea abaterii dvs. ar fi bine / recomandat sa:

–    Mancati usor la mesele urmatoare: in aceeasi zi, dar si in cea de-a doua. Si in primul rand, nu sariti peste mese. Daca la pranz ati incalcat regimul si seara nu va e foame, mancati 200 g de branza proaspata slaba neindulcita, pentru a nu pierde masa corporala slaba;

 

–    Beti multa apa, ceai slab, infuzie de plante etc., pentru a elimina toxinele.

 

–    Favorizati aportul de proteine si limitati lipidele, indeosebi pe cele saturate.

 

–    Faceti mai multa miscare decat in mod deosebit, trecand pe la piscina sa oferindu-va cateva tururi cu bicicleta.

 

–    Nu va aruncati asupra mancarii pentru a va pedepsi pentru abaterea respectiva; riscati sa va irositi toate eforturile de pana acum.

 

Anticipati!

Sunteti invitat la restaurant si aveti in fata un meniu foarte apetisant. Pentru a limita “pagubele” iata cateva sfaturi:

 

–    Mancati un mar, un ou fiert tare sau 100 g de branza proaspata slaba cu o ora inainte de intalnire; inainte de a pleca de acasa, beti si un pahar mare de apa.
–    Inlocuiti aperitivul traditional cu suc de rosii sau, eventual, unul de portocale. Si dati cu tifla saratelelor.
–    Alegeti un meniu usor: cruditati sau peste pentru inceput, peste sau pasare la felul principal (cu legume), salata de fructe sau serbet la desert.

 

Daca stiti dinainte despre iesirea la restaurant, mancati mai putin in ziua anterioara, dar si in urmatoarea.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *