Diete

Ce faceti cand consumati zilnic 1250 mg de cofeina?

Cofenia, consumata in cantitati rezonabile, este o substanta relativ inofensiva. Diverse studii arata ca, in cantitati moderate (sub 650 mg, preferabil sub 300 mg zilnic), cofeina nu este un pericol pentru sanatate. In cantitati moderate, cofeina nu mareste riscul de cancer, boli cardiace sau ulcer. Mai mult, desi da dependenta, cofeina nu face parte din aceeasi categorie cu alte droguri, precum alcoolul sau nicotina.

 

 

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, “nu exista nici o dovada ca acest consum de cofeina ar avea efecte fizice si sociale comparabile cu cele asociate consumului altor droguri”.

 

 

Dar ce faceti cand consumati 1250 mg zilnic? In acest caz, cel mai mare obstacol in calea reducerii cantitatii ingerate consta in simtomele de sevraj, care apar odata cu scaderea cantitatii cu care era obisnuit corpul dvs. Daca acesta nu primeste cantitatea necesara de cofeina de care are nevoie pentru a functiona normal, pot aparea urmatoarele simtome de sevraj: dureri de cap, toropeala, oboseala, iritabilitate, depresie, greata, simptome asemanatoare celor de gripa.

 

 

Cea mai buna metoda de a evita aceste simtome este sa reduceti treptat cantitatea de cofeina consumata. Trucurile urmatoare va vor ajuta sa incepeti:

 

 

Monitorizati consumul. Notati intr-un jurnal obiceiurile legate de consumul dvs. de cafea. Chiar si dupa ce va dati seama cata cofeina consumati, veti avea nevoie sa notati cand anume si de ce simtiti nevoia de cofeina, dar si ce siptome aveti si cand apar.

 

 

Cititi etichetele produselor. Este posibil sa consumati mult mai multa cofeina decat credeti. Ar trebui sa stiti exact cata cofeina contin alimentele pe care le consumati, bauturile pe care le beti si medicamentele pe care le luati. Deci e bine sa nu uitati sa cititi etichetele produselor si sa intrebati daca un produs sau altul contine cofeina.

 

 

Aveti rabdare. Doctorii sunt de parere ca, daca vreti sa reduceti consumul de cofeina sau chiar sa eliminate cofeina din dieta dvs., este bine sa o faceti treptat, reducand cantitatea cu 20 % pe saptamana (daca beti 5 cesti de cafea pe zi, reduceti la 4 in prima saptamana, apoi la 3 a doua saptamana si tot asa, pana cand va veti simti mai bine).

 

 

Incepeti sa consumati, treptat, bauturi decofeinizate (sau cu un continut redus de cofeina). Daca sunteti bautor de cafea, puteti trece progresiv la cafea decofeinizata amestecand (inainte de fierbere) cantitati din ce in ce mai mari de cafea decofeinizata cu cantitati din ce in ce mai mici din cafeaua cu care sunteti obisnuit. Sau beti ceai, aceasta continand mult mai putina cofeina decat cafeaua.

 

 

Mai putin inseamna mai mult. Beti cafeaua din cesti mai mici, pentru a nu vi se parea ca este atat de putina. Astfel, nu va veti mai simti frustrati, chiar  daca veti bea mai putina cafea.

 

 

Gasiti inlocuitori sanatosi pentru cafea.Exista bauturi pe baza de cereale, care se prepara instantaneu si care va pot oferi caldura si aroma cafelei, dar fara cofeina. S-ar putea sa aveti nevoie de ceva timp pentru a va obisnui cu ele, dar in final veti fi multumit.

 

 

Evitati tentatiile. Intalnirea la cafeneaua din colt poate sa nu fie o idee prea buna, cand vrei sa renunti la cafea. La fel cum nu este o idee buna sa lasi filtrul de cafea la vedere, pe masa din bucatarie, ca sa poata fi vazut in fiecare dimineata. Explorarea a noi medii sociale si eliminarea din mediul dvs. ambient a oricaror accesorii care au legatura cu cafeaua va vor ajuta sa va continuati demersul.

 

 

Apa, pretutindeni apa. Aceasta este unul dintre cele mai sanatoase, dar si mai ignorate, alimente din lume – cea necofeinizata, cel putin  – si va sfatuim sa beti cat de multa puteti. Ajuta la eliminarea toxinelor din corp si hidrateaza pielea si alte tesuturi.

 

 

Faceti pauze. Pentru a rezista in fata caderilor de energie pe care le veti simti odata ce veti incepe sa reduceti consumul de cofeina, trebuie sa gasiti alte surse de energie – o plimbare prin parc sau cateva exercitii fizice usoare, pentru a va pune sangele in miscare.

 

 

Exercitiile de respiratie furnizeaza mai mult oxigen sangelui si, implicit, creierului, de unde si mai multa energie. Daca va chinuiesc starile de somnolenta si aveti posibilitatea, trageti un pui de somn (un alt lucru sanatos, dar subestimat).

 

 

Reducand consumul de cafea prin gasirea unor surse noi de energie, va veti misca din ce in ce mai mult si veti fi intr-o forma fizica mai buna. Veti vedea ca, treptat, inclestarea falcilor dispare, iar ochii nu va mai ies din cap de enervare; parca nici stomacul nu va mai doare si, in plus, va puteti concentra mai mult de cinci minute fara a deveni iritat. In final, veti fi surprins de cat de mult va stimuleaza faptul ca va controlati consumul de cofeina!

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *