Sanatate

Ce activitati fizice sa alegeti?

O femeie scunda si sedentara nu va practica acelasi sport ca un barbat solid, care munceste in aer liber, pe santier sau la coasa. Cand va alegeti activitatea fizica pe care vreti s-o efectuati ea trebuie sa fie potrivita, in functie de gusturile, mijloacele si posibilitatile dvs. Iata cateva sugestii in acest sens:

 

-Treptat, la practicarea unui sport. Daca nu sunteti o fire sportiva nu incercati sa treceti in cateva zile de la situatia de functionar sedentar la cea de domnul / doamna Muschi, gata oricand sa dea fuga la sala de gimnastica din apropiere pentru a mai arde cateva calorii! Spre deosebire de regimul de slabire, in cazul caruia trebuie sa taiati in carne vie, in privinta activitatii fizice trebuie sa avansati treptata, pentru a evita orice probleme cardiace sau musculare. Incepti la scara mica: o jumatate de ora o data pe saptamana, apoi 45 de minute de doua ori pe saptamana, incheind cu o ora – o ora si jumatate de trei ori pe saptamana.

 

-Daca aveti deja antrenament intensificati-va activitatea sportiva progresiv, in limite rezonabile. Dar daca sunteti un sportiv cu “vechime”, nu aveti probleme cu greutatea sau, daca exista, acestea sunt foarte mici.

 

-Inotul – sportul echilibrului. Recomandam cu seriozitate inotul  tuturor celor care doresc sa slabeasca. Trebuie sa stiti ca numarul caloriilor arse pentru a inainta prin apa este de patru ori mai mare decat al celor consumate alergand. Aceasta se explica prin faptul ca trupul consuma energie pentru a invinge rezistenta apei, pentru a se mentine la suprafata, pentru a inainta dar si pentru a mentine temperatura corporala la 37º C in apa a carei temperatura oscileaza intre 24 (in cel mai rau caz) si 30º C (in cel mai bun caz). Stilul bras este ideal, pentru a pierde din greutate. Fara a fi excesiv de obositor, este un “inot de rezistenta”; dupa o jumatate de ora de activitate, corpul apeleaza la rezervele de grasime, deci slabeste.

 

– Gimnastica acvatica. Aceasta activitate sportiva, aflata la granita dintre gimnastica si natatie, este recomandabila persoanelor viguroase. Miscarile fiind efectuate in apa, par mai usor de realizat,dar sunt mai eficiente. In plus, apa rece invioreaza tesuturile. Practicand gimnastica acvatica ne putem da seama bine ca prea putini dintre colegii in costum de baie seamana  cu silfidele sau atletii din paginile revistelor. Astfel, nici dvs. nu va veti mai simti un caz izolat, ci veti constientiza ca sunteti o persoana dornica sa-si gaseasca – sau sa-si regaseasca – supletea si sanatatea.

 

– Alergarea. Daca faceti jogging, este recomandabil sa depuneti un efort slab, extins insa pe o perioada relativ indelungata (peste o jumatate de ora). Nu foloseste la nimic sa alergati repede, daca dupa doi kilometri capotati. Alergati in ritmul propriu, cu pasi mici si pantofi de sport de calitate, pentru a evita microtraumatismele la nivelul gleznelor si al genunchilor. Importanta este durata efortului, dar si distanta parcursa. In orice caz, fiti atent la puls si la respiratie, mai cu seama daca nu aveti antrenament.

 

-Mersul, un sport pentru toti. Nu trebuie sa fiti un atlet pentru a efectua zilnic o “repriza” de mers pe jos. Acest sport care nu este totusi un sport (dat fiind ca reprezinta unica modalitate naturala de care dispune omul pentru a se deplasa) are avantajul ca poate fi practicat oriunde. Nu ati mai facut de ani de zile nici o activitate sportiva si doriti sa schimbati treptat aceasta situatie? Incepeti prin a merge pe jos 15 minute pe zi,  urcand apoi la 30 si in cele din urma la 45 de minute zilnic. Dupa aceea puteti aborda, de ce nu, un sport mai intensiv, precum alergarea.

 

-Ciclismul dezvolta si intretine musculatura, indeosebi pe cea a jumatatii inferioare a corpului, si poate fi practicat in oras, ca si la tara. Este recomandabil persoanelor usor supraponderabile, deoarece o parte a greutatii corpului este suportata de bicicleta, usurand astfel sarcina articulatiilor. Atentie la tendinite si la traumatismele sacrale si de coccis. Iarna, puteti inlocui ciclismul in natura cu o jumatate de ora pe bicicleta medicinala.

-Gimnastica usoara este recomandabila persoanelor care nu se impaca deloc cu sportul, pentru ca au fost dintotdeauna prea voinice si cuvantul “gimnastica” le trezeste  amintiri dureroase, si celor a caror obezitate constituie un handicap pentru practicarea unei activitati sportive intense. Este de asemenea destinata femeilor care au oroare de sport, dare care nu accepta sa-si vada tupul molesindu-se si capatand rotunjimi nedorite. Miscarile simple, suple, dar ample, efectuate pe o durata relativ lunga, suficienta pentru a diminua masa adipoasa, sunt esentiale pentru o ameliorare generala a siluetei. Dupa cateva luni de antrenament, puteti trece la gimnastica aerobica, de pilda, care “pune la lucru” intreaga musculatura.

 

-Sala de forta. Activitatea in salile de forta duce la cresterea masei musculare si deci la arderea unui numar mare de calorii, deoarece se stie ca intretinerea musculaturii necesita mai multa energie decat cea atesutului adipos. In plus, astfel silueta se remodeleaza rapid. Dupa una sau doua luni de activitate regulata la sala, rezultatele sunt deja vizibile. Atentie insa: este imperativa prezenta permanenta a unui profesor in sala, pentru a invata miscarile corecte si a pune la punct un program personalizat de antrenament. Aceasta activitate poate fi practicata ca atare, sau cuplata cu o alta, de rezistenta: mers, jogging, ciclism, natatie etc. Puteti, de pilda, sa mergeti la piscina luni si vineri la amiaza (fara a uita sa mancati echilibrat la pranz!), iar miercuri seara sa va duceti la sala. Pentru a avea muschi lungi si subtiri, orientati-va spre exercitii repetitiv, cu greutati mici. Daca preferati sa va hipertrofiati anumiti muschi, va trebui sa ridicati greutati mai mari, intensiv.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *