In vizor

Campioanele pe role ale Clujului, ignorate de autoritati. Au nevoie de 7.000 de euro pentru mondialele de la Geneva

Sase fete frumoase care au dus numele Clujului in patinajul pe role mondial fac perfomanta in conditii greu de imaginat pentru un oras european. Nu au acces la marile sali de sport ale Clujului, nu au sponsori si nici promovare. Totul se bazeaza pe sacrificiu, nenumarate ore de antrenament intr-un spatiu redus, pe stradania antrenorilor si, mai ales, pe banii parintilor. Au primit deja invitatia de a participa la Wifsa World Open, Campionatul Mondial de specialitate de la Geneva, insa au de atins un buget de 7.000 de euro. Beard Brothers si Ziar de Cluj se implica in acest demers. 

Echipa clujencelor va purta tricouri pe care au imprimat numele Romaniei, desi autoritatile statului nu s-au implicat deloc in sprijinirea lor. Sunt patinatoare desavarsite, au invatat si arta pe role prin parcarile de la Polus si Cora si au in palmares medalii si premii importante de la concursuri nationale si internationale. 

Echipa este formata din Ioana Teodorescu (16 ani), Teodora Luscalov (11 ani), Alexia Neag (11 ani), Tania Turdean (14 ani), Ilinca Popa (14 ani) si mezina Maria Grama, in varsta de 6 ani.

Toate sunt clujence, toate se antreneaza in Cluj-Napoca, dar sunt legitimate la SC “Muresul” din Targu Mures, pentru ca aici nu exista un club de patinaj artistic.

Fetele participa la concursuri la categoria individual, insa au fost si competitii la care au concurat cu echipa. Totul a inceput in urma cu cativa ani, cand antrenoarea Marton Grety, fosta campioana nationala la patinaj a primit o sugestie din partea unei colege din Bucuresti. 

“Era  final de sezon, venea primavara se termina gheata si activitatea noastra, iar ea mi-a sugerat sa incerc si eu sa trec la role. Le-am propus fetelor, am incercat marea cu degetul, cum s-ar spune, si, din una in alta, am vazut ca au rezultate. Anul trecut, toate au primit medalii, de exemplu”, marturiseste ea. 

De atunci, sportivele s-au clasat de multe ori pe primele locuri la campionatele nationale de role. La Campionatul Mondial de Role de anul trecut  de la Panticosa (Spania) Teodora Luscalov s-a clasat pe locul II, iar restul fetelor au fost pe locul 3 la diferite categorii. Tot pe locul 3 s-a situat si echipa.

“E un sport care pe role nu e foarte cunoscut. E cunoscut patinajul pe gheata, insa acolo se cere foarte mult. Nu ne putem bate cu cei care se antreneaza 12 luni pe ani, in conditiile in care noi avem gheata abia trei luni. E nevoie sa ne mentinem performanta si pe gheata, ca sa ne mentinem in competitie. Prefer sa le duc la Miskolc, la concursul international care va avea loc in curand, de pilda. Au proba de recreational, deci au standarde mai simple. E bine sa aiba un inceput si un sfarsit de sezon si sa simta competitivitatea. Le place gheata si au senzatia de concurs”, a adaugat antrenoarea.

Fetele au avut doua cantonamente in 2014, unul in august si celalalt in septembrie. 

“Luni ne-am antrenat pe role, vineri au intrat in concurs pe gheata si au luat locul intai. Am facut ping-pong cu ele, cum ar veni, de la gheata la role si invers, dar se descurca”, a dezvaluit Marton Grety. 

Fetele lucreaza trei luni pe gheata si 9 luni pe role.

“Ca sa ajungi la campionate mondiale de patinaj artistic pe gheata se cer conditii speciale. Clujul ar merita un patinoar artificial acoperit. Daca exista intr-un sat langa Miercurea Ciuc, la Carta, atunci si Clujul ar putea avea. Nu e un business, ceva rentabil, asta e clar. Patinoarele artificiale acoperite, la fel ca Sala Polivalenta sau stadionul Cluj Arena, nu sunt investitii din care sa iti scoti banii, dar se cer facute pentru sport si pentru oras. E o investitie facuta de comunitatea locala pentru cetateni. Atunci, daca ajunge sa isi plateasca cheltuielile, e foarte bine. Atunci, vine primaria si subventioneaza activitatea. Nici la Carta, unde e activitate de la 7 dimineata pana la 12 noaptea, nu poate functiona fara sprijinul primariei. Satele din acea zona contribuie cu fonduri de la consiliile locale cu fonduri pentru intretinerea pationoarului. Exact cum aici joaca fotbal pe stadioane, acolo joaca hochei. La fel, la Brasov le pare rau ca nu au facut sala mai mare. Sunt meciuri de hochei unde sala e absolut plina si patinoarul e ocupat non-stop. S-au format zeci de echipe de hochei”, precizeaza  si  Gheorghe Parv, de asemenea antrenor si administrator al pationarului de la Cora, profesor la CSS “Viitorul”, fost campion la patinaj viteza.

Clujul a avut o lunga traditie in acest sport, dupa cum spune cu nostalgie fostul campion. 

“Era echipa Stiinta, apoi Agronomia. Se facea patinaj artistic, sunt date de la 1800 si ceva ca am avut sportivi premiati la campionate internationale din acea vreme, mai ales la Viena. Patinajul artistic si patinajul viteza se antrena pe lacul din Parcul Mare, iar hocheiul se practica la patinoarul din spatele Bisericii Reformate cu doua turnuri. Din 2001 pana in 2006 am amenajat eu patinoar natural acolo, dupa metoda folosita in anii ’50, cu butoiul”, a detaliat acesta. 

Cele sase fete ar trebui sa se antreneze in fiecare zi, insa “norma” minima este de 6 ori pe saptamana. Un antrenament dureaza cam o ora si jumatate si se desfasoara intr-o sala de dimensiuni reduse, pe masura resurselor echipei. 

“Ideal ar fi sa ne putem antrena la Sala Polivalenta sau la Sala Sporturilor “Horia Demian”, sunt spatii care ne-ar asigura standardele necesare. Trebuie sa avem la dispozitie o sala care are parchet. In general, lumea se sperie cand aude de role, toti se tem sa nu distruga parchetul, insa lucrurile nu stau deloc asa. Rotilele pe care le au fetele sunt unele speciale pentru parchet. Am patinat cu role la Polivalenta din Bucuresti si nu s-a intamplat nimic”, a precizat antrenoarea. 

Cu toate acestea, echipa nu se poate apropia de aceste spatii, din cauza preturilor mari pe care le practica. 

“La Sala Sporturilor costa in jur de 100 de lei pe ora la antrenament. Acolo voiam sa organizez in urma cu cativa ani un concurs si ma costa vreo 1.000 de euro pe zi. A avut loc la Sfantu Gheorghe. Incercam sa ne adaptam, ne antrenam in conditiile pe care le avem, desi acum fetele au crescut si e mai greu in spatiul pe care il avem”, a mai spus ea. 

 
Marea provocare din acest an este insa participarea la Campionatul Mondial de la Geneva, programat pentru sfarsitul lunii iunie, mai exact in 26-28 iunie. 

“Am calculat ca ar fi nevoie de aproximativ 7.000 de euro, pentru cele 5-6 fete care vor merge, cu drum, cazare si taxe de concurs. Am primit invitatia si ne-au oferit cea mai ieftina cazare pe care au gasit-o ei, ca organizatori, la un hostel. Ar costa de la 65-85 euro de persoana pe zi pentru cazare si trei mese. Biletele au fost deja cumparate de parinti, ca sa nu pierdem locurile accesibile. Va dura o saptamana”,  aprecizat Marton. 

La toate acestea se adauga necesitatea de a achizitiona role noi pentru fete, una dintre conditiile intrarii in concurs. O singura pereche ar costa cam 1.800 de lei. Costumele se realizeaza la croitor, dupa ce parintii fetelor au alergat sa gaseasca materialele elastice necesare. Un costum ajunge sa coste, de asemenea, cateva sute de lei. Si totusi, pe spatele tricourilor cu care merg la competitii in strainatate au scrsi Romania. 

“Nu toti parintii isi pot permite aceste cheltuieli. Uneori aleg doar cateva concursuri la care isi pot trimite copiii, alteori sunt pusi in situatia de  nu-l trimite deloc la asemenea evenimente. Noi pana acum tot asa am mers, e binevenit orice ajutor, numai sa stim ca ii putem duce”, a conchis antrenoarea.

Daca in afara tarii sportivii sunt sustinuti de federatii care le asigura sponsori, la noi totul e sustinut de parinti. 

“Federatia noastra abia se sustine pe ea”, a punctat si Gheorghe Parv. 

Recent, fetele au fost recompensate de primarie cu cate o diploma si au facut o mica demonstratie in fata Casinoului din Parcul Central. 

“Pentru ele, e si asta o experienta”, a apreciat antrenoarea.

La sfarsitul lui martie, echipa va participa la un concurs la Miskolc, apoi in 1-3 mai la Troyes, in Franta, la Open de Paris. In iulie va fi si un campionat national al Romaniei, care inca nu a fost anuntat.

Aceasta e prima campanie in care Ziar de Cluj si Beard Brothers lucreaza impreuna pentru o cauza importanta a Clujului. Asociatia a pregatit deja sigla campaniei. 

“Beard Brothers sustine valorile si talentele romanesti, astfel am decis sa ne implicam in proiectul acesta. In 15 martie lansam campania cu numarul 7, Rolling Beards, care are ca scop strangerea de fonduri necesare pentru ca aceste fete talentate sa ajunga la campionatele mondiale! O campanie realizata parteneriat cu Ziar de Cluj si Mai mult Cluj. Beard On!”, declara Cornel Hoza, presedintele Beard Brothers. 

Cei care vor sa doneze bani pentru aceasta cauza au la dispozitie contul Asociatiei Judetene de Patinaj Cluj , deschis la Raiffeisen Bank Cluj, IBAN : RO97 RZBR 0000 0600 0905 0202, cu mentiunea „Pentru Patinaj Artistic”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *