Reportaj

Ciprian Cavajdan, sexi-antrenorul pentru care sportul inseamna distractie si daruire

E 10 dimineata. Cu un fes tras pe cap si o geanta sport, Ciprian e deja la prima pauza dintre antrenamente. “Ce bine e sa-ti incepi saptamana cu putina miscare!”, exclama tanarul. Optimismul si veselia lui sunt molipsitoare, iar zambetul strengaresc din coltul gurii e “arma” lui secreta atunci cand umple sala de aerobic de la Gimmy. Pentru Ciprian Cavajdan, sportul nu este efort si transpiratie, e placere si distractie, iar acest lucru reuseste sa-l transmita de fiecare data in sala.

La  cei 28 de ani pe care i-a implinit, Ciprian Cavajdan este unul dintre cei mai “magnetici” antrenori de fitness din Cluj. A inceput sa practice diferite sporturi inca din copilarie, in Baia Mare, cand timp de 4-5 ani a facut Arte Martiale. A continuat cu inotul, dansurile sportive si ciclismul. In 2006, a facut cunostinta cu sportul de sala – Tae Bo si Spinning – iar tot atunci a obtinut un atestat de instructor din partea Federatiei Romane Sportul pentru Toti. Ajuns la Cluj-Napoca, pentru a urma Facultatea de Turism, Ciprian a inceput sa activeze, ca si instructor de fitness, la mai multe sali din oras. “Rampa de lansare” avea sa vina in 2012, cand a intrat in echipa Gummy.

“Cu Gimmy am capatat foarte multa experienta, pentru ca este o sala care iti pune la dispozitie orice ai nevoie, si ca antrenor, si ca instructor de aerobic”, marturiseste el.

In scurt timp, Ciprian a ajuns sa fie “imaginea vesela” a salii. E antrenorul la care fetele se inghesuie sa ajunga, nu pentru zambetul lui, ci pentru energia pozitiva pe care o emana la clasele de aerobic. Sportul nu este un efort, este o placere, un mod de relaxare dupa o zi stresanta, principii pe care Ciprian reuseste sa le transmita de fiecare data si celorlalti. Stilul sau personal a reusit sa-l mentina in “topul” preferintelor, mai ales ca Ciprian activeaza intr-un mediu dominat de femei.

“Eu pur si simplu mi-am facut treaba. Mi-a placut dintotdeauna ceea ce fac, nici in ziua de azi nu pot sa spun ca lucrez, fac totul din placere. Banuiesc ca a prins bine tipul meu de antrenament si imi place sa imi pun amprenta personala in cursurile mele. Eu aleg muzica, eu aleg antrenamentele”, povesteste tanarul.

La cursurile de Tae-Bo sau Kangoo Jumps coordonate de Ciprian, ajung diferite persoane, de la tinere care doresc sa se mentina in forma la femei mai in varsta, care se lupta cu kilogramele in plus. Un lucru este cert: fie ca esti incepator sau experimentat, Ciprian reuseste, de fiecare data, sa se ocupe de fiecare persoana  aflata in sala.

“Ma plimb de la o persoana la alta, corectez o pozitie, mai ales daca vad incepatoare sau persoane mai in varsta, care se descurca mai greu. Scopul este sa lucreze corect si eficient”, spune el.

Peste zece ore de antrenamente in sala de aerobic, alte cateva sedinte dedicate celor care apeleaza la el ca si antrenor personal, si alte cateva sedinte de fitness personal. In medie, Ciprian petrece in sala zeci de ore pe saptamana, insa niciodata nu este prea mult.

“Este obositor, dar imi place ceea ce fac si asta anihileaza neplacerea de a munci”, spune el.

De putin timp, Ciprian preda si antrenamente personale, in cadrul Gimmy. Sedintele se adreseaza persoanelor care nu sunt atat de familiarizate cu exercitiile fizice sau cu performanta in sport. De aceea, el si-a facut si o pagina de Personal Trainer, „Fit and Fun by Ciprian”, cuvintele care-l caracterizeaza cel mai bine. Sedintele de Personal Trainer sunt un domeniu mai nou, insa antrenorul le da o importanta la fel de mare ca si celor de aerobic.

“In momentul in care lucrezi cu o singura persoana, urmaresti obiectivul acesteia. Incepi usor, corpul se obisnuieste cu miscarea, mai ales ca sunt multe persoane care nu au facut sport. In timp, frecventa orelor poate creste”, spune el.

Antrenorul ofera si cateva sfaturi celor care fac sport: mai mult cardio pentru cei care vor sa slabeasca, si mai multe execitii cu greutati pentru cei care doresc sa creasca in masa musculara. Cu toate ca nu are expertiza in nutritie, antrenorul invata in fiecare zi despre acest domeniu, mai ales ca sportul merge mana in mana cu o alimentatie echilibrata.

“E adevarat ca nici eu nu pot sa respect in totalitate regula de trei mese si mici gustari intre ele, asa cum multi oameni nu reusesc sa o faca. Nu le permite timpul sau stilul de viata. Dar poti sa pastrezi un echilibru, sa renunti la mancarurile grase, cele de tip fast-food. Daca ai grija sa mananci legume, fructe, grasimi vegetale, pana la urma orice, dar nu exagerat, poti avea o alimentatie cat de cat sanatoasa. Multi fac greseala de a nu manca inainte de sport, dar este indicat sa mananci cu doua ore inainte de antrenament. Dupa sport, la 15-20 de minute, este, din nou, indicat sa mananci. In caz contrar, se consuma rezerve din masa musculara”, explica el.

Micul dejun al tanarului antrenor consta intr-un shake cu banane, lapte, capsuni, zmeura si fulgi de ovaz, alimente care sunt la indemana oricui.

Ciprian demonteaza si mitul potrivit caruia femeile care lucreaza cu greutati ajung sa fie prea musculoase.

“Femeile au testosteronul scazut, nu au cum sa creasca in masa musculara. Multe fete se sperie, au impresia ca vor ajunge sa aiba muschi de barbat, ceea ce este imposibil. Se sperie degeaba. In momentul in care reusesti sa ai o alimentatie corespunzatoare si stii ce fel de exercitii sa lucrezi, rezultatele sunt foarte bune”.

„O alta greseala a multor persoane e sa se lase influentate de cantar, care e la fel ca minciuna, are picioare scurte si te induce in eroare. Volumul unui kilogram de grasime e de 2-3 ori mai mare decat un kilogram de muschi. Ignora faptul ca in oglinda vad totusi schimbari, dar au o obsesie pentru cifrele cantarului„, spune el.

Pe langa activitatea de la sala, Ciprian si-a petrecut ultimele veri printre turistii straini, ca animator la diferite hoteluri. O activitate mai degraba recreativa, care i-a dat ocazia sa imbine sportul cu distractia. Streetching, waterpolo, aerobic in apa, volei pe plaja, sunt cateva dintre activitatile pe care Ciprian le-a coordonat cu turistii straini din Grecia si Cipru. Dar de fiecare data, la sfarsitul sezonului estival, Ciprian se intoarce „acasa”, la Cluj-Napoca, acolo unde il asteapta clientii lui fideli.

Ca o concluzie pe care a reusit sa o traga, romanii sunt mult mai activi in ultimii ani.

“Pe langa faptul ca sportul face intr-adevar bine, si asta nu poti sa o pui la indoiala, acesta a devenit si un trend. Pretutindeni sunt promovate corpuri bine lucrate, asa ca toata lumea vrea sa arate cat mai bine, isi formeaza in minte anumite imagini despre cum ar vrea sa arate si ei. Sportul este mult mai mediatizat fata de anii trecuti, iar in mediul online a avut loc o explozie de antrenori, exercitii si tutoriale. Exista insa si un risc, atunci cand inveti de pe Internet: sa nu executi exercitiile corect, sau daca acele exercitii te ajuta sa iti atingi obiectivul”, spune el.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *