Desi Sindromul colonului iritabil (SCI) este o boala complexa, care poate implica o serie de factori diferiti, inclusiv stresul, multi suferinzi au descoperit ca consumul anumitor alimente ajuta la alinarea simptomelor bolii.
Cele doua clase principale de alimente care s-au dovedit a fi folositoare sunt alimentele bogate in fibre si cele (iaurturile) care contin bacteria sanatoasa a intestinului, respectiv iaurturile. In timp ce excludeti alimentele care tind sa inrautateasca simptomele CSI, cresteti cantitatea de alimente benefice enumerate mai jos. Deoarece multe dintre aceste alimente sunt bogate in fibre, vitamine si nutrienti veti observa o imbunatatire a starii dvs. generale si a nivelului de energie.
Fibrele. Un regim alimentar bogat in fibre este foarte important in prevenirea SCI. Multe persoane prefera cerealele din tarate de grau, ca sursa de fibre. Totusi, aceste fibre din astfel de cereale pot fi grele pentru intestin, iar unele persoane sunt sensibile la aceste cereale. In general, suferinzii de SCI accepta mai bine alimentele cum ar fi fructele, legumele si orezul brun. Daca suferiti de SCI, asigurati-va ca consumati cel putin cinci parti de fructe sau legume zilnic. Alimentele pe baza de ovaz, cum ar fi anumite cereale si prajituri din ovaz, constituie si ele surse bune de fibra.
Iaurtul activ. Culturile de bacterii pe care le contine iaurtul activ pot avea un efect pozitiv asupra intestinului. Ele pot fi de mare ajutor digestiei si ajuta la mentinerea sanatatii individului. Consumul zilnic al unui iaurt este o buna modalitate de a mentine la nivelul necesar cantitatea bacteriei sanatoase in intestin si multi suferinzi de SCI au descoperit ca acest lucru poate ajuta la controlarea simptomelor.
Stresul si SCI. Multi oameni care sufera de SCI au observat ca simptomele lor se inrautatesc cand se simt stresati, nelinistiti si obositi. Impreuna cu modificarile din regimul alimentar, reducerea stresului prin tehnici de relaxare sunt eficiente in alinarea SCI. Incercati sa practicati zilnic cateva forme de relaxare, cum ar fi respiratia adanca sau meditatia. Yoga va invata tehnici excelente de relaxare. Alternativ, multor persoane, plimbarea mai rapida li se pare relaxanta, precum si de ajutor in reducerea simptomelor SCI.
Alimentele-cheie nepermise in SCI:
– Produsele pe baza de grau, cum ar fi painea, pastele, produsele de patiserie, pizza, cerealele pentru micul dejun pe baza de grau.
– Laptele si branza de vaci.
– Alimente care contin si fermenti, cum ar fi painea, care contine drojdie de bere, zeama de carne, ciuperci, alcool, sos de soia, otet.
– Alimente care contin cantitati de zahar, adica biscuiti, prajituri, ciocolata, produse de patiserie si bauturi usoare.
– Alune.
– Fructe uscate.
Alimente-cheie pentru ameliorarea SCI. Urmatoarele alimente s-au dovedit a fi benefice suferinzilor de SCI. Unele sunt bogate in fibre, altele sunt substitute eficiente pentru alimentele care ar putea agrava boala. Toate alimentele enumerate contin nutrienti, care vor da un impuls starii dvs. generale de sanatate. Iata-le:
– ovaz si produse pe baza de ovaz, cum ar fi fulgi de ovaz, musli de ovaz;
– orez brun si prajituri de orez;
– paine de secara fara drojdie de bere;
– fructe proaspete;
– legume;
– cartofi;
– apa plata si ceaiuri de plante (in special cel de menta si de galbenele);
– nuci (exceptie facand alunele);
– lapte de orez, lapte de soia si branza de soia;
– carne alba;
– iaurt natural activ;
– peste si fructe de mare.