Diete

Calciul in regimul alimentar

Scris de 49

Calciul este mineralul prezent in cel mai mare procent in organism: la persoanele adulte, calciul reprezinta aproximativ 1,5-2 % din greutatea corporala. Cea mai mare parte din calciu continut in organism se gaseste in tesutul osos si in dinti, mineralul insa se gaseste in toate tesuturile.

 

Functii principale in organism

Calciul participa la diferite functii vitale ale organismului nostru:

–    indeplineste un rol structural in constitutia oaselor si a dintilor;
–    reglementeaza transmiterea semnalelor nervoase;
–    permite contractia musculara si, prin urmare, regularitatea batailor inimii;
–    intervine in procesul coagularii sangelui;
–    joaca rolul de transmitator intracelular, permitand actiunea anumitor hormoni si raspunsul la diferiti stimuli.

 

Absorbtia calciului

Nu conteaza atat de mult cantitatea de calciu consumata, de fapt, ceea ce este intr-adevar important este cantitatea de calciu avbsorbita din intestine si utilizata de organism. Desi cantitatea de calciu absorbita variaza in functie de diferite circumstante si persoana, fapt valabil si pentru alte elemente minerale, in medie numai 20-40 % din calciu consumat este absorbit din intestine. Absorbtia de calciu poate fi marita de:

 

–    O dieta care contine cantitati optime de vitamina D.
–    Prezenta in regimul alimentar a lactozei (zaharul din lapte).
–    Un aport adecvat de fluor.
–    Activitate fizica regulata.
–    Un mediu acid al tractului intestinal superior.
–    Perioadele cu nevoi speciale, cum sunt cresterea rapida sau rezervele scazute de calciu in organism.

 

Cu cat aportul de calciu din dieta va fi mai redus, cu atat va fi mai mare procentajul absorbit. Absorbitia calciului este impiedecata sau redusa de:

–    Acidul oxalic din unele alimente (reventul, spanacul, frunza de sfecla, arahidele, patrunjelul, cacao) se combina cu calciul si impiedica absorbtia acestua.

–    Acidul fitic, o forma de fibra care se gaseste in invelisul exterior al cerealelor, se combina de asemenea cu calciul, neavand totusi, in cele mai multe cazuri, un efect semnificativ asupra cantitatii totale absorbite.

–    O dieta foarte bogata in proteine mareste excretia calciului prin urina astfel incat organismul nu il mai poate folosi. Consumarea de proteine in exces inhiba si absorbtia calciului din intestine.

 

–    Lipsa activitatii fizice. Persoanele imobilizate o perioada mai lunga de timp, ca de pilda invalizii sau chiar astronautii.

–    Labilitatea emotionala.

–    Laxativele si alte medicamente care determina o trecere rapida a continutului intestinelor prin organism.

–    Medicamentele pe baza de carbonat de calciu si diureticele provoaca o scadere a absorbtiei de calciu.

–    Aportul excesiv de fosfor. Unele bauturi nealcoolice au un continut ridicat de fosfor

 

 

Calciu si vitamina D

Pentru absorbtia calciului, o conditie fundamentala este prezenta vitaminei D in alimentatie, deoarece influenteaza capacitatea de a transporta si depozita acest mineral. Unii nutrienti, cum ar fi proteinele, aminoacizii si lactoza, faciliteaza absorbtia calciului. Alte substante prezente in alimente, ca acidul fitic, acidul oxalic si aciziigrasi, determina formarea de saruri insolubile, care limiteaza absorbtia mineralului.

 

Sursele alimentare de calciu

Cele mai disponibile surse alimentare de calciu sunt laptele si toate branzeturile, in mod particular cele maturate. De asemenea, sunt bogate in calciu busuiocul si alte plante aromatice, migdalele, zarzavaturile cu frunze verde (mai ales varza), fasolea uscata si soia.

 

O sursa buna de calciu o reprezinta carnea de peste din speciile de la care se mananca si oasele. Pana si apa contine o cantitate mica de calciu, mai ales cea minerala, cu efervescenta naturala. De retinut totusi ca apa, in timpul fierberii, pierde o mare parte din calciu care se precipita sub forma unor saruri insolubile, in mancare ramanand o cantitate foarte mica.

 

Iata alimentele cele mai bogate in calciu (mg / 100 g, in ordine descrescatoare de la 2110 la 540): busuioc uscat macinat, maghiran, cimbrisor uscat macinat, salvie uscata macinata, oregano uscat macinat, menta uscata, parmezan, lapte de vaca (condensat, praf), garna (branza), rozmarin uscat, scortisoara, pecorino (branza de oaie), emmenthal (svaiter), patrunjel uscat, lactate, lapte de vaca integral (praf), chimion, cascaval, dafin frunze, Cheddar (branza), Edam (branza de Olanda) proaspata, cimbrisor proaspat, sardine in ulei, salvie, , urzica, scrumbii in saramura, sardine sarate.

 

Necesarul si importanta calciului

Necesarul zilnic recomandat: 800-1200 mg. In pubertate, in timpul sarcinii si alaptatului: 1200 mg. La femei peste 52 de ani: 1500 mg. De ce este important sa luam calciu:

–    dezvolta si mentine oase si dinti sanatosi. Protectie impotriva osteoporozei;
–    asigura buna coagulare a sangelui;
–    necesar pentru contractarea si relaxarea muschilor, in special cei ai inimii;
–    necesar pentru buna utilizare a fierului;
–    actioneaza ca un catalizator al enzimelor;
–    contribuie la absorbtia vitaminei B12;
–    ajuta la reglarea permeabilitatii celulelor;
–    contribuie la mentinerea unui mediu neutru pentru fluidele din organism;
–    este posibil sa ajute la scaderea tensiunii arteriale;
–    poate ajuta la prevenirea cancerului de colon.

 

.ro



ULTIMA ORĂ

  • Acum 17 mins Rautacisme
    A fost desființată o tabăra ilegală în Parcul Est. Administrația locală îi roagă pe clujeni să patruleze în locul Poliției locale care este pusă la îngrășat, să-și merite ”Prima de Osânză”
  • Acum 2 hours Justitie
    Bode vs UBB Cluj-Napoca începe cu o amânare
  • Acum 3 hours In vizor
    Cu mobilizare, la sfârșitul acestui an, OSĂ avem inaugurat un nou tronson al Autostrăzii Transilvania
  • Acum 3 hours Politica
    Guvernul vrea să își creeze propria companie de asigurări: polițele RCA, prețuri controlate de stat. Ciucă: “Am discutat cu CEC și ASF”
  • Acum 3 hours PubliNews
    Peste 1.000 de articole vestimentare se transformă în fapte bune, la târgul ReClothing, din Iulius Mall Cluj
  • Acum 4 hours Eveniment
    POATE DEVENI UTIL ŞI INUTILUL ŞURUBARU: SOS Cluj cere reinstalarea barierei plutitoare pentru deșeuri pe Someș. Cantitatea de gunoaie din râu e imensă
  • Acum 4 hours In vizor
    Transtelex: Regizorul Tompa Gabor l-a invitat la Cluj Napoca pe Janos Drabik, conspiraționistul-șef al Ungariei, recunoscut pentru teoriile lui despre cum controlează lumea evreii și masonii
  • Acum 4 hours Vocea ta
    #CMID: Țeapă dată cetățeanului, sub pavăza autorităților
  • Acum 4 hours Eveniment
    Blue Air intră în insolvenţă
  • Acum 5 hours In vizor
    PE CINE SĂ MAI CREZI? Federația Română de Fotbal anunță că UEFA nu a autorizat cererea federaţiei maghiare de afişare a hărții Ungariei Mari: „Revizionismul nu este acceptat în fotbal”
  • Acum 5 hours Politica
    Marcel Ciolacu: Fotbalul nu este politică! Frustrările revizioniste nu au ce căuta în competiţiile sportive. UEFA trebuie să retragă imediat acordul pentru folosirea hărţii Ungariei Mari pe drapele şi bannere
  • Acum 6 hours In vizor
    Csaba Asztalos, reacție fermă după ce maghiarii au primit acceptul să folosească harta Ungariei Mari: „Nu știu ce au avut în cap”
  • Acum 6 hours Eveniment
    Regizorul clujean Tompa Gábor va fi DECORAT cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler al Republicii Franceze
Citește și...
Diete

Deserturi delicioase

S-au dus vremurile in care deserturile erau interzise in regimurile de slabire. Astazi arta culinara […]

Recomandările redacției
TOP CITITE