Sanatate

Starea emotionala dupa nastere

Maternitatea reprezinta o mare bucurie, dar aduce si stres, este o perioada in care multe femei se simt depasite, obosite si blocate acasa. Unele doresc sa devina repede mame. Majoritatea simt unele schimbari emotionale si uneori sunt nefericite. Dar unele sufera mult timp de depresii. Din nefericire, exercitiile au un efect bunasupra psihicului. Antrenamentele regulate combat depresia de lunga durata. Deci, ingrijiti-va asa cum va ingrijiti copilul. Si daca va simtiti doborata, nu ezitati sa cereti ajutor partenerului, prietenilor, familei si medicilor.

 

 

Imediat dupa nastere, veti fi euforica un timp. Dar, dupa cateva zile, s-ar putea sa va intristati si sa izbucniti in lacrimi fara nici un motiv. Aceasta schimbare a dispozitiei se numeste baby-blues (depresia postnatala).

 

 

 

Depresia postnatala afecteaza 8 din 10 mame, in primele 10 zile dupa nastere. Aproape orice poate declansa o furtuna emotionala. Acest fenomen poate fi determinat de scaderea hormonilor dupa nastere. Nivelul crescut al estrogenilor este asociat cu un nivel ridicat de endorfine, numit “hormonul fericirii” si el creste mult in timpul sarcinii, ceea ce explica de ce multe femei se simt mai bine in trimestrul al 2-lea si al 3-lea al sarcinii decat in alte perioade ale vietii.

 

 

Estrogenul, progesteronul si alti hormoni legati de reproducere scad in primele doua zile dupa nastere si eliminarea placentei. Nivelul estrogenului ramane scazut in perioada alaptarii. In momentul in care introduceti alte elemente in alimentatia copilului sau ii dati preparate din lapte, nivelul estrogenului va creste.

 

 

Depresia postnatala este un episode scurt si consta in emotii intense, care trec intr-o zi sau doua, si veti ramane cu o dragoste intensa pentru copil. Acest sentiment este extrem de puternic si neconditionat. Dar sentimentele, in general, se vor intensifica si datorita modificarilor imprevizibile si va veti simti intr-un carusel emotional.

 

 

Ingrijirea zilnica a nou-nascutului este o munca extenuanta – este un soc in special daca inainte ati fost complet independenta. Maternitatea va schimba viata pentru totdeauna. Iubirea pe care o simtiti pentru copil este fara limite. Dar, pe de alta parte, v-ati putea simti ca o sclava, legata de hranitul, schimbatul, curatatul si imbracatul copilului.

 

 

Majoritatea femeilor se simt extrem de obosite dupa nastere, mai ales daca copilul se trezeste noaptea si plange incontinuu. Oboseala permanenta determina depresii si un sentiment de disperare din cand in cand. Daca va simtiti mereu depresiva, ar trebui sa discutati cu doctorul dvs.

 

 

Chiar daca sunteti indragostita din cap pana-n picioare de copilul dvs., veti simti schimbarea in stilul de viata – in special daca ati avut o slujba solicitanta. Sau, s-ar putea sa lucrati din nou, deci veti fi solicitata atat la serviciu, cat si acasa. S-ar putea sa aveti un sentiment de vinovatie, mai ales daca nu gasiti o persoana potrivita pentru ingrijirea copilului.

 

 

Cum va observa restul lumii? Veti vedea ca, o data ce impingeti un carucior, parca ati devenit invizibila. Barbatii nu va mai observa. Mijloacele de transport in comun si cladirile par sa fie astfel proiectate ca sa va excluda atat pe dvs., cat si copilul. In ciuda importantei muncii pe care o depuneti, lumea trece pe langa dvs. Va simtiti prizoniera in propria casa, ca si cum nu v-ar mai interesa nimic in afara de ingrijirea copilului.

 

 

In acelasi timp, veti deveni mai ingrijorata si constienta fata de diferite oribilitati – tortura, foamea, abuzul sexual, catastrofe naturale si persoanele fara adapost. Cum va supravietui copilul dvs. cand atat de multi nu reusesc?

 

 

 

Si, bineinteles, relatia cu partenerul va fi supusa unui stres urias. V-ati imaginat ca va veti putea baza pe el – ca apoi sa vedeti ca nu va poate oferi prea mult ajutor. S-ar putea sa fie gelos pe dragostea pe care o acordati copilului si sa pretinda mai multa atentie, astfel incat nu veti sti cum sa va impartiti…

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *