Diete

Caisele

Caisul face parte din familia Rosacceae si se coc la noi in perioada iulie agusust. Ca si fructe ale verii, sunt pe cat de bune la gust si parfumate, pe atat de bogate in vitamine si virtuti terapeutice. Caisii se cultiva de mii de ani in China, dar originea lor se afla in muntii Iranului oriental, in Turkestan si in nord-estul Indiei, unde se mai afla in stare salbatica. La inceputul perioadei crestine, s-a raspandit in Europa. Cruciatii l-au gasit in Palestina.

 

Alimentatie

Caisele se consuma crud sau sub forma de gem, compot, dulceata, sirop, nectar, caisata, coniac, preparate din cofetarie, inghetate, serbet, creme, prajituri. Caisele uscate se pot consuma si gatite. Nu se vor consuma caise care nu sunt bine coapte, iar cele coapte nu se vor consuma in cantitate mare, deoarece pot provoca deranjament stomacal.

 

 

Samburii sunt, dupa soi, dulci sau amari. Cei amari nu ar trebui consumati, deoarece contin o substanta toxica, numita amigdalina. Samburii dulci se folosesc in cofetarie, ca si migdalele. Din samburele de caisa se extrage un ulei asemanator uleiului de migdale, care este utilizat in industria alimentara si in cosmetica.

 

 

Nectarul de caise este racoritor, deosebit la gust, vitaminizant si energizant, fara a ne incarca organismul de E-uri, coloranti si indulcitori. Samburii dulci de caisa pot fi consumati, indicatia vizandu-i in principal pe bolnavii de astm, emfizem, in general pe cei cu probleme respiratorii. Se recomanda 3-4 samburi pe zi.

 

 

Ce contin?

Caisele proaspete contin: apa (85-87 %), proteine, hidrati de carbon, putine grasimi, acizi (citric, malic), pectine, tanini, celuloza, saruri minerale (potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fosfor, sulf, clor, cupru, flor, fier), multa vitamina A (45 % din ratia zilnica), vitamina C (8 % din ratia zilnica), alte vitamine (P. B1. B2, B5, PP), glucide.

 

Caisele uscate se afla printre fructele cu cea mai mare bogatie de vitamina A. Cele uscate contin de 3 ori mai multa vitamina A decat caisele proaspete.
Valoarea energetica este de 51-60 kcal / 100 de g, iar a celor uscate de 306 kal / 100g. Samburii dulci contin 55 % garsimi si 28 % proteine, vitamina B15 (acid panganic care ajuta la eliminarea fenomenelor de insuficienta de oxigen din tesutul muscular cardiac).

 

Proprietai dioterapeutice

Caisul este cunoscut inca din Antichitate pentru proprietatile terapeutice. Astfel, medicul Galien spunea despre caise ca sunt mai bune decat piersicele, deoarece nu fermenteaza in stomac ca astea. Astazi, este recunoscut faptul ca ele, in stare proaspata, sunt foarte digestibile, racoritoare, nutritive, remineralizante, alcaline, astringente, deci antidiuretice.

 

 

Fiind regeneratoare ale sistemului nervos, se recomanda in astenii, stari depresive, insomnii, nevroza. Prin continutul bogata de calciu si fier, ajuta la anemii. Caisele uscate sunt laxative. Caisele sunt indicate in dieta potasica, a celor care nu trebuie sa consume saruri de sodiu.

 

 

Caisele se pot folosi si in tratamentul bronsitei care este cauzata si de insuficienta eliminare de toxine din corp. In acest caz, pentru a grabi eliminarea toxinelor, se vor consuma mai putine alimente care produc aciditate: feculente, proteine animale (greu digerabile si cu deseuri greu de eliminat) si mai multe fructe (caise, prune etc.)

 

 

S-a constatat ca aceste fructe intaresc sistemul nervos, au efect regenerativ si ajuta la recuperarea dupa perioade de stres indelungat, combat cu destula eficienta insomnia, imbogatind organismul cu vitamine. Copiii rahitici, dar si persoanele care traverseaza o perioada in care se simt slabite pot apela cu incredere la o cura cu caise.

 

 

O cura ar tine 14 zile in care sa se consume intre 500 -1000 g de caise pe stomacul gol, cu o ora inainte de masa. Pentru persoanele fara probleme de sanatate speciale, inlocuirea mesei obisnuite de dimineata cu aceasta cantitate de caise este un bun inceput de zi.

 

 

O alta varianta ce merge pe principiul disocierii alimentelor consta in a consuma o data pe saptamana numai caise toata ziua, metoda obligand organismul sa extraga toate substantele din fructe. Cantitatea mare de apa face din caise un ajutor nepretuit in tratamentul naturist al litiazelor renale si a celor biliare

 

 

Atentionari:

Caisele au putine contraindicatii, cum ar fi cazul diabeticilor, care ar trebui sa le consume in catitate mica si cu controlul glicemiei, dar anumite categorii de persoane sunt sfatuite indeosebi sa manance caise din plin. Este vorba despre femeile gravide, despre copiii anemici, despre persoanele aflate in convalescenta si despre varstnici.

 

 

Nu se vor consuma caise de catre cei la care stomacul sau ficatul nu functioneaza bine (stomac deranjat, cu arsuri). Caisele uscate, preparate sub diferite forme, pot fi consumate si de acestia.

 

 

Cosmetica

Caisele ajuta la obtinerea unui ten frumos si sanatos, fiind folosit ca masti cosmetice. Pur si simplu este suficient sa ne dam pe fata cu o jumatate de caisa si sa lasam sa intre in piele sucul. Uleiul extras din samburi este considerat la fel de folositor pentru ten ca uleiul de migdale si este folosit in industria cosmetica. Produsele obtinute din acest ulei sunt recomandate mai ales in cazul tenului imbatranit, ridat si uscat, pentru capacitatea mare de a revitaliza tesuturile.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *