Fiecare dintre noi se lupta cu problemele zilnice si, mai nou, multi si cu greutatea propriei persoane. Fiindca a fi supraponderal afecteaza grav nu numai imaginea persoanei, ci si starea generala de sanatate, precum si activitatea zilnica. Din ce in ce mai multi romani care au cazut victime “bombelor calorice” sau sedentarismului isi pun problema sa scape de kilograme, iar industria solutiilor pentru slabit ia avant.
Dieta ideala. Exista o sumedenie de diete si metode de slabit, toate cu “efect garantat”, insa multi experti afirma clar ca, pentru a da jos kilogramele in plus, singura metoda corecta este sa consume mai putine calorii decat poate arde organismul. Prin aceasta, ei contrazic toate ideile “traditionale” potrivit carora omul se ingrasa din pricina ca mananca anumite alimente “periculoase” pentru silueta, fie ca e vorba de carbohidrati sau grasimi. Nu ciocolata ingrasa, spun expertii, nici grasimea, nici mancarea de fast-food – ci cat mananci pe zi, cu cat depasesti aportul caloric necesar organismului.
Pentru a calcula care este greutatea ideala a unei persoane si cat reprezinta surplusul de grasime, specialistii folosesc urmatoarele formule:
1. Masa totala a corpului X % grasime = Masa de grasime,
2. Masa totala a corpului – Masa de grasime = Masa corpului suplu.
Masa corpului suplu este reprezentata de tesaturile active metabolic. Calcularea ei este foarte importanta pentru a se inlatura riscul pierderii de masa musculara in timpul curie de slabire care ar duce implicit la incetinirea metabolismului, aparitia osteoporozei, dereglare hormonale etc.
Miscarea – arma indispensabila. In acest proces al “alungarii” kilogramelor in plus, foarte importante sunt si exercitiile fizice, practicate cel putin o data pe saptamana. Miscarea este un mod excelent si pentru a intarzia aparitia efectelor imbatranirii si pentru a reduce stresul.
Majoritatea exercitiilor fizice se pot imparti in doua categorii: cardiovasculare si pentru slabit. Pentru rezultate optime este nevoie de un program personalizat care sa contina exercitii din ambele categorii, trebuie lucrat in serii, pe grupe musculare, in sedinte cu durata cuprinsa intre 30 si 60 de minute.
Cele mai eficiente exercitii sunt cele pentru picioare deoarece pun la munca cele mai mari grupe de muschi. Sunt recomandate deci bicicletele medicinale, jogging-ul, banda de alergare, dar si traditionala plimbare.
Este foarte important de stiut ca, intr-o sedinta de exercitii fizice, in primele 12-15 minute, organismul arde in principal zahar, stocat sub forma de glicogen in muschi si in ficat. In acest interval de timp, corpul se incalzeste, inima bate din ce in ce mai atre, iar sangele incepe sa circule mai repede. Abia dupa aceasta perioada initiala corpul incepe sa arda grasimile, si numai daca se mentine ritmul ridicat, inclusiv cel cardiac. Ca atare, pentru a maximiza procesul de ardere a grasimilor, atentia trebuie concentrata asupra exercitiilor realizate dupa perioada de incalzire initiala de 15 minute. In plus, in timpul exercitiilor nu trebuie sa se consume produse care contin carbohidrati (zahar), iar cel mai bun moment pentru miscare este la cateva ore dupa masa, pentru ca insulina intarzie procesul de ardere a grasimilor.
Trucuri pentru cumparaturi:
> Cei mai multi dieteticieni recomanda ca vizita la supermarket sa aiba loc dupa masa si cu o lista pregatita, pentru ca la magazine sunt prea multe “tentatii” bogate in calorii, care ar putea ajunge in cos si de acolo direct in stomac, daca va e foame.
> Nu uitati ca fructele si legumele trebuie puse pe primul plan, iar daca timpul nu va permite sa mergeti prea des la cumparaturi, puteti apela si la conserve. In acest caz, trebuie sa va feriti insa de siropurile mult prea dulci. O alta optiune ar putea fi fructele si legumele congelate, care sunt si ele foarte hranitoare, numai sa nu fie decongelate si din nou refrigerate.
> Atat pentru gatit, cat si pentru salate se recomanda uleiul de masline obtinut prin presare la rece.
> Sucurile si bauturile energizante contin, in marea lor majoritate, diverse substante nesanatoase, care mai si ingrasa, motiv pentru care trebuie evitate.
> In cazul produselor lactate, este foarte important sa cititi eticheta, mai ales la iaurturi si branzeturi. Multi producatori se lauda cu produse “fara grasimi”, dar acestea pot fi depistate pe eticheta, ascunse sub denumirea inocenta de mono sau di-gliceride.