Cand parcurgem regimurile alimentare de detoxifiere sau slabire, intalnim deseori pareri contradictorii la consumul unor alimente. Iata precizarile nutritionistilor asupra unora dintre ele:
Untul si margarina. Untul obisnuit este foarte bogat in colesterol (250 mg la 100 g). Compareativ, pestele slab contine de zece ori mai putin colesterol. A aparut pe piete si untul cu continut de grasime de 41 % la inceput, si, apoi, de 25 %, care contine de patru ori mai putina grasime si colesterol.
Margarina este un amestec omogen de grasime si apa, denumit emulsie. Evident, margarina fabricata pe baza de grasimi animale este contraindicata intr-un regim hipolipidic. Singurul interes pe care-l pe care-l reprezinta este pretul atractiv. Margarina vegetala este mult mai sanatoasa, dar mai scumpa. Margarina are un gust neutru, dar acceptabil. I se poate adauga putina sare.
Aparitia recenta pe piata a margarinei imbogatite cu steroli vegetali reprezinta un progres care nu poate fi neglijat in ceea ce priveste lupta impotriva colesterolului. Sterolii au menirea sa contribuie la reducerea colesterolului “rau”. Producatorii au anuntat ca acestia permit o diminuare a colesterolului LDL cu 10-15 % in cazul unui consum zilnic de 20 g timp de o luna, in cadrul unui regim respectat cu strictete. Un test efectuat asupra unei paciente care a respectat regimul a a aratat o scadere de 8, 5 % a LDL dupa doua luni.
Pestele are calitati nutritionale exceptionale, pentru ca este la fel de bogat in proteine ca si carnea si nu contine decat grasimi de cea mai buna calitate. Atat pestele slab, cat si cel gras este indicat pentru regimul hipolipidic, desi pestele gras este, indiscutabil, o sursa importanta de calorii. Se stie ca eschimosii, mari consumatori de untura de peste (baza alimentatiei lor) prezinta un risc redus de boli vasculare. Sa fie un paradox? Bineinteles ca nu! Sa ne reamintim de rolul protector al grasimilor nesaturate, dintre care face parte si untura de peste. Ar trebui ca pestele sa ocupe un loc important in alimentatia noastra zilnica. Se recomanda calduros sa consumam peste de cel putin trei ori pe sapatamana. Atentie! Desi pestele este indicat intr-un regim hipolipidic, fructele de mare sunt foarte bogate in colesterol si, deci, trebuie evitate cu orice pret. Pentru o dieta de slabit, insa, sunt foarte indicate.
Carnea si grasimile. Din carcasa unui animal, se consuma in general muschiul. Se disting carnea alba (pasare, vitel, porc) si cea rosie (oaie, vita). Continutul in grasime al carnii depinde de specie. Carnea alba este slaba, in timp ce carnea rosie este grasa. O exceptie o constituie carnea de porc, care este in acelasi timp alba si grasa, dar este foarte important modul de crestere: daca animalul este hranit cu porumb, grasimea va fi de calitate superioara.
Unele grasimi animale pot fi usor inlaturate dupa preparare. Pentru eliminarea grasimii de la suprafata, este suficient sa indepartam pielea. Daca grasimea se afla in carne, trebuie sa inlaturam straturile din si dimprejurul carnii. In cazul carnii amestecate cu grasime, este recomandabil sa n-o consumati. Dintre tipurile de carne rosie, carnea de oaie este cea mai grasa. Exceptie. Foarte buna este carnea de sub muschiul spatei de vita, pentru ca nu contine deloc grasime.
Vinul – dusman sau prieten? Vinul, in exces, provoaca atatea accidente de circulatie si ruineaza sanatatea consumatorilor inveterati. S-a demomstrat faptul ca, in cantitati moderate, vinul are acelasi rol ca aspirina, impiedica formarea cheagurilor de sange. Cercetarile stiintifice au demonstrate ca vinul rosu contine unele substante capabile sa creasca semnificativ nivelul colesterolului “bun”. Dar, atentie, insa… cercetarile au aratat ca doar consumul zilnic de 1-3 pahare zilnic are acest efect benefic… nu mai mult!Asadar, puteti servi un pahar de vin rosu la masa.