In vizor

Boc s-a răstit în cadrul ședinței de urbanism la un clujean ce voia să își construiască o casă: Nu vă puteți face casă dacă nu faceți creșă

Un grup de clujeni care vor să își construiască locuințe pe strada Soporului nu au reușit să primească avizul Comisiei de Urbanism deoarece primarul Emil Boc le-a cerut să construiască și o creșă sau o grădiniță.Unul dintre beneficiari, Bogdan Podar a intrat cu primarul într-o discuție contradictorie, acesta încercând să îi explice primarului că el ca și persoană fizică nu își permite să construiască o creșă.

Ne luați dreptul la calitatea vieții. Vreau să îmi construiesc o casă pentru familia mea. Financiar nu avem unde să facem. Vreau să facă acest PUZ și nu reușesc.

Boc: Atunci așteptați până face orașul creșă. Interesul public primează intereseului privat. Să respectăm orașul.

Podar: Sunt o persoană fizică

Boc: Persoană fizică sunt și eu, dar interesul public primează. Nu aveți un proiect de interes public. Sunteți privat. La revedere. Nu înțelegeți, e treaba dumneavoastră. Veniti cu documentele legale și vi se aprobă.

Clujeanul a întrebat atunci, pe bună dreptate, câți dintre cei care au dezvoltat proiecte imobiliare au fost nevoiți să construiască o cresă sau o grădiniță. Această cerință este relativ nouă, după ce cartiere întregi s-au dezvoltat fără a avea drumuri asfaltate, creșe, grădinițe sau parcuri.

Podar: Câte creșe a primit Primăria 

Boc: Toți sunt cu creșe și grădinițe, Așa se cere la toată lumea. Nu mai acceptăm politica pașilor mărunti prin care se sufocă orașul. Nu putem să cedăm la infinit. Ajungem să nu mai putem respira. Nu avem creșe și grădinițe. 

Conflictul a fost atenuat de arhitectul Adrian Iancu, cel care i-a făcut pe beneficiari să înțeleagă că atitudinea lor și a proiectantului poate să îi ajute să le fie aprobat acest PUZ.

„Beneficiarii sunt reprezentați de către proiectant. E foarte important modul in care el explica care este interesul lor si al primăriei sa gaseasca modalitatea potrivita. E o chestiune de dialog. Domnul Riad (n.r proiectantul) nu a reușit nici să discute suficient de clar, nici să explice suficient de clar. Există posibilitatea să vă uniți cu altcineva și să faceți o bucățică dintr-o școală sau grădiniță. Discuția aceasta nu e constructivă, vă propun să discutați cu proiectantul și să vină cu altă soluție. Soluția prezentată acum are o problemă. De exemplu, dacă propuneți o proporție echivalentă pentru spațiu verde domnul primar va zice da. Contează și suprafața. În comisiile operative incercăm să găsim o cale corectă, dar trebui deschidere și dialog”, a explicat Adrian Iancu.

Primarul Emil Boc a recunoscut ulterior că e mai nervos, dar că nu vrea să ajungă să facă infarct la masă când vede aceste proiecte și trebuie să se gândească cum va arăta Clujul peste 10 ani.

„Veniți cu altă propunere, asociați-vă, veniți la pachet, dacă nu așteptați până se termină hub-ul educațional din Borhanci. Nu mă puneti să fac infarct de fiecare dată la masă când mă gîndesc unde va ajunge orașul peste 10 ani. Eu nu o să mai fiu la această masă. Domnule Podaru trebuie să facem ceva în ecosistemul asta unde vom locui. Un Cluj unde să ne facă plăcere să trăim. De aia eu stau la bloc și nu fac casă pentru că e complicat să mă gînesc unde să construiesc o casă. Trebuie să păzesc interesul orașului cumva. Să fie un confort minimal, drum utilități și educație. Reveniți cu o propunere în comisie. Azi sunt mai nervos decât de obicei și poate nu am cele mai bune soluții”, și-a motivat Boc reacția.

Proiectul care a atârnit nemuțumirea lui Boc propunea construcția a 10 case cu un etaj pe parcele de 800 de metri. Ei au oferit o bucată de teren pentru lărgirea drumului și o altă parcelă de 800 de metri pentru ca municipalitatea să realizeze un obiectiv de utilitate publică, creșă sau grădiniță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *