In vizor

Boc s-a răstit în cadrul ședinței de urbanism la un clujean ce voia să își construiască o casă: Nu vă puteți face casă dacă nu faceți creșă

Scris de 998

Un grup de clujeni care vor să își construiască locuințe pe strada Soporului nu au reușit să primească avizul Comisiei de Urbanism deoarece primarul Emil Boc le-a cerut să construiască și o creșă sau o grădiniță.Unul dintre beneficiari, Bogdan Podar a intrat cu primarul într-o discuție contradictorie, acesta încercând să îi explice primarului că el ca și persoană fizică nu își permite să construiască o creșă.

Ne luați dreptul la calitatea vieții. Vreau să îmi construiesc o casă pentru familia mea. Financiar nu avem unde să facem. Vreau să facă acest PUZ și nu reușesc.

Boc: Atunci așteptați până face orașul creșă. Interesul public primează intereseului privat. Să respectăm orașul.

Podar: Sunt o persoană fizică

Boc: Persoană fizică sunt și eu, dar interesul public primează. Nu aveți un proiect de interes public. Sunteți privat. La revedere. Nu înțelegeți, e treaba dumneavoastră. Veniti cu documentele legale și vi se aprobă.

Clujeanul a întrebat atunci, pe bună dreptate, câți dintre cei care au dezvoltat proiecte imobiliare au fost nevoiți să construiască o cresă sau o grădiniță. Această cerință este relativ nouă, după ce cartiere întregi s-au dezvoltat fără a avea drumuri asfaltate, creșe, grădinițe sau parcuri.

Podar: Câte creșe a primit Primăria 

Boc: Toți sunt cu creșe și grădinițe, Așa se cere la toată lumea. Nu mai acceptăm politica pașilor mărunti prin care se sufocă orașul. Nu putem să cedăm la infinit. Ajungem să nu mai putem respira. Nu avem creșe și grădinițe. 

Conflictul a fost atenuat de arhitectul Adrian Iancu, cel care i-a făcut pe beneficiari să înțeleagă că atitudinea lor și a proiectantului poate să îi ajute să le fie aprobat acest PUZ.

„Beneficiarii sunt reprezentați de către proiectant. E foarte important modul in care el explica care este interesul lor si al primăriei sa gaseasca modalitatea potrivita. E o chestiune de dialog. Domnul Riad (n.r proiectantul) nu a reușit nici să discute suficient de clar, nici să explice suficient de clar. Există posibilitatea să vă uniți cu altcineva și să faceți o bucățică dintr-o școală sau grădiniță. Discuția aceasta nu e constructivă, vă propun să discutați cu proiectantul și să vină cu altă soluție. Soluția prezentată acum are o problemă. De exemplu, dacă propuneți o proporție echivalentă pentru spațiu verde domnul primar va zice da. Contează și suprafața. În comisiile operative incercăm să găsim o cale corectă, dar trebui deschidere și dialog”, a explicat Adrian Iancu.

Primarul Emil Boc a recunoscut ulterior că e mai nervos, dar că nu vrea să ajungă să facă infarct la masă când vede aceste proiecte și trebuie să se gândească cum va arăta Clujul peste 10 ani.

„Veniți cu altă propunere, asociați-vă, veniți la pachet, dacă nu așteptați până se termină hub-ul educațional din Borhanci. Nu mă puneti să fac infarct de fiecare dată la masă când mă gîndesc unde va ajunge orașul peste 10 ani. Eu nu o să mai fiu la această masă. Domnule Podaru trebuie să facem ceva în ecosistemul asta unde vom locui. Un Cluj unde să ne facă plăcere să trăim. De aia eu stau la bloc și nu fac casă pentru că e complicat să mă gînesc unde să construiesc o casă. Trebuie să păzesc interesul orașului cumva. Să fie un confort minimal, drum utilități și educație. Reveniți cu o propunere în comisie. Azi sunt mai nervos decât de obicei și poate nu am cele mai bune soluții”, și-a motivat Boc reacția.

Proiectul care a atârnit nemuțumirea lui Boc propunea construcția a 10 case cu un etaj pe parcele de 800 de metri. Ei au oferit o bucată de teren pentru lărgirea drumului și o altă parcelă de 800 de metri pentru ca municipalitatea să realizeze un obiectiv de utilitate publică, creșă sau grădiniță.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 2 hours Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 3 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 4 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 5 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 5 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 6 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 6 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 7 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 8 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 8 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 9 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 10 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE