Din oras

Boc: “Cluj-Napoca nu este în pericol de infringement. Rampa de deșeuri este închisă”

Comisia Europeană a cerut vineri României să închidă, să sigileze şi să refacă ecologic 15 depozite de deşeuri ilegale care au beneficiat de o perioadă de tranziţie, conform Tratatului său de aderare, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. Conducerea Primăriei a precizat astăzi că municipiul Cluj-Napoca nu este în pericol de infringement.

Comisia a trimis vineri României o scrisoare de punere în întârziere, document ce reprezintă, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement, notează dcbusiness.ro.

România are la dispoziţie două luni ca să remedieze deficienţele; în caz contrar, Comisia Europeană poate decide să trimită un aviz motivat.

Conform Directivei privind deşeurile (2000/60/CE), statele membre trebuie să recupereze şi să elimine deşeurile într-un mod care să nu pună în pericol sănătatea umană şi mediul, interzicând abandonarea, aruncarea sau eliminarea necontrolată a deşeurilor.

În România, 101 depozite de deşeuri care nu corespundeau standardelor au beneficiat de o perioadă de tranziţie. Ele ar fi trebuit să fie închise până în iulie 2019. Conform informaţiilor primite din România, 86 de depozite de deşeuri sunt acum închise şi reabilitate. Planificarea pentru închiderea şi reabilitarea celor 15 depozite de deşeuri rămase este incertă, deoarece pentru majoritatea acestora lucrările de închidere nu au început încă.

În ședința de Consiliu Local, consilierul local USR PLUS, Sergiu Hossu i-a cerut primarului Emil Boc să explice care este situația municipiului Cluj-Napoca.

“Vineri, Comisia Europeană a somat România pentru închiderea a 15 depozite de deșeuri. Ni s-a dat o perioadă de două luni în care să rezolvăm această problemă, urmând pe urmă infringement-ul. Din câte știu este cazul și la Cluj-Napoca, iar valoarea infringement-ului poate ajunge și la 200.000 euro. Întrebarea mea este dacă s-au făcut pași ca să nu se ajungă la această situație”, a spus Sergiu Hossu.

Potrivit primarului, Cluj-Napoca nu este în această situație deoarece vechea rampă este închisă, iar rampa provizorie este cu totul altceva.

“Clujul nu este într-o astfel de situație pentru că rampa este închisă. Nu confundați cu această structură provizorie, care este cu totul și cu totul altceva și nu intră sub regimul infrigment-ului. Deci rampa a fost închisă, astăzi se depozitează la depozitul acreditat, deci nu suntem într-o asemenea situație”, a declarat Emil Boc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *