In vizor

Spitalul Militar din Cluj-Napoca devine spital suport COVID-19

Scris de 153

Spitalul Militar din Cluj-Napoca devine al cincelea spital din municipiu care va trata pacienții cu coronavirus. Decizia Ministerului Apărării vine în urma creșterii alarmante a cazurilor de COVID-19 din județul Cluj, incidența depășind 5 cazuri la mia de locuitori.

”În continuarea măsurilor adoptate de MApN pentru suplimentarea forțelor și mijloacelor puse la dispoziția sistemului medical pentru combaterea efectelor pandemiei COVID-19, din ordinul ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, Direcția Medicală a MApN a dispus luni, 2 noiembrie, ca Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” din Cluj să devină unitate medicală de suport COVID. Astfel, Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca se alătură celorlalte spitale din județ cu un număr de 30 paturi pentru pacienți COVID-19, din care 25 pentru cazuri moderate/severe și 5 paturi ATI pentru cazuri severe/critice”, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale

În acest moment, la Spitalul Militar din Cluj-Napoca sunt internați 14 pacienți infectați cu SARS-CoV-2 cu forme medii sau severe și un pacient în stare gravă, la ATI.

”Structura spitalului permite organizarea acestui tip de asistență medicală, cu asigurarea circuitelor corespunzătoare, având un compartiment de boli infecțioase, un compartiment pneumofiziologie și o secție ATI cu dotare corespunzătoare și personal înalt calificat, pregătit ca urmare a misiunilor de sprijin în lupta împotriva COVID-19 la care a participat în Suceava și Iași”; mai transmite MAPN.

Prefectul Mircea Abrudean a susținut pentru o publicație locală faptul că a solicitat încă de acum o lună introducerea Spitalului Militar în circuitul COVID pentru a suplimenta numărul de locuri pentru pacienții diagnosticați pozitiv cu coronavirus.

”Noi am făcut propunerea în urmă cu mai mult de o lună de zile în urmă către Ministerul Apărării și către Departamentul pentru Situații de Urgență pentru că avem un Spital Militar care are o infrastructură foarte bună, are și profesionști medici care ne pot ajuta. Până la urmă a fost acceptată această propunere. Sigur că Spitalul Militar are un statut aparte, acesta este motivul pentru care lucrurile nu s-au mișcat mai repede. El are un rol strategic aici. Până la urmă Ministrul Apărări a aprobat solicitarea noastră, iar Spitalul Militar va intra cu 30 de paturi, dintre care 5 pentru terapie intensivă ceea ce ne ajută destul de mult în această perioadă pentru că avem tot mai mulți pacienți la terapie intensivă. Noi ne gândim la suplimentarea acestor număr de locuri, inclusiv la Clinica Medical 1 care va operaționaliza încă patru paturi de terapie intensivă și încă 70 pentru cei care nu necesită terapie intensivă”, a declarata prefectul Mircea Abrudean.

În județul Cluj incidența infectărilor cu coronavirus este foarte crescută, depășind 5 cazuri la mia de locuitori. Astfel, capacitatea de îngrijire a cazurilor moderate, severe și critice din județul Cluj a fost depășită.

În acest moment sunt alte patru spitale din Cluj-Napoca unde sunt tratați pacienții diagnosticați pozitiv cu COVID-19: Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul Clujana și Spitalul de Recuperare. În această săptămână și Clinica Medical I va intra în circuitul COVID în încercarea de a face față numărului foarte mare de cazuri de coronavirus din județul Cluj.

În cele cinci spitale COVID-19 sunt internați în acest moment 516 de pacienți, din care 462 sunt din județul Cluj. Din totalul celor internați, sunt 43 de persoane internate în ATI, din care 42 din județ. Spitalele din județul Cluj preiau în continuare și bolnavii gravi din alte județe care nu mai au locuri la terapie intensivă. 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 5 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 7 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 8 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 8 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 10 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 10 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 12 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 13 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE