In vizor

În loc de modernizare, ansamblul Cetățuia intră în dezbatere publică

Amenajarea Cetățuii în scop turistic reprezintă un proiect solicitat de comunitate în urmă cu cca 10 ani de zile, dar care nu a încăput printre prioritățile administrației locale, astfel încât zona a intrat într-un stadiu avansat de degradare. Pentru a depăși impasul în care a ajuns acest proiect, Centrul de Imaginație și Inovație Civică (CIIC) organizează încă o dezbatere publică, în regim on-line, cu tema „Amenajare Cetățuie”. 

În urma derulării concursului de soluții având ca temă amenajarea ansamblului urban „Cetățuia”, municipiul Cluj-Napoca a încheiat cu întârzieri, abia în august 2019, contractul de servicii și proiectare cu asocierea Metapolis Arhitects BVBA – Atelier Mass SRL și Ana-Maria Horvath, câștigătorul concursului.

Amenajarea ansamblului Cetățuia urmărește dezvăluirea și ramforsarea tuturor componentelor peisajului. 

Din păcate, deși obiectivul de patrimoniu „Cetățuia” a fost înscris în lista Monumentelor Istorice din județul Cluj în 2015, abia în august 2019 Primăria reușea încheierea unui contract de servicii, iar în plină campanie electorală, în septembrie 2020, atașa la pachet acestui obiectiv și Turnul Parașutiștilor. 

CITEȘTE ȘIBoc include Turnul Parașutiștilor în circuit turistic printr-un proiect electoral

„Punerea în valoare a acestui obiectiv de patrimoniu presupune punerea în valoare a platoului cetății, a Turnului Parașutiștilor”, se arată în proiectul aprobat de consilierii locali în septembrie 2020. 

Ansamblul Cetățuia: în locul măsurilor concrete, dezbateri publice…

„Uitați-vă la Cetățuie.

Sigur, avem un proiect, așteptăm să se realizeze. Bine, dar chiar 30 de ani!? Treizeci de ani!? Până când? Da, a fost un proces întreg, cu Parcul Feroviarilor etc.

Bine, dar totuși, chiar 30 de ani? Desigur, vor spune: „în acea vreme nu eram noi la conducere”.

Dar totuși, există deja o continuitate administrativă la Cluj, suficientă pentru a spune că, „Ba da, erați la cârmă. Sunteți la cârmă de aproape 20 de ani”.

Și există această continuitate, deciziile sunt frumoase, sunt bune, dar merge al naibii de încet!

Dar ar trebui să fim mai ambițioși”, aprecia Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România (OAR), în cadrul unui interviu pentru Ziar de Cluj. 

CITEȘTE ȘI: INTERVIU – Șerban Țigănaș, despre „estetica arhitecturii”: Clujul primește notă de trecere, chiar dacă lucrurile se schimbă în bine „extrem de încet”. Despre METROU: „E o beție cu apă rece”

În privința amenajării acestui obiectiv turistic, președintele OAR, arhitectul Șerban Țigănaș, este îndreptățit să considere că schimbările în bine se derulează extrem de încet, cu mari întârzieri, dovadă că administrația liberală a permis în timpul celor 16 ani de conducere a Primăriei de către Emil Boc degradarea continuă a acestui ansamblu de interes public, cu puternică încărcătură istorică. 

În schimb, reprezentanții Primăriei apreciază în hotărârea de consiliu local că starea de degradare continuă a acestui obiectiv a survenit din motive naturale, nicicum din cauza delăsării administrative: 

„Înconjurat de de abundente plantații, dealul Cetățuia are un potențial deosebit pentru oraș (simbolic, estetic, funcțional și ecologic); el este în același timp loc al memoriei unei citadele încă vizibile, loc al contemplației, loc al recreerii active, sportului și culturii, precum și un plămân verde pentru întreaga zonă. (…).

Deși aflată într-o astfel de poziție privilegiată, ansamblul Cetățuia a beneficiat de foarte puține investiții și cu atât mai puțin în ceea ce privește amenajarea spațiului public. 

Zona prezintă în prezent risc mare și foarte mare de alunecări de teren ce necesită lucrări de stabilizare, lucrări de sprijinire, executarea de drenuri pentru coborârea nivelului apelor freatice, colectarea apelor de suprafață prin rigole și șanțuri. Drenurile existente sunt în stare avansată de degradare. (…).

De-a lungul ultimilor 40 de ani au fost făcute foarte puține lucrări de întreținere sau reparații”, notează onor slujbașii administrației PNL-iste clujene. 

De ce preferă să se raporteze slujbașii din Primăria Cluj-Napoca la ultimii 40 de ani și nu la ultimii 100 de ani? 

Sau poate că mai bine ar fi să noteze modul în care (nu) s-a intervenit pentru a nu permite starea avansată de degradare cu risc foarte mare de alunecări de teren în ultimii 16 ani de mandate consecutive ale primarului Emil Boc!?

Abia în iulie 2019 a avut loc anunțarea rezultatelor Concursului Internațional de Soluții pentru amenajarea ansamblului urban „Cetățuia” din Cluj-Napoca, competiție lansată oficial la începutul lunii aprilie 2019. Concursul a fost organizat de Ordinul Arhitecților din România (OAR). 

CITEȘTE ȘI: Cetățuia va fi amenajată, în sfârșit. Cum au regândit zona câștigătorii concursului de soluții

Primăria Cluj-Napoca, prin intermediul Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) organizează o nouă dezbatere publică în regim on-line joi, 5 noiembrie, cu tema „Amenajare Cetățuie”.

În acest context urmează să fie prezentat studiul propus de specialiști baza soluției câștigătoare a concursului internațional de soluții “Cetățuia Hill – International Design Competition / Amenajare Cetățuia”. Juriul internaţional a acordat premiul I proiectului realizat de asocierea Metapolis Architects BVBA, Atelier Mass şi Ana Horhat.

Recent, administrația locală a făcut publice câteva planșe cu nou profil al Ansamblului Cetățuia care vor sta la baza discuției desfășurate on-line. 

CITEȘTE ȘI: Cetățuia, în 2020, arată ca după bombardamentele din 1944

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *