In vizor

Blocurile noi dintre Lacuri își deversează apa direct în lac

Parcul Tulcea (sau Parcul Între Lacuri, după denumirea oficială) din cartierul Între Lacuri a fost inaugurat în 2011 și este o investiție de 450.000 lei. În aproape șapte ani de la darea în folosință, parcul dă semne că se dezintegrează la propriu.

Acum însă, problemele care sunt caracteristice acestei zone, țin în mod propriu de domeniul competenței Agenției pentru Protecția Mediului, dar și de celelalte instituții ale căror avize trebuie să fie nelipsite pentru dezvoltatorii imobiliari ai blocurilor rezidențiale. 

Mai jos puteți urmări o scurtă înregistrare video, de pe lângă Parcul Între Lacuri, strada Tulcea (Galați 30), din Cluj-Napoca: 

Prin urmare, se poate observa cu ușurință, cum țeava de scurgere a blocurilor din zonă este „conectată″ în mod nemijlocit la apa din lac. Cu toate acestea, din punct de vedere a investiției făcute în zonă, ansamblul imobiliar ridicat aici este unul „cu pretenții″. Totuși, o întrebare legitimă, care se impune de la sine, se referă la instituțiile abilitate și care au eliberat avize pentru dezvoltarea acestor blocuri: cum poate fi explicat faptul că sistemul de canalizare al blocului nu este branșat la sistemul de canalizare urban? Este acesta un caz singular sau este caracteristic noilor ansambluri rezidențiale care împânzesc acum teritoriul municipiului? Cum ne poziționăm, în acest caz, față de legislația privind protecția mediului?

Nu e de mirare că Municipiul Cluj-Napoca, orașul-comoară, nu a obținut titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Probabil forțele și atenția administrației locale sunt orientate doar către dezvoltarea tehnologiei high-end, a sectorului IT, ce interes mai pot prezenta problemele legate de mediul înconjurător? Nici nu mai e nevoie să căutăm vreun lac de levigat în Pata Rât, atâta timp cât avem, chiar sub ochii noștri, un levigat local, într-una din zonele „ecologice″ ale orașului, numită formal, Între Lacuri.

Merită amintit că, problemele specifice acestei zone sunt vechi deja: aici au mai fost semnalate nereguli legate de marcajele pistelor pentru biciclete, care sunt deteriorate și pe alocuri abia se mai disting săgețile care arată sensul de mers. Gardul terenului de baschet este demult găurit, iar dalele de la locul de joacă sunt, pe alocuri, scoase din pământ, în alte locuri sunt acoperite de vegetație. Unele dintre aparatele de fitness, care au fost montate la cererea locuitorilor din cartier, sunt uzate, altele au fost vandalizate. 
Parcul Între Lacuri are suprafața de 1,5 hectare, iar investiția a costat aproximativ 450.000 lei. La inaugurare, în 1 iunie 2011, a fost prezent și primarul Emil Boc, care a bătut mingea și a dat câteva coșuri pe terenul de baschet.

UPDATE: Vă prezentăm punctul de vedere al Companiei de Apă Somes SA:

“Cu privire la cele relatate in articolul „Blocurile noi dintre Lacuri își deversează apa direct în lac” din 12 Februarie, in care se sugereaza că sistemul de canalizare al blocului nu ar fi branșat la sistemul de canalizare urban, precizam ca in urma verificarii dispuse la fata locului de catre personalul Companiei de Apa SOMES s-a constatat ca evacuarea prezentata in articol are rolul de a deversa strict apele meteorice (precipitatiile) aferente imobilului de pe str. Galati 30.

In avizul de racordare emis de societatea noastra la modul general (deci si pentru acest imobil) se impune deversarea separata a apelor meteorice de cea a apelor uzate menajere intrucat sistemul public de canalizare este destinat pentru evacuarea apelor uzate, legarea apelor meteorice in canalizarea menajera poate duce, la debite torentiale, la depasirea capacitatii proiectate a sistemului” – a precizat, pentru Ziar de Cluj, managerul de comunicare&clienți, Lucian V. Croitoru

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *