In vizor

Cum a reușit Patriciu Achimaș, directorul medical al Institutului Oncologic Cluj să nu îi lase pe copiii bolnavi de cancer în tabără, din cauza unor antipatii și orgolii personale

Un fost ministru al Sănătății, Patriciu Achimaș le-a interzis accesul în Institutul Oncologic Cluj-Napoca unui alt fost ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu și deputatului USR, Emanuel Ungureanu. Ne-am fi așteptat ca mentalitatea să fie alta, mai ales că vorbim despre un medic din generația tânără, dar se pare că gândirea comunistă se perpetuează. Problema cea mai mare nu ar fi aceasta, ci faptul că prin atitudinea comunistoidă și prin antipatiile personale, Patriciu Achimaș a privat dreptul copiilor bolnavi de cancer să meargă într-o tabără care i-ar fi făcut să uite măcar câteva zile despre situația grea în care se află.

Incidentul despre care vorbim s-a petrecut în urmă cu aproximativ o jumătate de an, când Vlad Voiculescu (inițiatorul proiectului MagiCAMP, prin care sute de copii bolnavi de cancer din toată țara își petrec câteva zile în tabără) se afla în Cluj. Voiculescu s-a întâlnit cu deputatul Emanuel Ungureanu, iar acesta a vrut să îl ducă la Secția de Oncopediatrie, să discute cu Rodica Cosnarovici, șefa secției, să vadă copiii și să îi ajute și pe acești copii să meargă în tabăra MagiCAMP. Potrivit deputatului USR, Rodica Cosnarovici a fost de acord cu vizita, totul părea în regulă până a doua zi, dimineața când trebuia să aibă loc întâlnirea. Șefa de secție le-a spus că nu mai pot fi primiți în spital. Emanuel Ungureanu afirmă că ordinul a venit de sus, de la șefime – Patriciu Achimaș, mai clar spus, directorul medical al institutului. Este evident faptul că Achimaș a fost cel care le-a refuzat accesul ținând cont de existența unui conflict/antipatii personale a lui Patriciu Achimaș pentru Vlad Voiculescu, lucru confirmat și de Ungureanu și de Voiculescu. Dar de aici și până la afectarea unor copii bolnavi de cancer, oricum năpăsuiți de soartă este cale lungă. Practic, Achimaș a interzis și colaborarea cu ONG-ul MagiCAMP, s-a comportat ca și cum Institutul Oncologic ar fi propria ogradă.

 “Vă dați seama ce mentalitate de vătaf? Că ne-a interzis accesul, acesta este un lucru absolut neinteresant, dar practic niște copii cu cancer nu au fost lăsați să meargă în tabăra Magicamp și a interzis accesul lui Vlad Voiculescu, ca voluntar care îngrijește acești copii. Practic acești copii nu pot merge în tabără pentru că nu vrea Patriciu Achimaș. Așa își arată mușchii un medic care fonfăie că îi pasă de bolnavi, că este un om preocupat de situația cancerului din România. Îmi vine să vomit”, a declarat Emanuel Ungureanu.

Vlad Voiculescu confirmă acel incident de anul trecut. El spune că acum foarte puțini copii de la Institutul Oncologic vin în tabăra MagiCAMP și doar pentru că se implică Rodica Cosnarovici, șefa de secție. Dezinteresul lui Patriciu Achimaș este la fel. Dacă la Institutul Oncologic nu se poate, la Spitalul de Copii Cluj-Napoca situația este cu totul alta. Gheorghe Popa, șeful Secției de Oncologie de la Spitalul de Copii nu are nici orgolii, nici antipatii ca Patriciu Achimaș. Pentru el, copiii sunt importanți, pacientul este contează și este mai presus de aere și fițe de mare nume al sistemului medical.

Deputatul Emanuel Ungureanu atrage atenția că toți acei copii de la Institutul Oncologic au dreptul legal să beneficieze de serviciile oferite de ONG-uri și nimeni nu le poate îngrădi acest drept, nici măcar Patriciu Achimaș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *