Sanatate

Binefaceriile exercitiilor fizice pentru barbati

Intretinerea si infrumusetarea siluetei sunt o prioritate si la barbati, din copilarie si pana la batranete. Aveti nu numai varsta arterelor, ci si a muschilor si oaselor. Tineretea se remarca prin armonia formelor corpului; doar de dvs. depinde sa ramaneti tanar pana la 90 de ani si chiar mai mult antrenandu-va muschii aflati in stare buna, supli si tari, prin cateva exercitii fizice cotidiene si prin practicarea sporturilor adaptate varstei pe care o aveti.

 

 

Sedentarism, slabiciune fizica si imbatranire

Inactivitatea fizica antreneaza rapid, indiferent de varsta:

–    O accelerare a imbatranirii articulatiilor: Tastarea coloanei vertebrale, platfus, atrofierea muschilor care sunt inlocuiti de grasime, deformarea si uzura articulatiilor (artroza, ciocuri).
–    O accelerare a imbatranirii organelor: ptoza (lasarea organelor in jos; la barbati se manifesta mai frecvent decat la femei), poate atinge toate organele prin tulburari functionale usoare, iar mai apoi tulburari organice grave.
–    Probleme generale: oboseala, probleme circulatorii, dereglari nervoase si hormonale.
–    La copii: intarzieri de crestere, rahitism, demineralizare, obezitate sau slabire.
–    La batrani: demineralizare, fracturi spontane, tulburari circulatorii si respiratorii, stare de slabiciune generala.

 

 

Carcasa fizica nu este numai un mecanism necesar locomotiei, ci si un invelis care asigura protectia tuturor organelor, a nervilor, a vaselor sanguine, a glandelor endocrine si asigura coeziunea intregului organism.

 

 

Niciodata nu este prea tarziu pentru a incepe!

De la nastere si pana la varsta de 120 de ani, exercitiile fizice sunt indispensabile si benefice, adaptand, fireste, tehnicile la posibilitatile fiecaruia. Incepeti intotdeauna progresiv. Daca nu ati practica niciodata activitati fizice, cel mai bine ar fi sa va lasati ghidat de un kinoterapeut – daca aveti probleme de sanatate – sau de un profesor competent de hata yoga sau de gimnastica (stretching). Se recomanda sa asociati aceasta gimnastica de baza cu o activitate complementara de rezistenta fizica o data sau de doua ori pe saptamana: mers pe jos, jogging, inot, tenis. Daca va adresati unui osteopat pentru un consult, acesta va va indica miscarile de baza ce trebuie efectuate acasa pentru consolidarea tratamentului.

 

 

Binefacerile exercitiilor fizice

Efectul cel mai remarcabil al exercitiilor fizice este cel de a activa irigarea tuturor celulelor din corp si deci de a imbunatatii aportul de nutrimente si eliminarea deseurilor metabolismului. Exercitiile fizice moderate, practicate in mod regulat, au efecte benefice:

 

 

–    Cresterea armonioasa a copilului si adolescentului.
–    Pierderea din greutate la obezi, prin consumarea grasimii (asociate cu regimul hipocaloric echilibrat).
–    Cresterea in greutate la persoanele slabe prin derzvoltarea musculaturii (culturism, body-building, practicate cu un profesor competent, care va asocia reconstructia fizica cu un regim hiperproteic in scopul dezvoltarii muschilor).
–    Mentinerea sau recuperarea coloanei vertebrale (stretching) si a articulatiilor (tractiunea muschilor pe oase favorizeaza fixarea calciului).
–    Respiratia ampla la nivelul diafragmei, care asigura o buna functionare a sistemului digestiv, genitor-urinar, cardiac si circulator.

 

 

–    Mentinerea unei inimi viguroase, tonice si rezistente la efort; imbunatatirea circulatiei arteriale, venoase si limfatice, care normalizeaza tensiunea arteriala prin subtierea peretelui arterelor.
–    Un bun echilibru nervos, asigurat prin: oxigenarea corecta a celulelor creierului, eliminarea toxinelor prin transpiratia rezultata in urma efortului, secretia de endorfine euforizante, deblocarea si masarea plexului.
–    Buna functionare atat a glandelor endocrine si exocrine, cat si a organelor interne, prin imbunatatirea irigatiei sanguine, prin masarea mecanica de catre muschi si prin miscare.

 

 

–    Un bun tonus al muschilor, o buna rezistenta a aponevrozelor (membrane care invelesc organele si care fac legatura intre diversele parti ale corpului), evitand astfel ptoza (rinichi, vezica urinara, intestine, stomac etc.).
–    Lupta impotriva bolilor de degenerare celulara prin cresterea vitezei circulatiei limfocitelor (ucigasii celulelor anormale si canceroase), creand astfel o stare de acidoza favorabila luptei impotriva cancerelor si a microbilor.

 

 

Exercitiile fizice intretin tineretea celulelor, evitand ingrosarea secretiilor, incetinesc imbatranirea fizica si mentala, permitand astfel continuarea unei vieti active pana la o varsta foarte avansata.

 

 

Miscarile si tehnicile de gimnastica

Se recomanda practicarea unor metode facile care sa intinda muschii corpului fara leziuni traumatice. Amintiti-va ca tesutul muscular nu se reinnoieste si ca orice ruptura este definitiva. Menajati-va deci musculatura.

 

 

Metodele cele mai eficiente si cele mai complexe sunt stretching-ul, T’ai chi chuan, yoga, inotul (crawl si spate), acvagimnastica, schiul de fond, culturismul cu greutati mai mici sau cu un aparat pentru musculatura, folosit cu prudenta.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *