Sanatate

Frica, o emotie negativa

O buna parte dintre afectiunile de care sufera oamenii isi au originea in starea  lor psihica sau in blocajul emotional al acestora. Tot mai multe afectiuni fizice se dovedesc a fi rezultatul unei vieti interioare care se manifesta prin adevarate convulsii emotionale. Simptomele acestor afectiuni sunt cele care ii determina pe bolnavi sa mearga la medic pentru a cere un tratament. Perioadele care ne coplesesc cu greutati ne dezorienteaza profund. Brusc, ne dam seama ca sentimental care ne stapaneste e teama, frica de ziua de maine; cand siguranta dispare, amenintarea patrunde pana in fibra intima a fiintei noastre. Traim doar sa supravietuim!

 

Frica este cel mai mare dusman care a existat vreodata. Un maestru al seductiei, ea ne fura cu nerusinare tot ce este bun si puternic, pandeste si profita de cea mai mica slabiciune a noastra. Multi oameni se lasa hipnotizati de frica o viata intreaga, permitand atitudinilor negative sa preia controlul vietii lor. Desi exista anumite tipuri de frica pe care le percepem instinctiv ca fiind protectoare, nu putem lasa frica irationala sa ne prosteasca. Frica nu apare niciodata singura, ea starneste toate tipurile de emotii vampirice, de la anxietate, pana la rusine. Prin tehnici deosebite oamenii pot iesi din mirajul fricii si pot redobandi energia pierduta.

 

Cum functioneaza?

 

Toti oamenii au simtit frica. Nimeni nu scapa de ea. Inteleptii admit acest lucru si, cu ochii deschisi, infrunta frica si se vindeca de ea. Cei care au necazuri evita problema si, incet-incet, ajug sa fie devorati de vii de frica. Ideea este sa ramai constient. Cand stim cu ce avem de-a face, noi hotaram cine este seful.

 

Pornind de la aceasta noua perceptie a fricii, sa vedem cum functioneaza ea din punct de vedere energetic. Sa presupunem ca un sef te critica cu rautate. Instinctiv, te pui in garda. Aceasta atitudine declanseaza un aflux de adrenalina ceea ce va aduce la invadarea organismului cu hormonul “lupta sau fugi” si iti aduce corpul in stare de alerta maxima. Combinandu-se pe un plan mai subtil cu acest stres biochimic, frica pulseaza in intregul corp, strivind energia pozitiva.

 

Totul se reduce la vibratii. Omul poate simti vibrand atat emotiile pozitive, cat si cele negative. Ele pot fi comparate cu o muzica launtrica. Starea de bine emotionala se instaleaza atunci cand vibratiile pozitive predomina si rezonantele optime se amalgameaza. Frica are un tip de vibratie, tot asa cum si incantarea are un tip de vibratie specifica, doar ca una de coboara, iar cealalta te inalta. Cand frica se amplifica in interior, ea vibreaza mult mai puternic decat muzica lui Mahler sau Mozart. Sunt anumite tipuri de teama care au viata scurta. Simti teama, o rezolvi trecand prin ea, apoi dispare. Alte temeri raman in interior timp de decenii, reluand la nesfarsit aceeasi placa.

 

Sursele fricii

 

Frica isi poate avea originea intr-o sursa din afara. O mama care repeta la nesfarsit: “Nu esti buna de nimic, vaca tampita ce esti” poate face rau cu aceste jigniri propriului copil, inducandu-i frica o viata intreaga, daca acesta nu este tratat. Cuvintele contin energie care poate vindeca sau distruge.

 

Uneori se intampla sa preluam asupra noastra teama altora. Sunt oameni predispusi sa asimileze teama altora, fiind in acest sens receptoare deschise. Empatia se intensifica atunci cand suntem in multime. Fiecare om emite vibratii emotionale, inclusiv vibratii de frica. Inmulteste cu o suta numarul de persoane dintr-o sala de cinema. Sau cu o mie, intr-o sala de concert. Pentru o persoana empatica, efectul este cel al unei lovituri puternice. Nu este surprinzator faptul ca persoanele suferind de agorafobie (teama sau panica de multime) refuza sa iasa din casa.

 

Chiar si persoanele care nu sunt empatice, o supradoza de frica le poate fi fatala. Cineva care asista ca martor la uciderea unui barbat, intr-un schimb din parcare, poate avea un soc atat de grav incat sufera un atac de cord pe loc. Acest stres extrem poate provoca un anevrism cerebral. Deci energia negativa functioneaza sinergetic. Pentru a pune capat situatiei in care temerile se provoaca reciproc, trebuie sa le inabusim din fasa.

 

Numeroase tipuri de frica sunt autoinduse, cand noi insine ne supunem unui terorism emotional atunci cand permitem laturii noastre intunecate sa ne innebuneasca. Mesajele de auto-sabotare, inclusiv criticile de genul: “Nu sunt bun de nimic!”, nu fac decat sa deformeze realitatea. Pentru a fi siguri ca avem o perceptie corecta asupra propriei persoane, trebuie sa privim prin lentilele iubirii. Fiecare dintre noi este magnific, doar temerile din noi ne impiedica sa ne dam seama de acest lucru.

 

Binele poate invinge, daca… vrei

 

Daca vrem sa dispunem de energie superioara, trebuie sa demascam stratagemele seducatoare, dar epuizante, ale fricii. Acesta castiga un ascendent asupra noastra, numai daca afirmatiile unei persoane cu greutate din anturaj prind radacini in gandurile si in campurile noastre energetice. Cand dirigintele clasei iti spune: “Lasa facultatea! N-ai sa reusesti niciodata” este foarte simplu sa te iei dupa vorbele lui si sa accepti ce a zis. Mai greu este sa-i ignori vorbele sau sa-l contrazici prin fapte.

 

Mai mult decat atat, frica este apararea noastra impotriva dezamagirii. Daca te astepti la ce-i mai rau, creand astfel la nivel energetic un camp de forta negativa in jurul tau, este foarte greu sa fii dezamagit. De asemenea, frica ne secatuieste intuitia. Este o energie mai puternica  si mai zgomotoasa decat vibratiile nuantate si fine ale energiei (gandirii) pozitive. Temerile se napustesc asupra noastra , in timp ce forta discreta a seninatatii este adeseori mai greu de depistat.

 

In realitatea cotidiana suntem nevoiti sa luptam cu frica sau cu emotiile negative. Aici este terenul pe care ne antrenam in vederea perfectionarii fortelor pozitive si invingerii celor negative, atat ca indivizi, cat si ca civilizatie. Existenta noastra cotidiana – optiunile noastre – reprezinta o punere in scena a legendarei lupte dintre intuneric si lumina. Da, este palpitant, dar si un adevarat examen pentru sufletul fiecaruia. Ori de cate ori preferi dragostea fricii, binele invinge. “Nu ti se da mai mult decat poti duce” – spune o veche zicala. Un suflet deschis este cel mai mare aliat posibil. “Cel care poate vedea dincolo de frica va fi intotdeauna in siguranta.” (Tao-te Ching).

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *