Diete

Bauturi nealcoolizate servite la bar

Bauturile nealcoolizate se pot servi direct sau in amestec cu alte bauturi alcoolice. Iata principalele asemenea bauturi ce pot fi solicitate de clienti la baruri:

– Apa potabila. Trebuie sa fie incolora, inodora, limpede, rece.
– Apa minerala. Provine din apa izvoarelor naturale, iar in compozitia ei se gasesc diferite substante benefice pentru sanatate. Unele ape minerale au o concentratie mai mare de bioxid de carbon (acid), iar altele nu au deloc (apa plata). Cele mai renumite pe plan international sunt: Evian, Perrier (Franta), Apollinaris, Fachingen (Germania), Valser, Romanel, Arkina (Elvetia).

– Apa gazoasa (sifonul) este mai rar folosita in ultimul timp. Este apa potabila careia i se adauga bioxid de carbon in mod artificial. Se imbuteliaza in sticle sau sifoane.
– Apa tonica este o bautura puternic acidulata, dulce-amarui, care se poate consuma ca atare sau in amestec (de exemplu, cu gin). Marcile mai cunoscute la noi sunt: Schwepps, Kinley, Royal. O alta marca renumita este Indian Quinne Water, o apa tonica pe baza de chinina.
– Soda-warter este oarecum asemanatoare cu apa gazoasa prin continutul ridicat de acid carbonic, dar, pe langa aceasta, mai contine putina sare de bucatarie si carbonat de sodiu. Se pastreaza si se serveste foarte rece.

– Laptele de consum. In functie de gradul de prelucrare, exista doua tipuri: normalizat si smantanit. Cel normalizat este mai diluat, cu o culoare alba, gust dulceag, iar continutul de grasime este cuprins intre 2-4 %. Dupa forma in care se pune in vanzare ezista laptele proaspat si cel pasteurizat (cel mai des intalnit pe piata, deoarece nu necesita fierbere). Se transporta in recipiente speciale, inchise ermetic si se pastreaza la rece.
– Sucurile naturale de fructe si legume se prepara dintr-o singura specie sau in amestec, prin stoarcere, centrifugare sau presare. Nu se adauga zahar, coloranti sau aditivi si se pastreaza la rece, uneori chiar se congeleaza. Pentru a rezista mai mult timp, acestea se supun procesului de pasteurizare. Sucurile proaspat stoarse sunt tulburi, dar dupa un timp se limpezesc. Termenul de garantie este intre 9-12 luni de la data fabricatiei.

– Nectarul este mai vascos si mai concentrat decat sucurile naturale, deoarece contin si pulpa fructului. Se tine la rece dupa ce in prealabil a fost pasteurizat. Garantie 1 an.
– Siropurile naturale din fructe se obtin din zahar si suc de fructe, plante diferite sau coji de citrice. In general nu se admit aditivi de culoare sau de gust. Au o consistenta mai groasa decat sucurile si nectarurile. Se consuma ca atare sau in amestec. Garantie 6 luni. Siropurile cele mai renumite pe plan international (naturale sau sintetice) sunt Grenadine (de rodii, colorate in rosu aprins sau galben, foarte dulci, folosite in amestec), Maple syrup (de artar, folosit mult in SUA), Almond syrup (de migdale dulci sau amare, folosit in special pentru aroma deosebita), orange (de portocale), Lemon/Lime (lamaie), Framboises (zmeura), Strawberry (capsuni), Mint syrup (menta) etc.

– Siropul simplu se prepara din zahar simplu si apa fiarta, in proportie de 1 la 1. Are consistenta lipicioasa. Inainte de folosire se agita bine pentru limpezire. Se foloseste la prepararea diferitelor bauturi.
– Racoritoare industriale sunt preparate din concentrate si extracte din plante, fructe autohtone sau citrice (exotice), carora li se adauga coloranti, arome si indulcitori sintetici si uneori bioxid de carbon. Termen de garantie: 30 de zile pentru racoritoarele nepasteurizate, 7 zile pentru cele pasteurizate.

– Cassita este o bautura din coacaze, nealcoolizata.
– Ginger ale este o bautura englezeasca nealcoolizata, cu gust de ghimbir (usor picant). Se serveste ca atare sau in amestec, in special cu bauturi seci (de exemplu, whisky, martini, Gibson) sau chiar cu bere…
Pe langa acestea, in bar se mai serveste o gama intreaga de bere, vinuri, sampanie si cocktailuri nealcoolizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *