Sanatate

Combaterea transpiratiei excesive de vara

Statul la soare, desfasurarea activitatii la serviciu la temperaturi inalte, stresul emotional sau exercitiile in sala de sport va pot face sa transpirati. Sudoratia sau transpiratia este un fenomen natural in aceste situatii si prin el puteti sa pierdeti cativa litri de lichid si sa eliminati numeroase toxine din corp.

 

Vara transpiram mai mult decat iarna. Uneori, mecanismul complex al transpiratiei nu functioneaza normal, producandu-se fie sudoratie excesiva (hiperhidroza), fie scaderea sau disparitia sudoratiei (anhidroza). In afara factorilor obisnuiti (temperaturi ridicate), transpiratia excesiva poate aparea si ca urmare a afectiunilor endocrine, a hipoglicemiei sau a diabetului zaharat.

 

Fiziologia transpiratiei

 

Transpiratia este produsa de glandele sudoripare, la randul lor coordonate de receptorii de la nivelul creierului. Avem cam patru milioane de glande sudoripare dispuse pe tot corpul. Acestea se impart in doua categorii: ecrinele, mai numeroase ce secreta o sudoare limpede si inodora si sunt raspunzatoare de o transpiratie excesiva si apocrinele, situate, in general, in zonele piloase, ca subsuorile, sunt la originea efluviilor rau-mirositoare.

 

Pentru majoritatea oamenilor, transpiratia este o problema minora. Prin ea se elimina apa si toxinele din organism si se regleaza temperatura corpului. Mirosul care apare atunci cand transpirati este uneori mai suparator. Cu toate ca transpiratia nu miroase in mod normal, poate sa apara un miros urat, atunci cand vine in contact cu bacteriile de pe piele. Si in aceste cazuri folosim deodorante si antiperspitante.

 

Perspiratia si chiar mirosul transpiratiei pot fi influientate de starea dvs. de dispozitie, de anumite alimente si bauturi, de medicamente si afectiuni medicale si chiar de hormoni. Datorita faptului ca este imposibil de definit o sudoratie normala, incercati sa invatati ce inseamna normal pentru dvs. (fiecare cu transpiratia lui proprie!); acest lucru va va ajuta sa observati orice modificare aparuta. Cand transpirati in excesa sau nu transpirati de loc apelati la medic.

 

Vara este anotimpul favorit pentru cei care sufera de hiperhidroza, cam 3-4 % dintre oamenii din jurul nostru. Transpiratia poate fi generala sau locala (frunte, axile, talpi). In conditii normale, pierdem in jur de 700 g – 1 litru de sudoare pe zi, iar vara, pe caldurile mari, in jur de 4 litri; un sportiv ce se antreneaza intens la sala de forta poate pierde pana la 10 litri.

 

Cum evitati neplacerile transpiratiei

 

In “sezonul transpiratiilor” hiperhidroza deranjeaza: pantofii aluneca din picioare, transpiratia uda imbracamintea, abureste ochelarii de soare si indeparteaza crema de protectie solara. Nici persoanele care nu sufera de hiperhidroza nu sunt ferite de situatiile jenante care pot aparea din cauza transpiratiei. Cazurile de acest gen se pot rezolva cu o igiena corporala riguroasa, de pilda un dus scurt, insa uneori aceasta nu e suficienta. Iata cateva sfaturi care va pot ajuta sa evitati neplacerile legate de transpiratie:

 

–    Nu lucrati excesiv intre orele 11.00-16.00 in zilele insorite de vara. Adaptati-va programul, cu pauze, in orele de dimineata sau de dupa amiaza cand temperaturile sunt mai coborate.

 

–    Beti lichide. Setea este primul semn ca nivelul fluidelor din organism este prea scazut. Band lichide suficiente si nu excesiv de reci va mentineti temperatura optima a corpului. Cand iesiti in oras sau calatoriti, luati-va cu dvs. o sticla de apa.

 

–    Alegeti imbracamintea deschisa la culoare, din materiale subtiri, produsa din fibre naturale. Folositi haine lejere, largi, care sa permita umezelii sa se evapore. Acoperiti-va capul cu palarii sau protejati-va cu umbrele cand va deplasati in orele amiezii.

 

–    Protejati-va de soare. Transpiratia poate fi si o consecinta a expunerii excesive la soare. Pielea afectata de arsurile solare nu distribuie la fel de eficient caldura in organism.Pentru cei care transpire excesiv, exista creme de protectie solara rezistente la picaturile de apa sudorifice.

 

–    Reduceti consumul de alcool, condimente si cafea. Aceste produse favorizeaza activitatea glandelor sudoripare.

 

–    Folositi produse deodorante sau antiperspirante recomandate de farmacisti sau medici. In timp ce deodorantele doar adauga un miros placut, antiperspirantele blocheaza canalele prin care circula transpiratia. In functie de marca achizitionata, acestea pot fi eficiente intre 12-48 de ore. Pe teremen scurt, folosirea lor nu are efecte negative.

 

Dintre metodele naturiste mai la indemana se recomanda:

 

–    Plantele cu rezultate bune in reducerea transpiratiei abundente sunt lavanda, teiul, musetelul, menta, coriandrul, tre-frati-patrati si galbenelele.
–    Infuzie din frunze de nuc; se beau 2 cani zilnic.
–    Tamponari in zilele calduroase cu decoct din frunze de nuc.
–    Infuzie din salvie; se beau 3 cani zilnic.
–    Aplicatii pe pielea (mai ales cea sensibila) proaspat spalata cu pulbere fin maruntita din frunze de salvie sau de rozmarin.
–    Bai locale cu ceai din coada de stejar sau numai tamponari.
–    Tamponari cu bicarbonate de sodiu pe zonele cu transpiratie excesiva (axile, talpi, degetele de la picioareiau).
–    Baie pentru picioare. Se pregatesc la indemana 6 linguri cu saruri aromate, o jumatate de ceasca de otet din vin si 4 l de apa calda. Se pune apa intr-un lighean, se adauga celelalte ingrediente. Stati cu picioarele in aceasta solutie 10 minute in fiecare seara, inainte de culcare. Aceasta procedura va va ajuta sa reduceti transpiratia picioarelor si sa scapati de mirosurile neplacute.

 

.ro
Foto: www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *