In vizor

Averile trecute de infractori pe numele apropiatilor vor putea fi confiscate si in Romania

O directiva propusa de raportorul europarlamentar Monica Macovei va putea face posibila confiscarea averilor obtinute din infractiuni si ascunse pe numele unor rude sau prieteni. Specialistii atrag atentia asupra unor nereguli si spun ca va fi necesarea schimbarea Constitutiei.  

Dupa ce va fi votata in Parlamentul European, noua lege a confiscarii va putea fi aplicata in cazul celor care au fost condamnati pentru infractiuni de coruptie in sectorul privat si in randul oficialilor angajati in institutiile UE si statele membre, pentru criminalitatea cibernetica si infractiuni de pornografie infantila, precum si pentru crima organizata si infractiuni care au legatura cu aceasta.

Potrivit Monicai Macovei, citata de romanialibera.ro, dupa votarea directivei, toate tarile UE, inclusiv Romania, vor fi obligate sa isi modifice legislatia pentru a o putea aplica.

In prezent, la noi in tara, confiscarea extinsa se aplica doar condamnatilor care nu isi pot justifica averea, iar procedura este dificila, astfel ca directiva europeana ar simplifica procedurile si le-ar extinde la apropiatii celor in cauza. Vor fi urmarite chiar si donatiile, sponsorizarile sau partajul bunurilor ca urmare a divorturilor declansate dupa inceperea urmarii celui vizat. Se preconizeaza ca directiva confiscarii extinse va intra in vigoare in aceasta primavara, inaintea alegerilor europarlamentare anuntate pentru luna mai a anului viitor.

Specialistii atrag atentia ca punerea in aplicare a noii legislatii, pe langa multe neclaritati, va intampina o serie de impedimente si va necesita o mare desfasurare de resurse.

“Implementarea confiscarii extinse vine in contradictie cu Articolul 44 din Constitutia Romaniei, privind dreptul la proprietate, mai exact garantia dreptului de proprietate si prezumtia caracterului licit al averii. Romania ar trebui sa aiba la dispozitie doi ani pentru a-si adapta legislatia in acest sens”, a precizat juristul Mircea Jorj.

Confiscarile din actiuni ilicite exista in legislatia romaneasca, doar ca se fac dupa o procedura greoaie, spune acesta.

“Exista si voci negative, specialisti care se opun proiectului doamnei Macovei pentru ca, spun ei, se va incalca dreptul la proprietate”, atrage atentia juristul clujean.

Alte obiectii ridicate de acesta au ca obiect limitarea la cele patru tipuri de infractiuni, nefiind mentionate, de exemplu, cazurile de evaziune fiscala, precum si resursele uriase pe care le-ar implica aceste noi proceduri.

“Va fi nevoie de specialisti in evaluare, in economie-finantiste, nu stim cum se va aplica procedura pentru cei care scot averi in afara granitelor sau chiar in afara UE, va fi o cativitate complexa, poate UE va semna protocoale de colaborare cu alte state. Pentru mine e evident ca nici in doi ani aceste schimbari nu se pot schimba 100%”, a mai spus Jorj.

In privinta influentarii legislatiei care tine de Agentia Nationala de Integritate (ANI), juristul spune ca, in opinia sa, aceasta se aplica doar demnitarilor.

“Daca o aplicam si cetatenilor, e posibil sa se extinda competentele ANI. Deja s-au infiintat niste compartimente speciale de control a averilor, ar putea primi competente pe zona asta, dar va fi greu cu cativa oameni. Oricum, e clar ca daca se aproba in plenul Parlamentului European, va fi obligatoriu sa ne aliniem, insa la noi va fi greoi si va implica foarte multe resurse”, a conchis juristul.

 

Foto: ziuanews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *