In vizor

AU REUȘIT SĂ ÎNGROAPE PÂNĂ ȘI CIMITIRUL: Inaugurat în campanie electorală, cimitirul-parc Moș Ioan Roată e nefuncțional: „Când vom constata că nu mai avem locuri suficiente în celelalte, probabil că se va deschide și cel din Someșeni”

Așa-numitul cimitir-parc de pe strada Moș Ion Roată a fost inaugurat electoral în august 2020, când PNL-știi clujeni se pregăteau de alegerile locale. Cu toate acestea, cimitirul continuă să rămână nefuncțional. 

Întrebat dacă așa-numit cimitir-parc figurează în zonele verzi ale municipiului, Gheorghe Șurubaru, administrator Primăria Cluj-Napoca a confirmat acest aspect în cadrul unei intervenții la un post de radio local:

„Da, este trecut în registrul spațiilor verzi”, a recunoscut Șurubaru. 

În 12 august 2020 Primăria anunța recepția lucrărilor de la cimitirul Moș Ion Roată.

Șurubaru a fost întrebat de ce vestitul cimitir-parc rămâne în continuare gol în condițiile în care locurile de veci la nivelul municipiului Cluj-Napoca se tranzacționează pe piața neagră cu mii de euro?

„Se tranzacționează… nu știu la care cimitire. Nu la ale noastre, în mod cert. 

Dar, deschiderea sau punerea, ca să zic așa, la dispoziția populației a locurilor de veci depinde și de decizia conducerii Primăriei. 
 
Când se va constata că nu mai avem locuri suficiente în celelalte cimitire, probabil că se va deschide și acest cimitir pentru alocare de locuri.

Un lucru trebuie lămurit: foarte multă lume ne sună crezând că își poate cumpăra de-a dreptul un loc de veci acolo. Nu. Este un cimitir care va intra în același registru ca și celelalte cimitire. În caz de deces vor fi alocate automat locuri de veci pentru cei decedați”, a explicat administratorul Gheorghe Șurubaru.

„Noul cimitir-parc din municipiul Cluj-Napoca, situat în Someșeni, pe strada Moș Ion Roată f.n., este amenajat pe o suprafață de peste 20 hectare și cuprinde 5.553 morminte, 1856 urne columbar și o capelă.

Conceptul de cimitir-parc a fost dezvoltat în țările vestice și preluat și în România pentru a dezvolta spațiile verzi din zona cimitirelor în contextul realizării unui loc de reculegere, o locație simbolică menită să aducă liniște clujenilor”, anunța Emil Boc în august 2020, în apropierea campaniei electorale.

Executantul lucrărilor este firma SC Tehnodomus SRL, alături de proiectantul SC Civitas Proiectare SRL.

Valoarea totală a contractului este de 50.919.836,82 lei fără TVA.

Date tehnice:

– 55.396 mp pentru circulații: semicarosabile – 21.806 mp; pietonale – 20.990 mp; parcaje 12.600 mp;
– 68.394 mp amenajări morminte;
– 575 mp suprafață construită clădiri;
– 919 mp suprafață desfășurată clădiri;
– 1.856 urne columbar

Spațiile verzi amenajate din așa-zisul cimitir-parc cuprind o suprafață de 85.550 mp de teren, potrivit autorităților locale. Au fost amenajate un număr de 5.553 morminte. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *