Diete

Ardeiul iute pisca si… trateaza

Ardeiul iute, chili, paprika, pepperoni, tabasco sunt de fapt varietati ale aceleasi legume, iar popoarele care-o folosesc cel mai mult au denumit-o fiecare in felul sau. Isi are originea in America Centrala si de Sud, fiind un ingredient de nelipsit din bucataria mexicana, maghiara, italiana sau romaneasca.

 

Ardeiul iute este fructul unei plante erbacee anuale (Capsicum annuum) din familia Solanacee, varietate de ardei pitic, care se distinge prin cel mai ridicat continut de capsaicina (concentrata mai ales in nevurile interioare albe, precum si in seminte), o substanta destul de iute.

 

Dintre numeroasele varietati selectionate amintim soiurile mexicane (peste 200!), printre care chili si cele italiene, cu baca rosie sau galbena, la maturitate, care pot avea o forma alungita si conica, de aproximativ 4-5 cm. Piperul de Cayenne, originar din Mexic, nu este un soi de piper, deoarece se obtine prin macinarea unui tip de ardei iute.

 

Continut

Ardeiul iute, util pentru stimularea papilelor gustative si a procesului digestiv, contine apa (88 %); capsaicina, substanta iute din fruct (Stiati? Capsaicina, substanta iute din ardei, este ingredientul principal din gazele lacrimogene folosite pentru autoaparare!); vitamina C (este alimentul care contine cel mai mare procent, 229 mg, unele soiuri); vitaminele A, E, K si vitamine din grupa B; substante minerale: fier, calciu, sodiu, potasiu (395 mg!), fosfor, zinc;  retinol (824,00 µg); carotenoide si substante alcaloide, lecitina etc. Energie calorica: 25 kcal la 100 g.

 

Consum

Ardeiul iute se gaseste in comert in stare proaspata (verde si rosu), uscat, intreg sau fin macinat, conservat in ulei sau otet. Este unul dintre condimentele cele mai cunoscute din gastronomia sud-americana, mediteraneana si din cea orientala: da gust pastelor fainoase, legumelor si zarzavaturilor gatite, sosurilor, carnii, pestelui, branzeturilor si salamurilor.

 

Recomandari dietoterapeutice:

–    Antiimflamator. Cand e vorba de crampele musculare sau durerile reumatice, ardeiul iute actioneaza ca un adevarat antiinflamator daca este aplicat sub forma de pasta ori unguent pe zona afectata. Pasta se obtine usor prin pasarea a 2-3 ardei iuti cu masina de tocat. Se pune apoi intr-o batista sau un tifon si se aplica in zona dureroasa. Unguentul se gaseste in magazinele naturiste. Pentru crampele cauzate de carcei, este recomandat consumul de ardei iute in alimentatie.

 

–    Scade tensiunea arteriala. Bogat in vitaminele A si C, dar chiar si in bioflavonoide, ardeiul iute face ca vasele de sange sa devina mult mai elastice si sa se adapteze mai usor la fluctuatiile de tensiune arteriala. Un consum regulat de ardei iute duce la prevenirea comotiilor cerebrale, dar si a infarctului miocardic.

 

–    Previne sinuzita. Pentru ca are in compozitie substante cu proprietati antibacteriene, ardeiul iute nu numai ca ajuta la descongestionarea cailor respiratorii si la eliminarea mucozitatilor, dar previne si infectiile la acest nivel.

 

–    Trataeaza probleme digestive. Tinctura de ardei iute usureaza digestia, protejeaza mucoasa stomacala si favorizeaza eliminarea gazelor intestinale. Se administreaza cate o jumatate de lingurita cu preparat diluat in putina apa, de 3 ori pe zi.

 

–    Reface circulatia periferica deficitara prin consumul frecvent si prin masarea zonelor cu probleme de circulatie sanguina (talpi, de pilda) cu unguent. Trebuie sa aveti grija ca miscarile sa nu fie prea energice. Un masaj puternic, combinat cu acest preparat iute, poate duce la inflamarea pielii.

 

–    Incetineste imbatranirea. Cate un ardei iute pe zi tine radicalii liberi la distanta, ajuta organismul sa se imunizeze si alunga oboseala. In plus, se crede despre el ca stimuleaza eliberarea de endorfine, asa-numitii “hormoni ai fericirii”.

 

–    Desfunda nasul. Aveti guturai si nu mai puteti sa respirati pe nas? Gusta putin ardei iute, iar circulatia la nivelul cailor respiratorii va deveni mult mai intenasa, ducand la desfundarea rapida a nasului.

 

–    Taie pofta de alcool. Acest viciu poate fi tratat si cu ajutorul tincturii de ardei iute. Cine sufera de alcoolism trebuie sa ia cate 10-30 de picaturi de tinctura dizolvata intr-o cana cu infuzie de pelin de cate ori simte nevoia sa bea.

 

–    Reda mobilitatea articulatiilor. Ardeiul iute intra in componenta unor unguente si creme farmaceutice folosite in cazul artritei. Afectiunea se manifesta prin dureri si anchilozari sau oboseala la nivelul articulatiilor. Aplicarile preventive, mai ales in cazul femeilor, de unguente care sa contina capsaicina cresc flexibilitatea articulatiilor si opresc distrugerea cartilagiilor. Aceleasi preparate au efect benefic si in cazul entorselor, reducand durerile si inflamatiile.

 

–    Reda vigoarea firului de par. Cand incepe sa va cada parul, inainte de a inecepe un tratament scump, incercati tinctura cu ardei iute. Inainte de a va spala pe cap, frictionati pielea capului cu putina tinctura. Lasati-o sa actioneze ½ h, dupa care spalati-va cu un sampon usor. Repetati de 2 ori pe saptamana, vreme de o luna. Ardeiul stimuleaza circulatia sangvina din zona capului, intarind astfel radacina firului de par.

 

Atentionare. Dupa ce a fost gatit, ardeiul iute poate provoca neplaceri mai ales persoanelor care sufera de ulcer.

 

Reteta de tinctura

Taiati foarte marunt 10 ardei iuti si puneti-i intr-un borcan de 800 ml. Turnati deasupra 500 ml de alcool alimentar de 70º si inchideti-l cu un capac. Lasati la macerat 10 zile, timp in care mai scuturati borcanul. La final, strecurati preparatul si turnati-l in sticlute mai mici inchise la culoare.

 

Cum scapati de iuteala?

Instintiv, in momentul in care ati muscat dintr-un ardei iute si v-a luat gura foc, puneti mana pe un pahar de apa si va grabiti sa-l beti. Gresit! Capsaicina este o substanta uleioasa, care nu “se duce” cu apa.

 

Iata cateva trucuri simple pentru a “stinge” iuteala care v-a cuprins gura: * tine-ti langa dvs. produse lactate; o lingura de smantana, o gura de iaurt sau lapte va vor ajuta sa scapati de senzatia neplacuta; * luati o lingura cu miere; va avea ceealasi efect; * inghititi un dumicat de paine.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *