In cazul menopauzei, prima urgenta este cateodata asteptarea. In aceasta perioada, capriciile fiziologice sunt uneori atat de numeroase, incat cateva luni fara menstruatie nu inseamna neaparat confirmarea menopauzei. O data da, data viitoare ba. Altfel spus, ovarele isi fac treaba, dar cu nazuri. Simptomele difera de la ciclu la ciclu. Domneste anarhia. Din acest motiv, consultatia care precede un eventual tratament hormonal cuprinde un anumit numar de verficari.
In ochii unui medic, un individ, nu poate fi tratat decat in functie de propriul sau trecut medical, adica de ceea ce se cheama antecedente. La o femeie, este vorba de sarcini, de particularitatile de ordin ginecologic, de cazurile de cancer la san din familie, dar si de alte boli sau interventii chirurgicale. Desi contraindicatiile stricte sunt rare, unele dintre aceste elemente pot pune sub semnul intrebarii necesitatea de a prescrie un tratament.
Aceasta “stare civila” medicala este insotita de un examen clinic riguros, care cuprinde masurarea tensiunii arteriale, cantarirea, un consult ginecologic complet si un control al sanilor. Nu trebuie uitat ca varsta de 50 de ani este momentul in care apar numeroase afectiuni, astfel ca un control medical amanuntit poate permite depistarea lor.
Menopauza nu era o problema medicala cand durata vietii nu trecea de 50 de ani. In zilele noastre, treimea din viata care ne mai ramane ridica noi probleme medicale si sociale. Iar tratamentul hormonal nu este datator de confort, ci tine de medicina preventiva, cu toate consecintele ei sociale.
La ora actuala, nu mai exista decat doua tipuri de contraindicatii: antecedentele personale legate de cancerul la san si antecedentele trombo-emobolice.
Cancerul la san. Mai demult se credea ca orice antecedent legat de cancer, indiferent de localizare, insemna o contrindicatie pentru tratamentul hormonal. De vreo zece ani, notiunea a fost restransa, intr-o prima faza, la tipurile de cancer specific feminin – la san, la endometru si la ovare. Iar astazi, singura contraindicatie absoluta la tratamentul menopauzei ramane antecedentul personal legat de cancerul la san.
Acest tip de cancer le pune medicilor o problema dificila. Majoritatea specialistilor din intreaga lume autorizeaza femeile care au avut cancer la san sa aiba o sarcina dupa 3-4 ani. Modificarile hormonale determinate de sarcina nu par sa aiba vreo influenta nefasta. Femeile tinere care au avut un cancer la san cu multi ani inainte de menopauza, nu mai sunt nevoite, ca in trecut, sa sufere o castrare chirurgicala, adica o ablatiune a ovarelor, practicata odinioara pentru a opri secretia de hormoni. La ora actuala, aceste femei continua sa aiba multa vreme cicluri normale, cu proprii lor hormoni. Si atunci, de ce sa nu poata beneficia de aceeasi hormoni si dupa menopauza?
Pe de alta parte, anumite tratamente ale cancerului de san duc la menopauza precoce, agravand astfel complicatiile pe termen lung, mai ales osoase si cardiovasculare. Unele femei care au avut cancer doresc sa beneficieze de tratamentul hormonal al menopauzei. Aceasta posibilitate, precum si metodele de folosit intr-un eventual tratament, sunt acum in dezbatere.
Flebitele si emboliile pulmonare. Alta contraindicatie: antecedentele tromboembolice, adica flebitele sau emboliile pulmonare, chiar daca au avut loc in urma cu 20 de ani. Daca este cazul si daca boala s-a produs mai demult, se recomanda consultarea unui specialist, pentru verificarea starii vaselor sangvine si a factorilor de coagulare a sangelui. O data rezultatele cunoscute, medicul curant va stabili daca e cazul sa prescrie sau nu un tratament hormonal. Un raspuns pozitiv ii angajeaza raspunderea medicala si legala. Pentru moment, acest lucru este cu desavarsire interzis. Si aici este valabila remarca facuta in legatura cu cancerul de san: nu se poate opri functionarea ovarelor unei femei de 25 de ani pe motiv ca avut o flebita. Se confunda probabil din nou hormonul de sinteza (continut in pilula contraceptiva si absolut contraindicata in aceasta situatie) cu hormonul natural folosit in tratamentul menopauzei.
Ultima contraindicatie absoluta: orice cancer in evolutie.
Exista si contraindicatii discutabile in lumea medicala, devenite “contraindicatii relative” in care tratamentul hormonal poate sau nu poate fi aplicat, de la caz la caz. Este vorba despre diabet, afectiunile coronariene, fibroame si tabagism. In aceste cazuri, unele scoli medicale aplica tratamente hormonale pentru menopauza, altele nu.